Άδωνις: Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα συγχωνευθούν ή θα κλείσουν!

Άδωνις: Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα συγχωνευθούν ή θα κλείσουν!

Οι πολύ μικρές επιχειρήσεις που θα συγχωνευτούν, θα μπορούν να αποκτήσουν ένα μέρος των δανείων από το Ταμείο Ανάπτυξης που θα περάσει μέσα από τις τράπεζες, σύμφωνα με τον Άδωνι Γεωργιάδη. “Χαλασμός” στο Twitter.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης εμφανίστηκε στο Kontra24 το βράδυ της Τρίτης, σε μια συνέντευξη που σχολιάστηκε εντόνως.
Πολλοί χρήστες του Twitter εξεπλάγησαν από το γεγονός πως ο κ. Γεωργιάδης παραχώρησε συνέντευξη στο εν λόγω κανάλι και την Αναστασία Γιάμαλη, που πριν από μερικά 24ωρα είχε φιλοξενήσει μεταξύ άλλων τον εκδότη του Documento και δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη αλλά και τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη.
Ήδη στο Twitter, το σχετικό trend με το όνομα του τηλεοπτικού σταθμού βρίσκεται στην κορυφή εδώ και εννέα ώρες, ενώ υπήρξαν και «ατάκες» του υπουργού Ανάπτυξης που «ξεχώρισαν».

 

Η ατάκα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Ο Άδ. Γεωργιάδης υπογράμμισε πως ένα μέρος από τα δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης που θα περάσουν μέσα από τις τράπεζες θα δίνονται σε μικρές επιχειρήσεις που συγχωνεύονται.
Αυτό έφερε την αντίδραση των δημοσιογράφων της εκπομπής που του απάντησαν πως «συγχώνευση» των μικρών επιχειρήσεων σημαίνει εξαγορά τους από μεγαλύτερες.
«Ένα κομμάτι από το Ταμείο Ανάπτυξης και συγκεκριμένα τα δάνεια, θα περάσει μέσα από τις τράπεζες» ανέφερε αρχικά ο υπουργός της ΝΔ.
«Μέσα στο κομμάτι όμως των δανείων που έχουμε βάλει από τις τράπεζες έχουμε προβλέψει πως ένα μεγάλο κομμάτι αυτών των δανείων θα δίνεται μόνο σε επιχειρήσεις που είναι πολύ μικρές και συγχωνεύονται» πρόσθεσε πριν αναπτύξει την ανάλυσή του.
«Ποιος είναι ο πραγματικός λόγος που όλες αυτές οι επιχειρήσεις είναι στον τραπεζικό δανεισμό; Ένας είναι. Είναι πάρα πολύ μικρές. Για να καταλάβετε πόσο μικρές είναι, ο ευρωπαϊκός ορισμός της μικρομεσαίας επιχείρησης είναι η επιχείρηση που είναι έως 250 εργαζόμενοι και έως 50 εκατ. τζίρο. Ξέρετε πολλές τέτοιες επιχειρήσεις στην Ελλάδα;» διερωτήθηκε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η συνένωση πολύ μικρών επιχειρήσεων με ομοειδείς μεγαλύτερες θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερα επιχειρηματικά σχήματα που:

Θα είναι περισσότερο ανταγωνιστικά.

Θα έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό και προνομιακή πρόσβαση στο ταμείο ανάπτυξης.

Θα έχουν φοροαπαλλαγές.

«Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν να βγουν έξω και να διεκδικήσουν μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς» συμπεραίνει.
Μάλιστα, τόνισε πως είναι κρίσιμο για την ελληνική οικονομία «να πείσουμε να το τολμήσουν και να συνενωθούν με άλλες επιχειρήσεις» καθώς σύμφωνα με τον ίδιο «είναι ο μόνος τρόπος για να μεγαλώσει το μέγεθός τους και να μπορούν να γίνουν ανταγωνιστικές στον σύγχρονο κόσμο».
Ο υπουργός έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως η κυβέρνηση δεν θεωρεί «ζόμπι» αυτές τις επιχειρήσεις, αλλά «θέλουμε να τους δώσουμε την ευκαιρία να μεγαλώσουν, λέμε ότι μπορούνε να μεγαλουργήσουν εάν ακολουθήσουν τους κανόνες της σύγχρονης οικονομίας».
«Να ξέρετε: επιχειρήσεις με έναν, δύο τρεις εργαζομένους στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχουν πρόσβαση στις τράπεζες. Τι να κάνουμε τώρα» κατέληξε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Χαμός στο Twitter
Η ανάλυση του υπουργού Ανάπτυξης έφερε κύμα αντιδράσεων στο Twitter, με χιλιάδες tweets να κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες.
Πολλά από αυτά αναφέρουν πως έρχονται «λουκέτα» ενώ κάποιοι τονίζουν πως υπάρχουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις με δυο – τρεις εργαζόμενους σε χώρες της ΕΕ.
Πάντως, υπήρξε ένας χρήστης που παλιά είχε «κράξει» τον κ. Γεωργιάδη όμως θεωρεί πως είναι ένας πολιτικός «που ξέρει όλα μα όλα τα θέματα και όχι μόνο του Υπουργείου».
Αυτό το tweet έκανε χαρούμενο τον υπουργό, που το αναδημοσίευσε, λέγοντας πως καμιά φορά «χρειαζόμαστε και τον καλό τον λόγο» και τον ευχαρίστησε.

Αντίδραση από ΣΥΡΙΖΑ

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τη συνέντευξη τόνισε πως οι χρεωμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν θα έχουν «καμία πρόσβαση στο ταμείο ανάκαμψης» αλλά μόνο οι μεγάλες που θα τις εξαγοράσουν.
«Και κάπως έτσι τελειώνει το παραμύθι της ΝΔ, που τελικά έχει δράκο» συμπλήρωσε ο Aλέξανδρος Νικολαΐδης.

Leave a Reply

Your email address will not be published.