Μικρότερο ΕΝΦΙΑ για τις ευπαθείς ομάδες εξετάζει η κυβέρνηση

Μικρότερο ΕΝΦΙΑ για τις ευπαθείς ομάδες εξετάζει η κυβέρνηση

«Βρείτε τρόπους να ελαφρυνθούν οι ευπαθείς ομάδες από τον ΕΝΦΙΑ». Την εντολή αυτή έχει δώσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης στις υπηρεσίες του υπουργείου, σε μια προσπάθεια να μειώσει τα βάρη σε όσους αποδεδειγμένα έχουν αδυναμία να πληρώσουν το φόρο.

Το υπουργείο εξετάζει αλλαγές με στόχο να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ το 2017 σε συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογουμένων και κυρίως σε όσους ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες. Ωστόσο, όποιες αλλαγές αποφασιστούν  το τελικό ποσό είσπραξης δεν θα είναι άλλο από 2,65 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, οι δανειστές φαίνεται να ζητούν να μπει «ψαλίδι» στα αφορολόγητα γονικών παροχών, δωρεών, κληρονομιών, στην πρώτη κατοικία, ενώ η μετάβαση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στα επίπεδα των πραγματικών αναμένεται να γίνει το δεύτερο εξάμηνο 2017.

Σε κάθε περίπτωση η λογική του νέου ΕΝΦΙΑ είναι ο φόρος να επιβάλλεται στη συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας των φορολογουμένων και όχι η φορολογία που εφαρμόζεται σήμερα, ήτοι μεμονωμένα σε κάθε ακίνητο ξεχωριστά και συμπληρωματικός φόρος σε συνολική αξία περιουσίας άνω των 200.000 ευρώ.

Μεταξύ των σεναρίων που εξετάζονται είναι να μειωθεί το αφορολόγητο στις 50.000 ευρώ ή στις 30.000 ευρώ και από κει και πάνω να εφαρμοστεί μία φορολογική κλίμακα με πολλούς συντελεστές για να πιάσει όλες τις αξίες των ακινήτων.

Τέλος, εξετάζεται η βελτίωση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για τις φοροαπαλλαγές που εφαρμόζονται στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Πηγή: cnn.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.