Στα μέσα του Αυγούστου οι μπαχτσέδες έχουν ήδη αρχίσει να γεμίζουν τα καλάθια των σπιτιών μας με τα καλούδια τους, και εμείς ψάξαμε κάπου πολύ μακρυά και βρήκαμε έναν φίλο από τα παλιά, για να μας δώσει την δική του πρόταση για τις πολλές μελιτζάνες που έχουμε μαζέψει από τον κήπο μας. Ο Βασίλης γεμάτος διάθεση όπως πάντα προθυμοποιήθηκε να μαγειρέψει για εμάς αλλά και να μας μυήσει στα κόλπα του.
Ποιός είναι λοιπόν ο Βασίλης…
Ο Βασίλης Καρανικόλας γεννήθηκε στο Άργος Ορεστικό Καστοριάς στις 11 Ιουλίου 1983. Μεγάλωσε στο Άργος Ορεστικό και τελειώνοντας το Λύκειο, το 2001, σπούδασε στην Αθήνα Chef στην σχολή Μαγειρικής Le Monde από το 2002 μέχρι το 2006.
Η πρώτη επαγγελματική επαφή του με το χώρο της εστίασης ήταν κατά τη διάρκεια των σπουδών του, όταν ξεκίνησε να εργάζεται σε εστιατόρια, αρχικά για να συμπληρώνει το εισόδημά του αλλά ουσιαστικά για να ασκεί το αγαπημένο του χόμπι, τη μαγειρική. Σήμερα δηλώνει ότι είναι πολύ χαρούμενος που κατάφερε να κάνει το χόμπι του επάγγελμα.
Δηλώνει λάτρης της ελληνικής κουζίνας, έχει πάθος με το καλό φαγητό πράγμα που τον κρατάει μόνιμα σε εγρήγορση να δοκιμάζει καθημερινά καινούργια πράγματα, ιδιαίτερες γεύσεις και να εξελίσσεται στην ελληνική Κουζίνα. Καθημερινό του μέλημα είναι να βρίσκει καλές ελληνικές πρώτες ύλες και να τις χρησιμοποιεί έτσι ώστε να τις αναδεικνύει. Έχει εργαστεί σε πολλά εστιατόρια γνωστά και μη της Αθήνας και της επαρχίας, σήμερα ζει και εργάζεται στο ακριτικό νησί της Σύμης. Η ζωή εκεί είναι διαφορετική όπως λέει…
Είναι γνωστό σε όλους ότι το φαγητό φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά, γι’ αυτό και ο Βασίλης μοιράζεται μαζί μας σήμερα μια αγαπημένη του συνταγή η οποία μπορεί να έχει ένα μικρό βαθμό δυσκολίας στην εκτέλεση, αλλά το αποτέλεσμα είμαστε σίγουροι ότι θα εντυπωσιάσει όλους όσους προσπαθήσουν να την φτιάξουν!! Στην μαγειρική και στην ζωή όπως σημειώνει και ο chef μας “οι λεπτομέρειες κάνουν την διαφορά …” για πάμε να δούμε την συνταγή λοιπόν…
Τα υλικά για 4-6 άτομα
1 κιλό περίπου μοσχαράκι ελιά ή σπάλα κομμένο σε μικρά ομοιόμορφα κομμάτια
Αρωματική γαρνιτούρα:
1 μεγάλο κρεμμύδι λευκό
2 μέτρια καρότα
2 κλωνάρια κοντό σέλερι όλα κομμένα σε μικρά καρέ
1/2 κουταλάκι γλυκού μπαχάρι
1/2 κουταλάκι γλυκού κανέλα
1/4 κουταλάκι γλυκού κύμινο
1 δαφνόφυλλο
500 γραμμάρια κρασί ροζέ ημίγλυκο
1 κουτάλι της σούπας πελτέ τομάτας ελαιόλαδο
αλάτι -πιπέρι
ελάχιστο αλεύρι
1 λίτρο (περίπου) νερό
Για τον πουρέ καπνιστής μελιτζάνας :
5 μέτριες μελιτζάνες φλάσκες
3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
3 κουταλιές σούπας βούτυρο καλής ποιότητας
6 κουταλιές σούπας αλεύρι
1 λίτρο γάλα
Αλάτι
φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
100 γραμ. τριμμένο κασέρι Καστοριάς
Εκτέλεση:
Τοποθετούμε τα κομμάτια κρέατος πάνω σε μια επιφάνεια κοπής και με ένα βαρύ αντικείμενο τα χτυπάμε καλά να μαλακώσουν, τα αλευρώνουμε ελαφρώς και τα αφήνουμε στην άκρη. Σε μια πλασωτέ κατσαρόλα προσθέτουμε την αρωματική γαρνιτούρα με λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφρά, τοποθετούμε σε όλη την επιφάνεια τα κομμάτια κρέατος μαζί με τα μπαχαρικά,τον πελτέ και τα ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές, σβήνουμε με το κρασί και μόλις πάρει μια βράση προσθέτουμε το νερό καπακώνουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 1 ώρα και 30 λεπτά ελέγχοντας ανά τακτά διαστήματα την υγρασία και ανακατεύουμε να μην μας κολλήσει στον πάτο . Όταν το κρέας μαλακώσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα και η σάλτσα μας έχει δέσει αποσύρουμε από την φωτιά ελέγχουμε τα καρυκεύματα και αφήνουμε να ηρεμήσει το κρέας και να δέσουν αρμονικά οι γεύσεις
Για τον πουρέ: Πλένουμε καλά τις μελιτζάνες, τις σκουπίζουμε και με ένα πιρούνι κάνουμε αρκετές τρύπες σε όλη την επιφάνεια. Τις ψήνουμε σε φλόγα στο γκάζι μέχρι να μαυρίσουν εξωτερικά και να μαλακώσουν εντελώς. Τέλος, απομακρύνουμε την φλούδα και κρατάμε σε ένα μπολ την καπνιστή ψίχα αλατίζοντας ελαφρώς .Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε το ελαιόλαδο το βούτυρο και το αλεύρι και τα καβουρδίζουμε προσθέτοντας σιγά σιγά το γάλα. Μόλις η κρέμα δέσει βάζουμε μέσα και την ψίχα μελιτζάνας μπόλικο φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο, ελέγχουμε το αλάτι, αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το τριμμένο κασέρι. Τέλος, σερβίρουμε σε ρηχά πιάτα απλώνοντας τον πουρέ καπνιστής μελιτζάνας σε όλη την επιφάνεια πάνω του και στο κέντρο βάζουμε το μοσχαράκι με λίγη από την σάλτσα του και στολίζουμε τα πιάτα με μπόλικο φρέσκο μαϊντανό.
Καλή όρεξη …
InFood, Καρανικόλας Βασίλης, Μαγειρική, συνταγές