Μεξικό: Νέα δολοφονία δημοσιογράφου. Τον πυροβόλησαν εν ψυχρώ

Ένας δημοσιογράφος έπεσε νεκρός από σφαίρες στην πολιτεία Βερακρούς του ανατολικού Μεξικού, μια από τις πλέον επικίνδυνες για τους εργαζόμενους στα μεξικανικά μέσα ενημέρωσης, γεγονός που αύξησε σε έξι τον αριθμό των δημοσιογράφων που έχουν δολοφονηθεί στη χώρα από την αρχή της χρονιάς, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Ο Μανουέλ Τόρες, ανταποκριτής του τηλεοπτικού δικτύου Azteca, δολοφονήθηκε στην πόλη Πόσα Ρίκα, 300 χλμ. από την πρωτεύουσα. Εργαζόταν επίσης για τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Noticias MT και συνεργαζόταν με τον δήμο της Πόσα Ρίκα.

Ο εισαγγελέας της Βερακρούς ανακοίνωσε ότι διεξάγεται έρευνα για τη δολοφονία του Τόρες, αναφερόμενος μόνο στην ιδιότητα του ως συνεργάτη του δήμου.

Η πολιτειακή επιτροπή για την προστασία των δημοσιογράφων (CEAPP), που έχει συστήσει η κυβέρνηση της Βερακρούς αλλά λειτουργεί αυτόνομα, καταδίκασε «έντονα τον φόνο του δημοσιογράφου» καλώντας να διεξαχθεί μια σε βάθος, «σοβαρή» έρευνα για την εξιχνίαση της υπόθεσης.

Οι πολιτείες Γκερέρο, Οαχάκα και Βερακρούς θεωρούνται οι πιο επικίνδυνες για τους δημοσιογράφους στο Μεξικό. Από το 2010 στη Βερακρούς έχουν δολοφονηθεί 18 δημοσιογράφοι, σύμφωνα με την οργάνωση προάσπισης της ελευθερίας της έκφρασης Artículo 19.

Σύμφωνα με έναν απολογισμό της οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, από την αρχή της χρονιάς ως την 5η Μαΐου είχαν δολοφονηθεί 5 δημοσιογράφοι στο Μεξικό.

Πριν από αυτόν του Τόρες, ο πιο πρόσφατος θάνατος ενός Μεξικανού δημοσιογράφου είχε καταγραφεί την 25η Απριλίου και ήταν αυτός του Φρανσίσκο Πατσέκο, 49 ετών, μέσα στο σπίτι του στην πολιτεία Γκερέρο. Ήταν αρχισυντάκτης της εβδομαδιαίας έκδοσης Foro de Taxco, συνεργαζόταν με την εφημερίδα El Sol de Acapulco καθώς και με τον ραδιοφωνικό σταθμό Capital Maxima.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ)

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.