Στα άκρα ο εμφύλιος στη ΝΔ

Προσπάθειες για να σταθεί όρθια και να αναλάβει το ρόλο της κάνει η Ν.Δ. σε ένα κατακερματισμένο πολιτικό σκηνικό, με την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα να αναζητά σωσίβια σωτηρίας και τις γεωπολιτικές εξελίξεις στο διεθνή περίγυρο να τρέχουν ραγδαία. Η παραίτηση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη από την προεδρία του κόμματος και η σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας λειτούργησαν πυροσβεστικά για την αποσυμπίεση της έντασης που υπήρχε στο εσωτερικό της παράταξης, όμως τα δύσκολα είναι μπροστά.

Οι καταγγελίες για σαμποτάζ στις εκλογές της προηγούμενης Κυριακής και οι φόβοι ότι δεν θα στηθούν τελικά οι κάλπες, παρά την εξεύρεση της εταιρίας και τον εκ νέου ορισμό ημερομηνίας για τη διεξαγωγή των εσωκομματικών εκλογών, δημιουργούν περαιτέρω απαισιοδοξία στα έμπειρα γαλάζια στελέχη, που βλέπουν μπροστά ακόμη και το ενδεχόμενο διάσπασης της κεντροδεξιάς παράταξης.

Οι δηλώσεις Βορίδη για οικουμενική με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά και μια σειρά ανάλογων κινήσεων επιβεβαιώνουν όσους υποστήριζαν ότι στο εσωτερικό της Ν.Δ. επί της ουσίας βρίσκεται σε εξέλιξη μια σκληρή μάχη μεταξύ της Κεντροδεξιάς και όσων κινούνται πιο δεξιά από το Κέντρο. Και ο εμφύλιος αυτός εάν δεν εκτονωθεί μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Ενδεικτικό είναι το «power game» που εξελίχθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας, μετά τον ορισμό του κ. Πλακιωτάκη και κατά την παραίτηση του κ. Μεϊμαράκη. Μέχρι τις 6 το απόγευμα που συνεδρίαζε η ΚΕΦΕ στη Συγγρού υπήρχαν διαρροές από την πλευρά του Ανδρέα Παπαμιμίκου και από βουλευτές που στηρίζουν τον κ. Τζιτζικώστα ότι ο γραμματέας του κόμματος θα αμφισβητούσε την κίνηση του τέως προέδρου της Ν.Δ. με τον κ. Πλακιωτάκη ως αντικαταστατική.

Σε μια τέτοια περίπτωση, σύμφωνα με το άρθρο 19 του καταστατικού, καθήκοντα προέδρου θα αναλάμβανε ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής. Μάλιστα, εκείνη την ώρα, στο περιστύλιο της Βουλής, ο Χαράλαμπος Αθανασίου έκανε και σχετική δήλωση. Οταν όμως προφανώς η πλευρά αυτή είδε το κλίμα που υπήρχε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα υπέρ της κίνησης Μεϊμαράκη, έκανε πίσω, όπως φάνηκε και από τα όσα έλεγαν στη συνέχεια. «Βεβαίως και δεν τίθεται κανένα θέμα με τον κ. Πλακιωτάκη», σημείωνε στον «Ε.Τ. της Κυριακής» γαλάζια βουλευτής που βρίσκεται στο επιτελείο του κ. Τζιτζικώστα.

Leave a Reply

Your email address will not be published.