Νέα Δημοκρατία: Ανοικτές σε κάθε αποτέλεσμα -και σε εκπλήξεις- οι «γαλάζιες» κάλπες

Νέα Δημοκρατία: Ανοικτές σε κάθε αποτέλεσμα -και σε εκπλήξεις- οι «γαλάζιες» κάλπες

Με πρωταρχικό ζητούμενο τη διατήρηση της ενότητας στο χώρο της Κεντροδεξιάς και τη διασφάλιση του ρόλου της ως εναλλακτικής κυβερνητικής δύναμης, η Νέα Δημοκρατία οδηγείται στις κάλπες για την ανάδειξη του νέου ηγέτη της, ο οποίος, εκτός από το αξίωμα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα αποκτήσει αυτομάτως και την ιδιότητα του εν αναμονή υποψήφιου πρωθυπουργού.

Μετά και το φιάσκο της 20ής Νοεμβρίου που παρέτεινε έτι περαιτέρω την ήδη μακρά προεκλογική περίοδο, οι κάλπες στις οποίες αναμετρώνται οι τέσσερις υποψήφιοι αρχηγοί αποκτούν υπαρξιακή διάσταση για την Κεντροδεξιά παράταξη η οποία κλυδωνίστηκε επικίνδυνα το προηγούμενο τρίμηνο που ακολούθησε τη νέα ήττα που υπέστη στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Σε μια περίοδο υψηλής πολιτικής αστάθειας, κυρίαρχο στοιχείο της προεκλογικής περιόδου υπήρξε η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναντι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και οι πιθανότητες συμμετοχής σε σχήμα συνεργασίας που εν τέλει και παρά τις επιμέρους αποχρώσεις στη φρασεολογία που χρησιμοποίησαν, μάλλον απέκλεισαν και οι τέσσερις διεκδικητές της ηγεσίας.

Η ψηφοφορία είναι ανοικτή σε όλες τις προβλέψεις, καθώς η έκβασή της θα κριθεί από το εύρος της συμμετοχής στις 1.200 κάλπες που έχουν στηθεί σε όλη την ελληνική επικράτεια και σε πολλές πόλεις της υπόλοιπης Ευρώπης, καθώς δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του υπουργείου Εσωτερικών και μπορούν να το ασκήσουν καταβάλλοντας συνδρομή τριών ευρώ και υπογράφοντας δήλωση συμφωνίας με τις αρχές της Νέας Δημοκρατίας.

Οι διεκδικητές της ηγεσίας Άδωνις Γεωργιάδης, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, Κυριάκος Μητσοτάκης και Απόστολος Τζιτζικώστας ολοκλήρωσαν την προεκλογική τους εκστρατεία με διαβεβαιώσεις ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά στην εκλογική διαδικασία, την οργάνωση της οποίας έχει αναλάβει η γνωστή εταιρία τηλεπικοινωνιών Vodafone, καθώς και με εκκλήσεις για προσέλευση στις κάλπες που οι περισσότεροι συμφωνούν ότι όσο μεγαλύτερη είναι τόσο υψηλότερη θα είναι και η πολιτική νομιμοποίηση του νέου αρχηγού.

Νικητής της αναμέτρησης θα αναδειχθεί ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 50% και, εφόσον κανείς δεν επιτύχει αυτό τον στόχο, θα ακολουθήσει επαναληπτική ψηφοφορία με τους δύο επικρατέστερους του πρώτου γύρου, που έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στις 10 Ιανουαρίου.

Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 το βράδυ της Κυριακής. Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά αυτή τη φορά, ολοκληρωμένη εικόνα για την  έκβαση της αναμέτρησης θα υπάρχει κατά τις 10 με 11 το βράδυ.

Leave a Reply

Your email address will not be published.