Έρευνα: Γιατί όποιος βρίζει δεν είναι απαραίτητα αμόρφωτος

Έρευνα: Γιατί όποιος βρίζει δεν είναι απαραίτητα αμόρφωτος

Πόσες φορές έχετε υποσχεθεί στον εαυτό σας ότι θα σταματήσετε να μην βρίζετε και πόσο συχνά μετανιώνετε για τις λέξεις που συχνά βγαίνουν από το στόμα σας;

Αν η απάντηση σας είναι «πολλές», τότε σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα, δεν θα πρέπει να ανησυχείτε καθόλου διότι οι βρισιές είναι ένδειξη… υγείας!

Κι όμως, σύμφωνα με έκθεση δύο ψυχολόγων που δημοσιεύτηκε σε αμερικανικό περιοδικό για τις Επιστήμες της Γλώσσας, όσοι αισθάνονται ελεύθεροι να χρησιμοποιούν βρισιές στο λεξιλόγιό τους, δεν είναι τεμπέληδες ή αμόρφωτοι. Αντιθέτως, σύμφωνα με τη νέα έρευνα, ένα λεξιλόγιο που αποτελείται από αρκετές… προσβλητικές λέξεις, είναι μια υγιής ένδειξη για άλλες λεκτικές ικανότητες.

Οι ψυχολόγοι χρησιμοποίησαν φοιτητές για την έρευνά τους και τα αποτελέσματα έδειξαν πως όσοι από τους συμμετέχοντες μπορούσαν να παράγουν μεγαλύτερη ποσότητα προσβλητικών λέξεων, μπορούσαν επίσης να παράγουν περισσότερες λέξεις σε πολλές άλλες και διαφορετικές κατηγορίες.

Αν η «φτώχεια» του λεξιλογίου ήταν μια θεωρία που είχε πραγματικές βάσεις, τότε τα αποτελέσματα της έρευνας θα ήταν διαφορετικά, αναφέρουν οι επιστήμονες, λέγοντας ότι αποτελεί απλά ταμπού το γεγονός ότι οι άνθρωποι που βρίζουν είναι άτομα χαμηλού μορφωτικού επιπέδου ή απλά δεν μπορούν να ελέγξουν τον εαυτό τους.

Leave a Reply

Your email address will not be published.