Προετοιμασία μητρότητας «ένα ταξίδι στο άγνωστο»

 

Η ολοκλήρωση της γυναικείας φύσης συνήθως επιτυγχάνεται με την απόκτηση ενός παιδιού. Η περίοδο της εγκυμοσύνης είναι αυτή που προετοιμάζει την γυναίκα να δεχτεί την αρχή μίας καινούργιας ενότητας στην ζωή της. Κατά την διάρκεια αυτήν πολλές φορές η μέλλουσα μητέρα αναπτύσσει φόβους ανασφάλειες και προβληματισμούς.

Για αυτόν ακριβώς το λόγο η έγκυος θα πρέπει να προετοιμαστεί σωστά κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης έτσι ώστε να μπορέσει να λύσει και να κατανοήσει όλες τις διαδικασίες και τυχόν απορίες που αφορούν τον εγκυμοσύνη, τον τοκετό, την λοχεία αλλά και τον θηλασμό.

Μέσα από την προετοιμασία θα μπορέσει να αναγνωρίσει το σώμα της, τις ικανότητες της όπως και επίσης να αποκτήσει την κατάλληλη σωματική και ψυχολογική στήριξη μέσω των γνώσεων που προσφέρονται στα μαθήματα προετοιμασίας. Μέσω αυτών των μαθημάτων τα οποία αρχίζουν από το δεύτερο τρίμηνο της κύησης οι γυναίκες ενημερώνονται και λαμβάνουν πολύτιμες γνώσεις με τις οποίες  θα μπορέσουν να εμπιστευτούν και να γνωρίσουν καλύτερα το σώμα τους λαμβάνοντας υπ’όψιν τις αλλαγές που συμβαίνουν ή πρόκειται να συμβούν.

Πράγματι είναι πολύ σημαντικό η μέλλουσα μητέρα να γνωρίζει την σειρά των ελέγχων και εξετάσεων που θα πρέπει να κάνει κατά την διάρκεια της κύησης έτσι ώστε να μην ξεχνάει να παραλείπει καμία υποχρέωση. Επίσης ενημερώνεται και εκπαιδεύεται σωστά σχετικά με τις μεθόδους ανακούφισης του πόνου, όπως αναπνοή, χαλάρωση, θέσεις και στάσεις, μασάζ, νερό, φάρμακα κ.α. μετά το πρώτο τρίμηνο της κύησης.

Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι συνδέουμε τον πόνο με κάτι δυσάρεστο  και τρομακτικό διότι έτσι είμαστε φτιαγμένοι εκ φύσεως να κάνουμε ο πόνος του τοκετού είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι είναι ο μόνος πόνος που επιτρέπει στις γυναίκες να έχουν την δυνατότητα της ξεκούρασης και χαλάρωσης (ανάμεσα από τις οδύνες)  και παράλληλα είναι ο μόνος σύμμαχος και τρόπος για να φέρουν στο κόσμο έναν άνθρωπο. Ουσιαστικά είναι ο μόνος «θετικός» πόνος…Οι μητέρες αυτό είναι που μαθαίνουν να ελέγχουν στην προετοιμασία. Να λειτουργούν μαζί με τον πόνο και όχι ενάντια σε αυτόν που δυστυχώς θα προκαλούσε αναστολή και επιβράδυνση του τοκετού.

Παράλληλα μαθαίνει να επικοινωνεί με το παιδί της κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης το οποίο βοηθά στο συναισθηματικό δέσιμο που αποκτούν με την επικοινωνία αυτή. Το παιδί της και η ίδια με αυτόν τον τρόπο μαθαίνουν να λειτουργούν σαν ομάδα σε όλη την περίοδο της εγκυμοσύνης. Σκοπός αυτής της ένωσης είναι να μάθουν να ακούν και να εμπιστεύονται ο ένας το σώμα του άλλου στην έναρξη του τοκετού.

Σπουδαίο ρόλο στην προετοιμασία αυτή παίζει και ο σύντροφος της γυναίκας ο οποίος γνωρίζει τον συναισθηματικό της κόσμο. Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης ως γνωστόν οι ορμόνες της γυναίκας επιφέρουν μία αλλαγή όχι μόνο σωματικά αλλά και ψυχολογικά. Αυτές τις αλλαγές ο πατέρας του παιδιού τις έχει ζήσει και αυτό τον καθιστά μεγάλο σύμμαχο και βοηθό στις δύσκολες ώρες του τοκετού.

Καλό θα είναι ο πατέρας ή το άτομο που θα είναι στον τοκετό και θα βοηθά την μητέρα στο σπίτι να συμμετέχει ενεργά στα μαθήματα προετοιμασίας για να μπορέσει να υποστηρίξει κατάλληλα την έγκυο. Φτιάχνοντας μαζί ένα πλάνο τοκετού και κάνοντας μια μικρή ξενάγηση στους χώρους του μαιευτηρίου θα μπορέσουν να διώξουν ένα μεγάλο μέρος του άγχους που τους κατέχει. Ο μέλλοντας πατέρας θα μπορέσει να βοηθά την μητέρα σε όλα τα στάδια του τοκετού όπως και επίσης να διώχνει κάθε αμφιβολία και φόβο που πιθανόν θα νιώθει. Έτσι θα μπορέσει να βιώσει  τον τοκετό όπως ή ίδια επιθυμεί και έχει σχεδιάσει. Με αυτόν τον τρόπο και οι δύο θα είναι έτοιμοι να καλωσορίσουν το νέο μέλλος της οικογένειας τους γνωρίζοντας οτιδήποτε αφορά την σωστή περιποίηση και φροντίδα του παιδιού τους.

Η συνέχεια του ταξιδιού της εγκυμοσύνης είναι η διαδικασία του μητρικού θηλασμού ο οποίος είναι το καταλληλότερο μέσο για την σίτιση του παιδιού. Αυτό μαθαίνουν οι μαμάδες να το θεωρούν ως ανεκτίμητη αξία και έτσι προσπαθούν  περισσότερο να τον επιτύχουν. Οι μητέρες ενημερώνονται και εκπαιδεύονται για τις θέσεις, στάσεις και τα πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού με αποτέλεσμα την υποβοήθηση της ψυχολογίας και των δύο που αναπόφευκτα οδηγεί στην εξάλειψη του άγχους και στο ήρεμο και ομαλό πέρασμα του νέου τους ρόλου.

Συνοψίζοντας, τα μαθήματα προετοιμασίας μητρότητας αποτελούν ένα σημαντικό όπλο κατά του άγχους και των δυσκολιών και σύμμαχο για την ενίσχυση του νέου τους ρόλου. Έχοντας κατάλληλες γνώσεις αποκτάς και την ανάλογη εμπειρία που σίγουρα όλοι οι γονείς θα ήταν καλό να γνωρίζουν πριν αποκτήσουν το δικό τους παιδί.

 

Λίτσα Μουχαρέμη, Μαία

Leave a Reply

Your email address will not be published.