Μητσοτάκης: Ορισμός της διαπλοκής η υπόθεση Σαββίδη

Μητσοτάκης: Ορισμός της διαπλοκής η υπόθεση Σαββίδη

«Ήταν καλή μέρα για την Ευρώπη χθες» ανέφερε για τις γαλλικές εκλογές ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ σημείωσε πως «ήταν η νίκη της κοινής λογικής και της μετριοπάθειας, απέναντι στις δυνάμεις του λαϊκισμού και του ευρωσκεπτικισμού και μπορούμε κι εμείς να βγάλουμε συμπεράσματα εδώ στην Ελλάδα». Σημείωσε ότι έχει γνωρίσει προσωπικά τον Μακρόν, αν και η ΝΔ ως μέλος του ΕΛΚ, είχε στην αρχή στηρίξει τον έτερο υποψήφιο Φιγιόν.

Συνέχισε, λέγοντας ότι ο ίδιος εξελέγη με σύνθημα «ΝΔ από την αρχή» και στόχος είναι να μπουν στη ΝΔ νέοι άνθρωποι και νέες ιδέες. Αναφέρθηκε στο μητρώο στελεχών λέγοντας ότι κάποιοι από αυτούς που επελέγησαν θα είναι στα ψηφοδέλτια, ενώ άλλοι θα στελεχώσουν τον κομματικό μηχανισμό. Θα πρέπει να οικοδομήσουμε κόμματα που να ξεφύγουν από την πελατειακή αντίληψη, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Ο κ. Τσίπρας ήλθε στην εξουσία υποσχόμενος το νέο, αλλά εκπροσωπεί το πιο παλιό από το παλιό» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, για να υποστηρίξει ότι «διακατέχεται από μεγάλο βαθμό ασχετοσύνης».

 

Αποκλιμάκωση της φορολογίας των επιχειρήσεων στο 20%, μέσα στα δύο πρώτα χρόνια της διακυβέρνησής του

«Εμείς θα μειώσουμε τους φόρους» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «η αποκλιμάκωση της φορολογίας θα πρέπει να φθάσει για τις επιχειρήσεις στο 20% μέσα σε δύο χρόνια. Για μεγαλύτερη μείωση αυτή τη στιγμή τα νούμερα δεν βγαίνουν. Πρέπει να εξασφαλίσουμε τον δημοσιονομικό χώρο και να θέσουμε στους εταίρους τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Ένα από τα αρνητικά που θα κληρονομήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην επόμενη κυβέρνηση είναι η δέσμευση σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για πολλά χρόνια».

Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επιχειρεί να οικοδομήσει κομματικό κράτος και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση προσλαμβάνει χιλιάδες συμβασιούχους ορισμένου χρόνου και στη συνέχεια επιχειρεί να τους μονιμοποιήσει.

Σημείωσε ότι στο πρόγραμμα της ΝΔ είναι το ένα προς πέντε στις προσλήψεις, προκειμένου να μειωθεί περαιτέρω το δημόσιο. Το δημόσιο, υποστήριξε, πρέπει να προσλαμβάνει μόνο εξειδικευμένο προσωπικό. Έκανε ειδική αναφορά στο προσωπικό του συστήματος Υγείας που με προσωπική προσπάθεια κρατούν όρθιο το σύστημα. «Αντί ο αρμόδιος υπουργός να κάνει χυδαία σόου, καλύτερα να ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα» ανέφερε.

Ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι υπάρχει περιθώριο για μικρότερο και καλύτερο δημόσιο χωρίς απολύσεις. Για τη μονιμότητα στο δημόσιο, είπε ότι ο νεοπροσλαμβανόμενος στο δημόσιο τομέα είναι δόκιμος για δύο χρόνια, τώρα όμως δίχως αξιολόγηση όλοι μονιμοποιούνται. Πρέπει όμως να αξιολογούνται και αν δεν είναι κατάλληλοι να μην γίνονται μόνιμοι. Η χώρα χρειάζεται ένα ανταγωνιστικό δημόσιο και μία παραγωγική ιδιωτική οικονομία.

«Αν υπάρχουν ακόμη πολίτες που πιστεύουν στο παραμύθι του εύκολου λαϊκισμού τότε ας μην ψηφίσει ΝΔ, πιστεύω ότι η σιωπηλή πλειοψηφία αυτό θέλει».

 

Το αίτημα για πολιτική αλλαγή παραμένει επίκαιρο

Όσο η κυβέρνηση μένει στην εξουσία, η χώρα θα χάνει ευκαιρίες ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, και πρόσθεσε: «δεν μπορώ να επιβάλω εκλογές, αλλά επιμένω ότι όσο πιο γρήγορα γίνουν τόσο καλύτερο θα είναι για τη χώρα». Υποστήριξε πάντως ότι το αίτημα για εκλογές που διατύπωσε για πρώτη φορά πέρυσι, δικαιώθηκε από τις εξελίξεις, αφού η κυβέρνηση έφερε μία κακή συμφωνία και δεν πέτυχε να πάρει ούτε καν την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Έχουμε καταθέσει νομοσχέδιο, ώστε οι Έλληνες του εξωτερικού να μπορούν να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους είπε ο κ. Μητσοτάκης και κατήγγειλε τον πρόεδρο της Βουλής γιατί αυτή η πρόταση δεν έχει ακόμη συζητηθεί στη Βουλή.

«Είναι δέσμευσή μου, ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που θα καταθέσω θα είναι για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού» τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Για την εισφορά αλληλεγγύης είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ την αύξησε και πρόσθεσε ότι το ζήτημα είναι να εξετάσουμε συνολικά την φορολόγηση στα φυσικά πρόσωπα. Εμείς, συμπλήρωσε, έχουμε εισηγηθεί εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή 9% μέχρι 10.000 ευρώ, κάτι που θα βοηθήσει τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα. Υποσχέθηκε μείωση του ΕΝΦΙΑ και του φόρου στις επιχειρήσεις, καθώς και μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια. Επανήλθε στην πρότασή του να επιστραφεί το 0,5% του πλεονάσματος στην κοινωνία και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε.

Το 2019 θα πρέπει να πάμε σε πλεόνασμα 5,5% για να μπορέσουν να εφαρμοστούν τα αντίμετρα, υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι ο κ. Τσίπρας υπερφορολόγησε την ελληνική κοινωνία για να πετύχει υπερβολικό πλεόνασμα το οποίο πήγε σε ένα βαθμό σε αποπληρωμή χρέους, αντί να το αφήσει μέσα στην πραγματική οικονομία.

«Ο κ. Τσίπρας είχε υποσχεθεί 12,5 δισ. παροχές τον Σεπτέμβριο του 2015 και μέχρι τώρα έχει πάρει 12 δισ. μέτρα. Ο κ. Τσίπρας απέτυχε. Αυτό που θέλει ο κόσμος είναι να ακούσει ποιο είναι το δικό μας σχέδιο για την Ελλάδα. Χωρίς να λαϊκίζουμε και να λέμε ψέματα θα πείσουμε τους πολίτες ότι υπάρχει άλλος δρόμος» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

 

Ορισμός της διαπλοκής η υπόθεση Σαββίδη

Η υπόθεση του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη είναι ο ορισμός της διαπλοκής, δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στη συνέντευξη που έδωσε ο επιχειρηματίας, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι είμαστε δημοκρατία και ο καθένας μπορεί να εκφράζει τη γνώμη του, όμως, όταν η συνέντευξη -άκρως υποστηρικτική για τον πρωθυπουργό και στα όρια της προσβολής για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης- δίνεται τέσσερις ημέρες μετά τη συζήτηση στην Βουλή, τότε υπάρχει θέμα.

Επανέλαβε ότι επρόκειτο για μία χαριστική φωτογραφική τροπολογία και πρόσθεσε ότι «τέτοιες χαριστικές ρυθμίσεις δεν πρέπει να γίνονται, ειδικά όταν γίνονται με αντάλλαγμα να αποκτήσει ο κ. Σαββίδης ένα μέσο ενημέρωσης για να εξυπηρετεί την κυβέρνηση. Δεν πρέπει οι επιχειρηματίες να θεωρούν ότι πρέπει να αποκτήσουν ένα Μέσο Ενημέρωσης για να ασκήσουν το επιχειρείν. Αυτό είναι ο ορισμός της διαπλοκής: αγοράζω ένα μέσο και ασκώ πολιτικό έλεγχο για να μπορώ να λειτουργήσω επιχειρηματικά. Δεν αναζητώ καυγά με κανέναν. Το ζήτημα προέκυψε, όταν ο κ. Τσίπρας χάρισε στον κ. Σαββίδη 38 εκατομμύρια με πολιτικά ανταλλάγματα. Αυτός που εκτέθηκε ήταν ο κ. Τσίπρας, που σύρθηκε στη Βουλή και αναγκάστηκε να ομολογήσει την προσωπική τροπολογία. Όταν κάποιος αγοράζει μία επιχείρηση γνωρίζει τα βάρη που αυτή φέρει».

Κλείνοντας την αναφορά του στο θέμα, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Το ποιος θα γίνει πρωθυπουργός σε αυτή την χώρα δεν θα το αποφασίσει κανένας κ. Σαββίδης αλλά ο κυρίαρχος ελληνικός λαός».

Για το θέμα της Uber, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι τέτοιες επιχειρήσεις μπορούν να παρέχονται μόνο μέσα από ένα αυστηρό θεσμικό πλαίσιο, ο ανταγωνισμός μπορεί να λειτουργήσει ελεύθερα αλλά όχι ανεξέλεγκτα. Πρόσθεσε ότι είναι ένα θέμα που απασχολεί γενικότερα πολλές χώρες και την Ευρώπη, και σημείωσε ότι στην Αθήνα δεν υπάρχει θέμα διαθεσιμότητας ταξί.

Αναφερόμενος στον τελικό του κυπέλου εκτίμησε ότι «το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν είναι πια ένα ελκυστικό προϊόν».

«Είδαμε τέρατα και σημεία. Ο ΠΑΟΚ είχε καλύτερη ομάδα από την ΑΕΚ, δεν θα χρειαζόταν ένα πέτσινο γκολ για να κερδίσει. Η όποια “παράγκα” στο ποδόσφαιρο, πριονίζει το κλαδί πάνω στο οποίο όλοι οι φίλαθλοι καθόμαστε» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στον πρωθυπουργό είπε ότι ο κ. Τσίπρας και να ήθελε να κάνει στροφή προς το μετριοπαθές κέντρο, δεν μπορεί και δεν μπορεί να το υπηρετήσει το κόμμα του. Τι μας κάνει να πιστεύουμε ότι ο κ. Τσίπρας μπορεί να την υπηρετήσει, όταν οι ίδιοι οι υπουργοί του βάζουν εμπόδια; Δεν έχουν τις γνώσεις και την κατάρτιση να το κάνουν. Εμείς, ξέρουμε πως να φέρουμε επενδύσεις και δουλειές στην χώρα.

Για την κυβέρνηση που θα σχηματίσει είπε: «Έχουμε σχεδιάσει τη δομή και τη διάρθρωση της λειτουργίας της κυβέρνησης. Θα είναι ένα σχήμα αρκετά πιο μικρό από το σημερινό και θα περιλαμβάνει και εξωκοινοβουλευτικά στελέχη. Είναι μεγάλη πρόκληση να πείσω αξιόλογους ανθρώπους να αφήσουν προσωρινά την επαγγελματική τους δραστηριότητα και να έλθουν να προσφέρουν από διοικητικές θέσεις».

«Για το “τζάμπα μαγκάς”, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης έδωσε διευκρινήσεις ότι δεν αναφερόταν σε εμένα» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε σχετική αναφορά του Αλέξη Τσίπρα και πρόσθεσε ότι υπάρχει εσωκομματική ηρεμία και δεν χωρίζει το κόμμα σε καραμανλικούς και άλλους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Leave a Reply

Your email address will not be published.