Μπαράζ ενστάσεων στην δίκη της Χρυσής Αυγής

Μπαράζ ενστάσεων υποβλήθηκαν κατά τη σημερινή διαδικασία στη δίκη της ΧΑ με τους υπερασπιστές των κατηγορουμένων να βάλουν κατά του κατηγορητηρίου, κάνοντας λόγο “για πολιτική εντολή που δόθηκε με στόχο την εξόντωση της ΧΑ όταν είχε ανέβει δημοσκοπικά”.

Ο μόνος από τους κατηγορούμενους που μίλησε ενώπιον του δικαστηρίου ήταν ο πρώην βουλευτής Στάθης Μπούκουρας ο οποίος για μια ακόμη φορά επιχείρησε να διαφοροποιηθεί. “Ουδέποτε υπέταξα τη βούληση μου στους σκοπούς κάποιας εγκληματικής οργάνωσης” είπε ο κατηγορούμενος αρνούμενος οποιαδήποτε εμπλοκή του στην υπόθεση. ” Όσο χρονικό διάστημα ήμουν βουλευτής ασκούσα τα κοινοβουλευτικά μου καθήκοντα χωρίς να είμαι μέλος του κόμματος. Ουδέποτε διανοήθηκαν οτι όντας στην κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσηλς Αυγής ήμουν σε εγκληματική οργάνωση και διέπρατα εγκλήματα”.

Μετά την υποβολή των ενστάσεων κατά του κατηγορητηρίου, υποβλήθηκε εκ νέου αίτημα για τήρηση ηχογραφημένων πρακτικών στη δίκη από την πλευρά της πολιτικής αγωγής, αίτημα που είχε απορριφθεί πριν από λίγες ημέρες.

Οι ενστάσεις

Στις τοποθετήσεις τους οι συνήγοροι των κατηγορουμένων Γ. Γερμενή και Π. Ηλιόπουλου προέβαλαν τον ισχυρισμό οτι στο κλητήριο θέσπισμα και στην κλήση που λαμβάνει ο κατηγορούμενος  “πρεπει να καθορίζονται οι πράξεις με πληρότητα και ακρίβεια” ώστε ” ο κατηγορούμενος να ενημερωθεί με λεπτομέρεια για την κατηγορία που αντιμετωπιζει και να προετοιμάσει την υπεράσπιση του”.

Οι συνήγοροι έκαναν λόγο για αορίστια υπογραμμίζοντας ότι ” το δικαστήριο οφείλει να προστατεύσει τα δικαιώματα τους”.

Επιπλέον, ο συνήγορος του Γ. Γερμενή παρατήρησε πως στο παραπεμπτικό βούλευμα δεν καταγράφεται αντίλογος στην άποψη της μειοψηφίας που υποστήριξε  πως στη συγκεκριμένη περίπτωση “εκλείπει το οικονομικό όφελος που θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης.

Με την συγκεκριμένη ένσταση συντάχθηκε και η υπεράσπιση του Ι. Λαγού  κάνοντας λόγο για διαρροές στοιχείων της δικογραφίας στον Τύπο πριν ο κατηγορούμενος ενημερωθεί. ” Επρόκειτο για πολιτική εντολή με στόχο την εξόντωση της Χρυσής Αυγής όταν το κόμμα ανέβαινε δημοσκοπικά”  είπε και επικαλέστηκε δηλώσεις του τότε υπουργού Δημόσιας Τάξης Νίκου Δένδια που φέρεται να έλεγε πως ” η δημοκρατία μας είναι στα όπλα” και έκανε λόγο για παραβίαση του δικαιώματος της δίκαιης δίκης.

Η συνήγορος υπεράσπισης του Αντώνη Γρέγου αμφισβήτησε την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης που του αποδίδεται και ζήτησε να παύσει η δίωξη σε βάρος του. Όπως είπε ” δεν πληρείται η αντικειμενική υπόσταση της κατηγορίας καθώς δεν προσδιορίζεται ο ακριβής χρόνος και τόπος της ένταξης”.

Αναπτύσσοντας την ένσταση της  η υπεράσπιση του Νίκου Κούζηλου αναφέρθηκε “στον πολιτικό χαρακτήρα της δίκης” υπογραμμίζοντας ότι το Δικασήριο καλείται να δικάσει τον κατηγορούμενο χωρίς να έχει γίνει άρση ασυλίας από τη Βουλή για το αδίκημα το οποίο αντιμετωπίζει.

Το δικαστήριο διέκοψε για την ερχόμενη Τρίτη.

 

kathimerini.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.