«Μονιμοποιούνται 4.000 ιερείς»: Στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο τη Δευτέρα ο Μητσοτάκης

«Μονιμοποιούνται 4.000 ιερείς»: Στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο τη Δευτέρα ο Μητσοτάκης

Την αύξηση των οργανικών θέσεων των κληρικών στις 10.000 από περίπου 6.000 που είναι σήμερα, με την μονιμοποίηση 4.000 επιπλέον ιερέων, προκρίνει η Εκκλησία, ενόψει της συμμετοχής του Κυριάκου Μητσοτάκη στην συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου την Δευτέρα, ενώ προωθείται και η αναθεώρηση του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας.

 

Όπως μεταφέρουν εκκλησιαστικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα «Καθημερινή», αυτή είναι η πρώτη φορά που πρωθυπουργός συμμετέχει σε συνεδρίαση της ΔΙΣ, που συγκαλείται εκτάκτως για αυτόν ακριβώς τον λόγο. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ως κίνηση με βαρύνουσα σημασία την απόφαση του πρωθυπουργού να συμμετάσχει στην ΔΙΣ, ερμηνεύοντάς την ως πράξη σύσφιγξης των σχέσεων με την Εκκλησία.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα επιδώσει στον πρωθυπουργό υπόμνημα, με τα ζητήματα στις σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας που θεωρούνται εκκρεμή από την αρμόδια Επιτροπή Σχέσεων Εκκλησίας – Πολιτείας.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χθεσινή τους συνάντηση ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος συζήτησε το υπόμνημα με τον πρωθυπουργό και αναμένεται η προώθηση νομοθετικής ρύθμισης για την σύσταση επιπλέον οργανικών θέσεων ιερέων, που θα καταλάβουν υπηρετούντες εφημέριοι ναών.

 

Η μονιμοποίηση είναι και το βασικό ζήτημα που απασχολεί την Επιτροπή, με την θεσμοθέτηση οργανικών θέσεων για περίπου 4.000 κληρικούς, επιπλέον των 6.000 που είχαν αναγνωριστεί με νόμο του 1945. Σήμερα μισθοδοτούνται περίπου 10.000 κληρικοί και η αναγνώριση των περισσότερων οργανικών θέσεων θα εξασφαλίσει τυπικά τους επιπλέον ιερείς.

 

Πηγή: lifo.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.