Νέα Δημοκρατία: Φόβοι, ανησυχία και αγωνία για την ομαλή εξέλιξη των εσωκομματικών εκλογών και την ενότητα της

Νέα Δημοκρατία: Φόβοι, ανησυχία και αγωνία για την ομαλή εξέλιξη των εσωκομματικών εκλογών και την ενότητα της

Γενικεύεται η σύγκρουση στο εσωτερικό της Ν.Δ. λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τις εκλογές για την ανάδειξη του νέου της αρχηγού, στη σκιά του δημοσιεύματος για τον πολιτικό εναγκαλισμό ομάδας «καραμανλικών με το Μέγαρο Μαξίμου. 

Την ίδια στιγμή αιτία του πολέμου είναι μια υποτιθέμενη διαρροή του Κώστα Καραμανλήσχετικά με τη στήριξή του στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, με τη σκιά του πρώην Πρωθυπουργού, αν και δεν εμπλέκεται στην εσωκομματική διαδικασία, να πέφτει βαριά πάνω από την εσωκομματική μάχη για την καρέκλα του αρχηγού της Ν.Δ.

Στην τελική ευθεία προς τις εκλογές της 20ης Δεκεμβρίου, για τις οποίες, εκφράζονται και πάλι φόβοι, ανησυχία και αγωνία, για το κατά πόσο θα εξελιχθούν ομαλά, τα νεύρα όλων είναι τεντωμένα, μετά από μια μακρά και εξαντλητική κούρσα περίπου τριών μηνών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» κατά τη χθεσινή ημέρα σε πολιτικά γραφεία κεντρικών στελεχών της Ν.Δ. κυρίαρχη ήταν η συζήτηση για τα προβλήματα που υπάρχουν στη διοργάνωση των εκλογών. Πολλοί δείχνουν ότι κάτι φοβούνται πως θα συμβεί την προσεχή Κυριακή και εκπέμπεται προβληματισμός.

Εάν κάτι δεν πάει καλά και προκύψουν σοβαρά προβλήματα στη διεξαγωγή των εκλογών, τότε οι καταγγελίες είναι δεδομένες και θα ανοίξει ο Ασκός του Αιόλου με ότι αυτό θα σημάνει για την ενότητα της Ν.Δ.

Απλά, αυτή τη στιγμή, από τις ακριτομυθίες ορισμένων στελεχών δημιουργούνται ερωτηματικά για το κατά πόσο θα κυλήσουν ομαλά οι εκλογές και είναι σίγουρο ότι εάν υπάρξουν προβλήματα, θα γίνουν δημόσιες καταγγελίες και από βουλευτές. «Φοβάμαι ότι ίσως γίνουν Σόδομα και Γόμορα» (!) έλεγε κεντρικό στέλεχος της ΝΔ χθες σε κατ’ ιδίαν συζήτησή του.

Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι όλα θα πάνε καλά, η καχυποψία κυριαρχεί σε πολλές πλευρές και άρα μένει να φανεί την προσεχή Κυριακή εάν θα εξελιχθεί ομαλά η διαδικασία ή θα ανοίξει ένα μεγάλο κεφάλαιο για τη Ν.Δ. και το οποίο θα αφορά την ενότητά της.

Το φιάσκο της αναβολής των εκλογών των περασμένο Νοέμβριο είναι νωπό και το φάντασμα μιας ακόμα αποτυχίας πλανάται πάνω από τη Ν.Δ. Εξάλλου, παρά την ανακοίνωση της κεντρικής διοίκησης του κόμματος ότι πέτυχε η γενική δοκιμή την περασμένη Κυριακή, υπήρξαν πάρα πολλά προβλήματα.

Ενδεικτικό είναι ότι η δοκιμή αφορούσε 200 από τα περίπου 800 εκλογικά κέντρα με ότι αυτό σημαίνει για την οργάνωση που έχει γίνει. Αν και έμπειρα κομματικά στελέχη επιμένουν ότι οι εκλογές θα γίνουν κανονικά, προκύπτουν πολλά ερωτηματικά για τη λειτουργία της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής και το κατά πόσο έχει μεριμνήσει για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών. Πάντως σήμερα, η ΚΕΦΕ, θα συνεδριάσει εκ νέου με την συμμετοχή και εκπροσώπων της εταιρείας Vodafone ώστε να αποφασίσουν πως θα λύσουν τα προβλήματα που υπάρχουν, αφού σε πολλές περιοχές δεν υπάρχουν ούτε χειριστές των tablets.

Και ενώ τα οργανωτικά προβλήματα κυριαρχούν, μαίνεται ο πόλεμος για τη δήθεν διαρροή του κ. Καραμανλή, η οποία προκάλεσε την οργή των άλλων τριών υποψηφίων, τουΚυριάκου Μητσοτάκη, του Άδωνι Γεωργιάδη και του Απόστολου Τζιτζικώστα.

Ο κ. Καραμανλής, δεν έχει αλλάξει άποψη για τον κ. Μεϊμαράκη, τον οποίο στηρίζει, θεωρεί πως είναι ενωτική υποψηφιότητα και εγγυάται την ενότητα της Ν.Δ. την επομένη των εκλογών, αλλά δεν έχει δώσει και δεν δίνει γραμμή, ενώ ουδεμία εντολή του υπήρξε για να γίνει διαρροή, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ.

Η δημοσιοποίηση σε τμήμα ΜΜΕ, της πάγιας άποψης του κ. Καραμανλή που δεν έχει μεταβληθεί υπέρ του κ. Μεϊμαράκη, αλλά χωρίς να είναι διαρροή που προήλθε από το επιτελείο του με εντολή του, έδωσε την αφορμή για νέες συγκρούσεις.

Η συγκεκριμένη υπόθεση όμως έδειξε πόσο εύθραυστη είναι η ενότητα στη Ν.Δ. και έφερε και πάλι στην επιφάνεια τις εσωτερικές συγκρούσεις, τις ομαδοποιήσεις και την απόσταση που χωρίζει και ένα τμήμα των «καραμανλικών» με άλλες ομάδες βουλευτών.

«Όποιος θέλει να υποστηρίξει κάποιον από τους υποψηφίους να το κάνει ανοιχτά. Αν ο κ. Καραμανλής θέλει να βγει να στηρίξει κάποιον υποψήφιο, να το πει ανοιχτά. Δεν τον έχω ακούσει να λέει κάτι τέτοιο. Εγώ προσωπικά το αμφισβητώ», σχολίασε δεικτικά ο κ. Μητσοτάκης (MEGA).

«Δεν θεωρώ ότι υπάρχει διαρροή Καραμανλή. Αν θέλει να πει κάτι, θα το πει δημόσια και ξεκάθαρα όπως κάνει πάντα σε σοβαρά θέματα» ήταν το σχόλιο του κ. Τζιτζικώστα, ο οποίος σε συνάντησή του με διαπιστευμένους στη Ν.Δ. πολιτικούς συντάκτες, σημείωσε: « και εγώ βλέπω πολλές φορές τον Κ. Καραμανλή, έχω καλές σχέσεις μαζί του αλλά δεν δημοσιοποιώ τις συνομιλίες μας»

Στην ίδια γραμμή και ο κ. Γεωργιάδης, που επεσήμανε: «Τι σημαίνει ότι μόνο ο Μεϊμαράκης μπορεί να εγγυηθεί την ενότητα της Ν.Δ.; Οι υπόλοιποι δεν είμαστε Ν.Δ.; Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ο Κ. Καραμανλής έκανε τέτοια δήλωση».

Η απάντηση ήρθε όμως από τον «καραμανλικό» Ευριπίδη Στυλιανίδη που στηρίζει δυνατά την υποψηφιότητα του κ. Μεϊμαράκη, ο οποίος τον προορίζει για γραμματέα του κόμματος εάν εκλεγεί.

Στη σκιά της αναφορά του κ. Τζιτζικώστα ότι θα μπει τέλος σε «βαρώνους και Αντουανέτες στο κόμμα» και του Μάκη Βορίδη για τα τζάκια που βαίνουν προς το τέλος τους, ο κ. Στυλιανίδης, ανέφερε, υιοθετώντας την διαρροή, ότι ο κ. Καραμανλής απάντησε σε μια «προβοκάτσια».

Ουσιαστικά εννοούσε τις φήμες περί συνάντησης του κ. Καραμανλή με τον κ. Τζιτζικώστα και άρα αποστασιοποίησή του πρώην Πρωθυπουργού από τον κ. Μεϊμαράκη.

Μύλος. Η κατάσταση είναι οριακή και τα μαχαίρια έχουν βγει για τα καλά στη Ν.Δ. και η επόμενη μέρα προμηνύεται δύσκολη για όποιον εκλεγεί, καθώς θα έχει να διαχειριστεί μια εξαιρετικά σύνθετη κατάσταση.

Εξάλλου, ακόμα και η συζήτηση για την επόμενη μέρα των εκλογών και ειδικά για το βαθμό συνεννόησης ή συναίνεσης της Ν.Δ. με το ΣΥΡΙΖΑ χωρίζει την αξιωματική αντιπολίτευση σε τρία κομμάτια.

Σε αυτό το πεδίο, ο κ. Μεϊμαράκης εξαπέλυσε σκληρή επίθεση χθες (ΕΡΤ-3) στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο χαρακτήρισε νεοφιλελεύθερο Αριστερό, ενώ τον κατηγόρησε πως αναζητά συνενόχους και
επανέλαβε ότι άλλο είναι η συνεργασία, άλλο η συνεννόηση, άλλο η συναίνεση και άλλο η Οικουμενική κυβέρνηση.

Πάντως, η Ν.Δ. δοκιμάζει τις αντοχές της συνεχώς, και σε άλλα θέματα, πέραν αυτών της εφαρμογής του μνημονίου. Νέο πεδίο εσωτερικής έντασης είναι η στάση του κόμματος επί του συμφώνου συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια. Η Ν.Δ. θα εμφανιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής και ειδικά εάν τεθεί ζήτημα ονομαστικής ψηφοφορίας, χωρίς κομματική πειθαρχία, καθώς από τις εσωτερικές συζητήσεις αναδεικνύεται η διάσταση απόψεων.

Leave a Reply

Your email address will not be published.