«Μονόδρομος» για χιλιάδες φορολογουμένους η πληρωμή του φόρου με κάρτα

«Μονόδρομος» για χιλιάδες φορολογουμένους η πληρωμή του φόρου με κάρτα

Με το μέσο φόρο των χρεωστικών εκκαθαριστικών να ξεπερνά ήδη τα 1.200 ευρώ ολοένα και περισσότεροι Έλληνες αναμένεται πως θα επιλέξουν για την πληρωμή των φόρων τους τις πιστωτικές κάρτες και τις υπηρεσίες άτοκων δόσεων που προσφέρουν οι τράπεζες.

Σημειώνεται ότι όλοι οι συστημικοί όμιλοι δίνουν τη δυνατότητα αποπληρωμής υποχρεώσεων προς το Δημόσιο σε έως και 12 άτοκες δόσεις. Προϋπόθεση είναι η επάρκεια του διαθέσιμου ορίου. Στη βάση αυτή, εν όψει της πληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος στο τέλος Ιουλίου, οι τράπεζες συστήνουν στους πελάτες τους να ελέγξουν τα όριά τους και να ζητήσουν εφόσον είναι απαραίτητο την αύξησή τους.

Στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος δείχνουν πως πολλοί φορολογούμενοι πλήρωσαν πέρυσι το φόρο τους με τις κάρτες τους σε πολλές δόσεις. Έτσι, η μέση ετήσια δαπάνη αυξήθηκε κατά 7% σε 1.995 ευρώ από 1.862 ευρώ το 2015. Σύμφωνα με την εγχώρια νομισματική αρχή, η αύξηση αυτή αποδίδεται κυρίως στη δυνατότητα εξόφλησης των φορολογικών υποχρεώσεων φυσικών και νομικών προσώπων μέσω των πιστωτικών.

Σύμφωνα με πιο πρόσφατα στοιχεία, οι οφειλές από πιστωτικές κάρτες στο τέλος του περασμένου Μαΐου είχαν διαμορφωθεί στα 4,47 δισ. ευρώ έναντι 4,76 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2016 και 5,05 δισ. ευρώ στα τέλη του 2015. Η πτώση δηλαδή σε λιγότερο από 1,5 χρόνο των σχετικών υπολοίπων προσεγγίζει τα 600 εκατ. ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την περυσινή χρονιά διενεργήθηκαν 35 συναλλαγές ανά χρεωστική κάρτα έναντι 28 το 2015, καταγράφοντας αύξηση της τάξεως του 25%. Ταυτόχρονα, σημειώθηκε μείωση στη μέση ετήσια αξία συναλλαγών ανά χρεωστική, η οποία διαμορφώθηκε το 2016 χαμηλότερα κατά 3% σε σχέση με το 2015, στα 4.066 ευρώ. Η εξέλιξη αυτή συνδέεται άμεσα με την αύξηση της χρήσης των χρεωστικών καρτών σε περισσότερες συναλλαγές μικρότερης αξίας.

Πηγή: cnn.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.