Σήμερα η υποψηφιότητα Μεϊμαράκη

Ξεκαθαρίζει σιγά-σιγά το τοπίο στη Ν.Δ. με την επίσημη ανακοίνωση την Πέμπτη το μεσημέρι της υποψηφιότητας του Βαγγέλη Μεϊμαράκη για την προεδρία του κόμματος, έχοντας και την…«πολιτική ευλογία» του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή που φυλάσσει το…«οικόσημο» της κεντροδεξιάς και επί της ουσίας υποδεικνύει τον εκλεκτό του.  Μετά από πολυήμερες κινήσεις στρατηγικής, παρασκηνιακές ζυμώσεις και συνάξεις, επαναπροσδιορισμό συμμαχιών, αναθέρμανση παλαιών και δημιουργία νέων σχέσεων, όσων ενδιαφέρονται να είναι υποψήφιοι για το αξίωμα του προέδρου και όσων επιδιώκουν να έχουν καθοριστικό ρόλο στην εκλογή του, διαμορφώνονται οι όροι με τους οποίους θα αναδειχθεί ο νέος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ως εγγυητής της ενότητας της Ν.Δ. θα επιδιώξει να εμφανιστεί ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος έχοντας την πλήρη στήριξη του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, αλλά και κορυφαίων στελεχών, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη, ετοιμάζεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του.
Η υποψηφιότητά του θα συνοδεύεται από πολύ μεγάλο αριθμό υπογραφών -στενοί του συνεργάτες μιλάνε για 150-170 μέλη της Πολιτικής Επιτροπής- και ο στόχος του είναι να κάνει σε πρώτη φάση επίδειξη δύναμης. Το ενδιαφέρον είναι ότι ο ίδιος δεν θέλησε να υπογράψουν οι βουλευτές με το σκεπτικό πως δεν πρέπει η Κ.Ο. να διχαστεί, αλλά και οι περιφερειάρχες που αποτελεί και μήνυμα για τον έτερο διεκδικητή της εξουσίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, που έχει συγκεντρώσει περίπου 70-80 υπογραφές.
Τη μάχη των υπογραφών έχει κερδίσει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης που έχει και τη στήριξη του πατέρα του, του επίτιμου Προέδρου της Ν.Δ. και πρώην Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη που δραστηριοποιείται έντονα με ότι αυτό σημαίνει για τις συμμαχίες που αναπτύσσει.
Από εκεί και πέρα, ο αγώνας για τη συλλογή υπογραφών συνεχίζεται για τους Άδωνι Γεωργιάδη που έχει δηλώσει ότι θα είναι υποψήφιος και Βασίλη Κικίλια που ευελπιστεί να λάβει στήριξη από ένα τμήμα των λεγόμενων «σαμαρικών» βουλευτών.
Η αναμενόμενη ανακοίνωση της υποψηφιότητας του κ. Μεϊμαράκη θα «παγώσει» την υποβολή υποψηφιοτήτων από πρόσωπα όπως π.χ. του Γιώργου Πατούλη, προέδρου της ΚΕΔΕ ή της Όλγας Κεφαλογιάννη (σ.σ. σύμφωνα με πληροφορίες είχε αρχίσει να συλλέγει υπογραφές και να ζητεί στήριξη από βουλευτές και στελέχη). Ο Μάκης Βορίδης πάντως δήλωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος, άφησε αιχμές για κτυπήματα κάτω από τη ζώνη (σ.σ. εννοούσε τα όσα λέγονται για το παρελθόν του) και κράτησε αποστάσεις από την υποψηφιότητα του κ. Γεωργιάδη.
Σε αυτό το κλίμα έχουν ενδιαφέρον για τα μελλούμενα οι κινήσεις του βουλευτή Σερρών Κώστα Καραμανλή και του περιφερειάρχη Κεντρικής Ελλάδος Κώστα Μπακογιάννη. Ο πρώτος τήρησε αποστάσεις από τους υποψηφίους αρχηγούς, διέψευσε τα όσα κυκλοφορούν περί δήθεν στήριξης της υποψηφιότητας Τζιτζικώστα και μίλησε για τον κίνδυνο που υπάρχει για την παράταξη. Ο δεύτερος έκλεισε κάθε σενάριο για πιθανή υποψηφιότητά του, τονίζοντας πως τιμά την ψήφο των πολιτών και σημειώνοντας πως έχει έργο να κάνει στην περιφέρεια, ένα μήνυμα που θεωρείται καρφί για τον επίσης νέο κ. Τζιτζικώστα. Η εικόνα του «Δελφιναρίου» προκαλεί προβληματισμό σε πολλούς στη Ν.Δ. με τον Ευριπίδη Στυλιανίδη να κάνει λόγο για κίνδυνο γελοιοποίησης της παράταξης.

Leave a Reply

Your email address will not be published.