Καστορία – Κορυτσά: Δύο αδελφές Μητροπόλεις

Ανέκαθεν η Ιερά Μητρόπολη Καστορίας ήταν συνδεδεμένη ανά τους αιώνες με τη γειτονική Ιερά Μητρόπολη Κορυτσάς.
Μάλιστα, ένα αρκετά μεγάλο τμήμα της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας, βρίσκεται σήμερα στην Μητρόπολη της Κορυτσάς.
Προ ολίγων μηνών ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορυτσάς κ. Ιωάννης επισκέφτηκε την Καστοριά και συλλειτούργησε με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καστορίας κ. Σεραφείμ και τον γείτονα επίσης Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλο, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικάνορος.
Έτσι, ο Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ, το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015, ημέρα μνήμης του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου αλλά των ονομαστηρίων του Μητροπολίτου Κορυτσάς κ. Ιωάννου, ανταπόδωσε την επίσκεψη αυτή και έφτασε στη γειτονική Μητρόπολη.
Στον περίλαμπρο Ιερό Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου Κορυτσάς τελέσθηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του εορτάζοντος Μητροπολίτου κ. Ιωάννου και συλλειτουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ, με την παρουσία του Βουλευτού Κοζάνης κ. Γεωργίου Κασαπίδη, ενώ στο Ιερό Βήμα παρίστατο συμπροσευχόμενος ο Γέροντας Στέφανος Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Δρυόβουνου.
Ο κ. Σεραφείμ μίλησε στο πολυπληθές εκκλησίασμα και μίλησε για τον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο, τονίζοντας πως το χαρακτηριστικό του γνώρισμα είναι η αγάπη, γι’αυτό και ονομάζεται ο μαθητής της αγάπης. Μόνο διά της αγάπης θα μπορούμε να πορευθούμε σ’αυτή τη δύσκολη εποχή. Μόνο διά της αγάπης μπορούμε να φτάσουμε στο Θεό και να Τον γνωρίσουμε.
Και συμπλήρωσε λέγοντας πως αυτός ο οποίος αγαπά τον Θεό αγαπά και τον συνάνθρωπο και στο πρόσωπο του κάθε ανθρώπου βλέπει πάντοτε το πρόσωπο του Θεού.
Τέλος, ευχήθηκε στον αδελφό του κ. Ιωάννη να έχει υγεία, δύναμη και ενίσχυση στην ευθυνοφόρο διακονία του. Να σημειώσουμε δε, ότι κλήρος και λαός υποδέχθηκαν μετά πολλής χαράς τον Μητροπολίτη της Καστοριάς και τη συνοδεία του και εξεδήλωσαν την αγάπη τους και το σεβασμό τους στο πρόσωπό τους.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορυτσάς κ. Ιωάννης χάρηκε ιδιαίτερα για την επίσκεψη του Μητροπολίτη Καστορίας, τον ευχαρίστησε και συμπλήρωσε και ο ίδιος ότι μόνο διά της αγάπης μπορούμε να ανταποκριθούμε σήμερα στα κελεύσματα της κοινωνίας.

P1070018-w800-h600 P1070020-w800-h600 P1070022-w800-h600 P1070024-w800-h600 P1070031-w800-h600 P1070047-w800-h600

Leave a Reply

Your email address will not be published.