ΝΔ: Ανάβουν τα αίματα από το προβάδισμα που δείχνουν τα γκάλοπ

ΝΔ: Ανάβουν τα αίματα από το προβάδισμα που δείχνουν τα γκάλοπ

Τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που δείχνουν ότι παραμένει ανοιχτό το αποτέλεσμα της επικείμενης εκλογής νέου αρχηγού στη Νέα Δημοκρατία, ανεβάζουν τους τόνους της αντιπαράθεσης μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων προέδρων. Ακόμη και το προβάδισμα που φαίνεται να καταγράφει στις μετρήσεις της κοινής γνώμης ο νυν πρόεδρος Ευάγγελος Μεϊμαράκης μεταξύ όσων στις τελευταίες εκλογές ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία δεν είναι τέτοιο που να αποτρέπει τους αντιπάλους τους να παλέψουν για να οδηγήσουν την αναμέτρηση στον δεύτερο γύρο.
Η έκβαση της αναμέτρησης, όμως, γίνεται ακόμη πιο αμφίρροπη όταν ερωτώνται οι πολίτες που ψήφισαν άλλα κόμματα και θεωρητικά έχουν δικαίωμα ψήφου, καθώς σε αυτή την κατηγορία ανατρέπεται η σειρά και περνά πρώτος ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Alco για το «Πρώτο Θέμα», ο κ. Μεϊμαράκης  προτιμάται από το 47% των πρόσφατων ψηφοφόρων της ΝΔ, οι οποίοι εκφράζουν την προτίμηση τους σε ποσοστό 24,4% στον κ. Τζιτζικώστα, 18,1% στον Κυριάκο Μητσοτάκη και 7,5% στον Άδωνη Γεωργιάδη.
Από όσους, όμως, ψήφισαν άλλο κόμμα αλλά ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία, η πλειονότητα σε ποσοστό 49,2% προτιμά να εκλεγεί ο κ. Τζιτζικώστας, έναντι του 26,2% που τάσσεται υπέρ του κ. Μεϊμαράκη, ενώ χαμηλότερη είναι η προτίμηση προς τους κυρίους Μητσοτάκη (9,2%) και Γεωργιάδη (7,7%).

Τζιτζικώστας κατά Μεϊμαράκη
Υπό αυτές τις συνθήκες και καθώς απομένουν τέσσερις εβδομάδες μέχρι τις κάλπες της 22ας Νοεμβρίου, οι υποψήφιοι ανεβάζουν τους τόνους σε μια προσπάθεια να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους προσελκύοντας ψηφοφόρους από ένα εκλογικό σώμα που κανείς δεν ξέρει ακόμη ούτε το εύρος του, πόσοι δηλαδή θα ψηφίσουν, ούτε τη διάρθρωσή τους, αν θα είναι κυρίως οι στενά κομματικοί οπαδοί της Νέας Δημοκρατίας, στους οποίους επικρατεί ο κ. Μεϊμαράκης, ή αν θα ανοίξει η ψηφοφορία στην ευρύτερη κοινωνία, όπως ευελπιστούν οι άλλοι υποψήφιοι και κυρίως ο κ. Τζιτζικώστας.
Για να καλύψει την απόσταση που τον χωρίζει από τον νυν πρόεδρο στον πυρήνα των κομματικών, ο 37χρονος περιφερειάρχης ανέβασε τα τελευταία 24ωρα κατακόρυφα τους τόνους της αντιπαράθεσης με αφορμή τα όσα εκτυλίχθηκαν στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στη Μαδρίτη, χαρακτηρίζοντας «προσχηματική» την πρόσκληση να ταξιδέψουν οι τέσσερις υποψήφιοι στην ισπανική πρωτεύουσα.
Ο κ. Τζιτζικώστας κατηγόρησε τον κ. Μεϊμαράκη ότι δεν κινείται, όπως διατείνεται, προς την κατεύθυνση της ενότητας της παράταξης, καθώς καταφεύγει σε συμφωνίες πίσω από κλειστές πόρτες, όπως είπε αναφερόμενος στο φιάσκο με την αποσυρθείσα υποψηφιότητα της Ντόρας Μπακογιάνη για μια από τις θέσεις αντιπροέδρων στο ΕΛΚ. «Ενώ η παράταξη είχε επιλέξει άλλο πρόσωπο, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, προέκυψε η κ. Μπακογιάννη», είπε, αποδίδοντας την επιλογή της σε συμφωνία με τον κ. Μεϊμαράκη που έγινε «πίσω από κλειστή πόρτα» και με «στόχο τις εσωκομματικές εκλογές».

Κόντρες και ανοίγματα γύρω από τον ΕΝΦΙΑ
Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας έστρεψε τα πυρά του και προς τον πρώτην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας ότι συγκρούστηκε και προσωπικά μαζί του «πριν από 1,5 χρόνο, αλλά και για κάποιες πολιτικές επιλογές, όπως ήταν ο ΕΝΦΙΑ, ο στραγγαλισμός στην αυτοδιοίκηση». Η τοποθέτησή του αυτή προκάλεσε την αντίδραση του Άδωνη Γεωργιάδης, ο οποίος δεν έχασε την ευκαιρία να υπερασπιστεί την διακυβέρνηση Σαμαρά, ελπίζοντας προφανώς στις ψήφους των πολιτικών φίλων του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος δεν αναμειγνύεται μεν ευθέως στην προεκλογική, είναι ωστόσο κοινό μυστικό ότι βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τον νυν πρόεδρο.
«Απευθύνομαι σε όλους τους Νεοδημοκράτες που δώσαμε μαζί την μάχη της 25ης Ιαν και τους λέω: να είστε υπερήφανοι για την Κυβέρνησή μας», έγραψε ο κ. Γεωργιάδης στο twitter. Και πρόσθεσε: «Την ώρα που η Κυβέρνηση του Τσίπρα στέλνει τον ΕΝΦΙΑ και μάλιστα αυξημένο σε κάποιους, εμείς πάλι κατηγορούμε τη ΝΔ για τον ΕΝΦΙΑ;».
Σε άλλες δηλώσεις του, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στο κόστος της εκλογικής του καμπάνιας που το προσδιόρισε στα 30.000 ευρώ, διευκρινίζοντας ότι τα πληρώνει από την τσέπη του. «Το λεωφορείο που χρησιμοποιώ για την καμπάνια μου κοστίζει 180 ευρώ την ημέρα και είναι ένας πρακτικός τρόπος για να έχω λίγα έξοδα», είπε.
Επανέλαβε, τέλος, την πρόθεσή του να παραμείνει υποψήφιος μέχρι τέλους, λέγοντας «Εγώ θα είμαι οπωσδήποτε στη κάλπη της 22ας Νοεμβρίου όσες ψήφους και να πάρω».
Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην Τρίπολη είπε ότι επιδίωξή του είναι μια Νέα Δημοκρατία που να ανήκει σε όλους τους Νεοδημοκράτες. «Αυτή τη Νέα Δημοκρατία φαντάζομαι και αυτή τη Νέα Δημοκρατία μπορούμε να κάνουμε πράξη. Να την ανοίξουμε διάπλατα, να κάνουμε καταστατικές αλλαγές. Μας αξίζει κάτι καλύτερο και με τη δικιά σας δύναμη αυτό το καλύτερο μπορούμε να το έχουμε και στη Νέα Δημοκρατία και στη χώρα», ανέφερε ο πρώην υπουργός.

Leave a Reply

Your email address will not be published.