Τι πρέπει να ξέρουν οι ψηφοφόροι της ΝΔ για τις αυριανές κάλπες

Τι πρέπει να ξέρουν οι ψηφοφόροι της ΝΔ για τις αυριανές κάλπες

H ώρα της κάλπης έφτασε για τους τέσσερις γαλάζιους υποψηφίους καθώς αύριο από τις επτά το πρωί θα αρχίσουν να προσέρχονται στα εκλογικά κέντρα τα μέλη της Νέας Δημοκρατίας για να αναδείξουν τον πρόεδρο του κόμματος.
Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Κυριάκος Μητσοτάκης, Αδωνις Γεωργιάδης, Απόστολος Τζιτζικώστας θα συνεχίσουν επαφές και συναντήσεις μέχρι την τελευταία στιγμή ενώ εκπρόσωποί τους θα υπάρχουν σε κάθε εκλογικό κέντρο.
Οι κάλπες θα κλείσουν στις επτά το βράδυ και πρόεδρος θα εκλεγεί όποιος υποψήφιος συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των έγκυρων ψηφοδελτίων. Αν αυτό δεν συμβεί, τότε θα υπάρξει δεύτερος γύρος, την ερχόμενη Κυριακή, ανάμεσα στους δύο πρώτους σε ψήφους υποψηφίους.

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλα τα μέλη του κόμματος, τα οποία είτε είναι εγγεγραμμένα και επαναβεβαιώνουν την εγγραφή τους είτε εγγράφονται την ημέρα διενέργειας της εκλογής, με την καταχώρησή τους στη νέα ηλεκτρονική βάση δεδομένων του κόμματος. Για τη συμμετοχή στην ψηφοφορία απαιτείται η καταβολή του ποσού των 3 ευρώ. Στα ψηφοδέλτια δεν μπαίνει σταυρός προτίμησης, ενώ απαιτείται η επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή σχετικής προσωρινής βεβαίωσης της οικείας αστυνομικής αρχής ή διαβατήριο ή άδεια οδήγησης.

Δημοσκόπηση

Στην τελική ευθεία προς τις κάλπες, δημοσκόπηση της εταιρίας Opinion poll που δημοσίευσε ο «e-typos.com» έδειξε ότι στην πρόθεση ψήφου προηγείται ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης με ποσοστό 49,8% κι ακολουθούν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 17,6%, ο Απόστολος Τζιτζικώστας με 16,9% και ο Αδωνις Γεωργιάδης με 9,5%.
Κυρίαρχο κριτήριο επιλογής των ψηφοφόρων για την εκλογή του αρχηγού είναι η ενότητα (μη διάσπαση) με ποσοστό 42,5% ενώ δεύτερο στοιχείο (18,1%) είναι η επανασύνδεση με τα λαϊκά στρώματα. Οι αλλαγές στο κόμμα επιλέγονται από το 16,3% ενώ ποσοστό της τάξης του 10,8% θεωρεί την αντιπολίτευση στη Βουλή.

Οι ψηφοφόροι κλήθηκαν να απαντήσουν στο ποιος πιστεύουν ότι μπορεί να εγγυηθεί τη σταθερότητα και την ενότητα της παράταξης και ο κ. Μεϊμαράκης επιλέχθηκε από το 61,7%. Ο κ. Μητσοτάκης συγκέντρωσε 13,8%, ο Απόστολος Τζιτζικώστας 11,4% και ο Αδωνις Γεωργιάδης 4,6%. Σύμφωνα με την έρευνα η πλειοψηφία των ερωτηθέντων σε ποσοστό 57,6% εκτιμά ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει τον κ. Τσίπρα στις επόμενες εκλογές. Στο ίδιο ερώτημα ο κ. Μητσοτάκης συγκεντρώνει 12,6%, ο κ. Τζιτζικώστας 11,7% και ο κ. Γεωργιάδης 5,2%. Επίσης, έξι στους δέκα πολίτες επιθυμούν να συνεχίσει ο κ. Μεϊμαράκης έναντι του 34,1% που επιθυμεί αλλαγή ηγεσίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published.