Γιατί απεργούν σήμερα τα ΜΜΕ; (θαυμάστε τα αιτήματα και τι λέει η ΕΡΤ) upd

Η βαθειά συντεχνία και ο εργοδοτισμός ξύπνησαν. Απεργία αποφάσισε για την Παρασκευή η ΕΣΗΕΑ, σε κανάλια και δημόσιο – ΕΡΤ, ΑΠΕ, Γεν. Γραμματεία Ενημέρωσης.
Θαυμάστε αιτήματα:
1. Να επιτρέπεται η πολυθεσία στο δημόσιο (με 60% ανεργία στον κλάδο και μισθούς πείνας στον ιδιωτικό τομέα). Διεκδικούν όσοι παίρνουν μισθό από το δημόσιο να συνεχίσουν να μπορούν να δουλεύουν και στον ιδιωτικό τομέα. Όμως δεν τολμάνε να το πουν ευθέως, στην κοινωνία γιατί θα τους πάρουνε με τις πέτρες, λένε “να μην μετατρέψουν τους δημοσιογράφους σε δημοσίους υπαλλήλους”- κι όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.
2. Γιατί το νομοσχέδιο, λένε, «δεν διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας και αποδομεί τις εργασιακές σχέσεις». Όμως το νομοσχέδιο προβλέπει μίνιμουμ αριθμό εργαζομένων στα κανάλια (400) με πλήρη απασχόληση, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Βέβαια οι ιδιοκτήτες καναλιών απειλούν με απολύσεις αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο -επειδή τους βάζει να πληρώσουν χρωστούμενα 20 χρόνων. Αυτή την απειλή προς την κυβέρνηση η ΕΣΗΕΑ την υιοθετεί ως έχει και την εκτοξεύει στην κυβέρνηση παρέα με τους εργοδότες.
3. Η απεργία, λέει, γίνεται και για το ασφαλιστικό. Τελείως προσχηματικό, διότι η απεργία δεν γίνεται σε εφημερίδες και ραδιόφωνα, που κινδυνεύουν επίσης να πληγούν από αλλαγές στο ασφαλιστικό.
Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι η απόφαση για απεργία ελήφθη ομόφωνα από το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, με τις ψήφους και από τη Συσπείρωση, που υποτίθεται ότι πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ.

Εν τω μεταξύ, τη διαφωνία τους με τη σημερινή απεργία που κήρυξε η ΕΣΗΕΑ, αλλά και με τα όσα είπε στη Βουλή το μέλος του Δ.Σ. Δ.Τσαλαπάτης, εκπροσωπώντας των κλάδο των δημοσιογράφων, εκφράζουν με κείμενό τους δημοσιογράφοι της ΕΡΤ. Το κείμενο επικεντρώνει στην δυνατότητα των δημοσιογράφων του ΑΠΕ και της Γ.Γ. Ενημέρωσης, παρότι εργαζόμενοι στο δημόσιο, να έχουν περισσότερες απασχολήσεις παράλληλα και στον ιδιωτικό τομέα. Ορθώς στον νόμο για την επανίδρυση της ΕΡΤ, ορίζεται σαφώς η μονοπαπασχόληση για τους δημοσιογράφους. Η πρωτοβουλία των δημοσιογράφων της ΕΡΤ διακινείται εντός του Ραδιομεγάρου για τη συλλογή υπογραφών, σήμερα και τις επόμενες μέρες.

Διαβάστε όλο το κείμενο
Εξηγείστε μας παρακαλώ γιατί ακριβώς απεργούμε
Το βράδυ της Πέμπτης, ενημερωθήκαμε με ένα SMS ότι κηρύσσεται απεργία των δημοσιογράφων σε όλα τα ιδιωτικά κανάλια, στην ΕΡΤ, το ΑΠΕ, το κανάλι της Βουλής και την Γενική Γραμματεία Τύπου, ενάντια στο νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των καναλιών και για το ασφαλιστικό. Δεδομένου ότι ο νέος νόμος για το ασφαλιστικό δεν έχει καν τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, το ερώτημα ήταν που ακριβώς διαφωνούμε στο νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ.
Στην ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ αντί αιτιολόγησης βρίσκουμε τα πρακτικά με την τοποθέτηση του Δημήτρη Τσαλαπάτη ο οποίος μίλησε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ως εκπρόσωπος όλων των μελών του Δ.Σ της ΕΣΗΕΑ, όπου μάθαμε τα εξής καταπληκτικά.
Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ διαφωνεί με:
1.       Το άρθρο 5 που ορίζει ότι οι μετοχές των τηλεοπτικών καναλιών πρέπει να είναι ονομαστικές. Πρέπει να υπάρχει δηλαδή διαφάνεια στο ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες των καναλιών
2.       Το άρθρο 9 που καθορίζει μίνιμουμ πλαφόν εργαζομένων (και όχι ταβάνι)  που πρέπει να απασχολεί κάθε κανάλι, δηλαδή ότι ένα ενημερωτικό κανάλι εθνικής εμβέλειας, πρέπει να απασχολεί τουλάχιστον 400 εργαζόμενους. Αυτό το μίνιμουμ πλαφόν θεωρήθηκε από την ΕΣΗΕΑ ότι ευνοεί τις απολύσεις ; Η μόνη λογική απαίτηση εκ μέρους ενός σωματείου θα ήταν να ζητάει αύξηση του πλαφόν,  όχι απάλειψη του.
3.       Στο άρθρο 55 που επεκτείνει την μονοθεσία, που ήδη ισχύει στην ΕΡΤ και στους εργαζόμενους του ΑΠΕ και της Γενικής Γραμματείας Τύπου. Εδώ η ΕΣΗΕΑ έκανε μια πλήρη αλλαγή πλεύσης, αφού μέχρι πριν λίγους μήνες υποστήριζε ότι λόγω της τεράστιας ανεργίας στον κλάδο, δεν πρέπει όσοι εργάζονται με συμβάσεις αορίστου χρόνου σε δημόσια ΜΜΕ να έχουν και δεύτερες και τρίτες δουλειές.*
Πριν αλέκτωρ λαλήσαι τρεις, ο αρμόδιος υπουργός, Νίκος Παππάς έκανε μια διόρθωση η οποία επιτρέπει τελικά στους δημοσιογράφους  του ΑΠΕ και της Γενικής Γραμματείας να έχουν δύο και τρεις δουλειές, (όπως έχουν ήδη κάποια μέλη του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ)!
Συνοψίζοντας λοιπόν για όποιον δεν κατάλαβε, οι δημοσιογράφοι σήμερα, απεργούμε κατά της ονομαστικοποίησης των μετοχών των ιδιωτικών καναλιών και κατά της επιβολή ενός μίνιμουμ πλαφόν εργαζομένων που θα πρέπει να απασχολούν τα κανάλια για να πάρουν άδεια .
Ως μέλη της ΕΣΗΕΑ, πειθαρχήσαμε φυσικά στην απόφαση του σωματείου. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν βρίσκουμε την απόφαση αυτή  την κήρυξη δηλαδή απεργίας για να προστατευθούν τα συμφέροντα των καναλαρχών, απαράδεκτη.

Ίσως τελικά ο μόνος λόγος που θα έπρεπε να συμμετέχουμε, εμείς της ΕΡΤ στην απεργία, είναι αυτή η ακατανόητη και προσβλητική – όχι μόνο για εμάς αλλά κυρίως για τους άνεργους δημοσιογράφους- εξαίρεση από την μονοθεσία.

Ένα από τα πράγματι προβληματικά σημεία του νομοσχεδίου, που όντως θα μπορούσε να οδηγήσει σε απολύσεις, είναι ότι τα δημοτικά ραδιόφωνα θα πρέπει να μετατραπούν σε Ανώνυμες Εταιρείες, αλλά η ΕΣΗΕΑ δεν ασχολείται με τέτοια ψιλά γράμματα.

ΥΓ: Είναι τουλάχιστον προκλητικό, το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ που έχει καθυστερήσει 8 μήνες να καταβάλει τα χρήματα από τα voucher των ανέργων, επικαλούμενο ότι ακόμα δεν έχει σχηματιστεί προεδρείο, να καταφέρνει τελικά να συνεδριάσει, χωρίς προεδρείο, για να αποφασίσει ομόφωνα μια τέτοια απεργία.

* Η εξήγηση που μας δόθηκε από μέλη του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ για την αντίδραση στην επιβολή της μονοθεσίας και στο ΑΠΕ και στη ΓΓΤΠ,  ήταν πως με αυτόν τον τρόπο, οι δημοσιογράφοι εξισώνονται με δημόσιους υπαλλήλους. Είναι τουλάχιστον υποκρισία να ισχυρίζονται κάτι τέτοιο, όταν η εργασιακή μας σχέση έχει ήδη συνδεθεί με το ενιαίο μισθολόγιο (μέσω της ΚΥΑ που καθορίζει το μισθολογικό καθεστώς των δημοσιογράφων των δημόσιων ΜΜΕ) και όταν δεχόμαστε ισχυρές πιέσεις για να μπούμε στο σύστημα Εργάνη, που ορίζει ότι πρέπει να δηλώνεις από την προηγούμενη εβδομάδα το ωράριο και τα ρεπό σου, οδηγώντας σε μπάχαλο, μην μπορώντας ουσιαστικά να καλύψουμε ένα έκτακτο θέμα. Το πραγματικό αίτημα είναι ο απεγκλωβισμός των δημόσιων ΜΜΕ από το καθεστώς ΔΕΚΟ, και όχι αν μια «ελιτ» αεί ευνοημένων που «εργάζονται» στα Δημόσια Μέσα θα συνεχίσουν να λαμβάνουν από 2 και 3 μεριές.

Μ.Π.

Leave a Reply

Your email address will not be published.