«Μετωπική» στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο-Σήμερα στην Ολομέλεια

«Μετωπική» στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο-Σήμερα στην Ολομέλεια

Στην Ολομέλεια εισάγεται, σήμερα, το νομοσχέδιο για την επικύρωση της συμφωνίας. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί αργά το βράδυ της Πέμπτης, ημέρα κατά την οποία αναμένεται να τοποθετηθούν οι πολιτικοί αρχηγοί και στη συνέχεια να ψηφίσει το Σώμα.
Ένσταση αντισυνταγματικότητας επί του νομοσχεδίου υπέβαλε με την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης. Αντίστοιχο θέμα έθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος, καθώς και ο ανεξάρτητος Γ. Καρράς. Η πρόταση θα εξεταστεί στην πορεία της συζήτησης.

Το πολυνομοσχέδιο, ψηφίστηκε χθες, Τρίτη, επί της αρχής και επί των άρθρων, από τις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής.Το πολυνομοσχέδιο, ψηφίστηκε χθες, Τρίτη, επί της αρχής και επί των άρθρων, από τις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής.
Υπερψηφίστηκε στο σύνολο και στα άρθρα του από την κυβερνητική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ενώ ΝΔ, Ένωση Κεντρώων, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι, επιφυλάχθηκαν για την τελική τους απόφαση στην αυριανή ονομαστική ψηφοφορία, στην Ολομέλεια.

Το ΚΚΕ καταψήφισε το ν/σ, εκτός του άρθρου 71, ενώ η Ένωση Κεντρώων δήλωσε καταρχήν θετική για τα άρθρα 70 και 71 για τους αγρότες.

Με την έναρξη της συνεδρίασης η Ολομέλεια αποφάσισε τον προσωρινό αποκλεισμό των βουλευτών-μελών της ΚΟ της Χρυσής Αυγής από τη σημερινή και αυριανή συνεδρίαση. Στην αίθουσα δεν ήταν παρόντες οι βουλευτές της ΧΑ ωστόσο με βάση τον κανονισμό και παρά τον αποκλεισμό τους απο την συζήτηση έχουν το δικαίωμα να είναι παρόντες αύριο στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

Σε υψηλούς τόνους η αντιπαράθεση

Αντιπαράθεση για το αφορολόγητο ξέσπασε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση των επιτροπών στις οποίες συζητήθηκε το πολυνομοσχέδιο.

«Tον Μάιο του 2016 είχαμε να αντιμετωπίσουμε τους Θεσμούς που ήθελαν να πάρουμε μέτρα κοφτά. Μέσα σε αυτά ήταν το αφορολόγητο και εμείς δώσαμε μια μεγάλη μάχη να μη μειωθεί το αφορολόγητο και το καταφέραμε. Το ΔΝΤ ήθελε να επιβάλει τη μείωση του αφορολόγητου και εμείς παλέψαμε να υπάρχουν αντίμετρα», είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, απαντώντας σε βουλευτές, όπως ο Μάκης Βορίδης (ΝΔ) που του ζήτησε να εξηγήσει γιατί δεν παραιτήθηκε αφού πάμε πλέον σε μεγάλη μείωση του αφορολόγητου.

«Τη δέσμευση παραιτήσεως δεν σας την επέβαλε κανείς, εσείς το θέσατε αυτό ως προσωπικό σας στοίχημα. Εσείς είπατε ότι δεσμεύεστε σε περίπτωση που το αφορολόγητο πέσει κάτω από ένα συγκεκριμένο ύψος. Ήταν το διαπραγματευτικό σας στοίχημα τον Μάιο», δήλωσε ο Μάκης Βορίδης.

Ο χαρακτήρας της προσωπικής επίθεσης που εξαπέλυσε σε βάρος του υπουργού Οικονομικών, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος προκάλεσε αντιδράσεις από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. «Παντελονάκια δεν φοράτε. Είστε ο άνθρωπος που είπε ότι θα παραιτηθεί, εάν πέσει κάτω από 9000 ευρώ το αφορολόγητο και το πήγατε στις 5000 ευρώ και κάτι. Δεν έχετε τσίπα επάνω σας», είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

«Για το «παντελονάτος» και για αυτό που είχε πει ο Κασιδιάρης πριν λίγο καιρό, ‘η μαντάμ Τσακαλώτου’ κ.λπ. και επειδή μας ακούν και νέα παιδιά, οραματιζόμαστε μια κοινωνία όπου και στη γλώσσα και στην πραγματικότητα ό,τι είναι αρσενικό δεν είναι απαραιτήτως καλό και ό,τι είναι θηλυκό δεν είναι απαραιτήτως κακό -και αυτή είναι η αλλαγή που θέλουμε να φέρουμε σ’ αυτή την κοινωνία», σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Αυτό που λέτε είναι απαράδεκτα σεξιστικό και προκαλούν μονομαχία, εάν ήμασταν σε άλλες εποχές. Λίγο πιο σεμνοί να είσαστε παρακαλώ», είπε ο προεδρεύων Νίκος Μανιός απευθυνόμενος στον Ανδρέα Λοβέρδο.

«Κύριε Πρόεδρε, επιτέλους πρέπει να σταματήσουν τα σεξιστικά σχόλια μέσα στην αίθουσα. Και σήμερα και χθες, το να ‘φοράμε παντελονάκια ή παντελόνια’ ή ο,τιδήποτε άλλο, νομίζω δεν τιμά το Κοινοβούλιο και ιδιαίτερα με την παρουσία μας. Θα σας παρακαλέσω πάρα πολύ να ζητήσετε να ανακαλέσει ο κ. Λοβέρδος», είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Θελερίτη απευθυνόμενη στο προεδρείο.

«Η Κυβέρνηση παραδίδει την νομοθετική πρωτοβουλία στους δανειστές και ο κ. Τσακαλώτος γίνεται ‘γραμματοκομιστής’. Ποια πρωτοβουλία, με προνομοθετημένες περικοπές στις συντάξεις και στα αφορολόγητα; Ποια κυριαρχία, με χαλκευμένα τα εργατικά και εργασιακά δικαιώματα; Ποια κυριαρχία, με διαλυμένη την αγορά και παραδομένη στα συμφέροντα; Τέτοια κυριαρχία δεν υπάρχει. Εν πάση περιπτώσει, το 2021 δεν θα είναι ο Τσακαλώτος, για να φορέσει την φουστανέλα του Παλαιών Πατρών Γερμανού, για να σηκώσει το λάβαρο της επανάστασης. ‘Αλλοι θα είναι», είπε ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Κουτσούκος.

«Αν ο Τσακαλώτος θα έπρεπε να παραιτηθεί σε σχέση με την απόσταση που πήρε από εκείνη τη δήλωσή του, σίγουρα οι πρώην Υπουργοί Οικονομικών με τα εγκλήματα που έκαναν, θα έπρεπε να έχουν αυτοπυρποληθεί στην πλατεία Συντάγματος. Και να μην αρχίσω να λέω, αμετανόητοι εραστές του μαύρου της κινδυνολογίας και της καταστροφολογίας, αυτοεκπληρούμενες προφητείες», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης.

Μή συμβατές οι μειώσεις των συντάξεων και των ειδικών μισθολογίων, λέει η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής

Εν τω μεταξύ, η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής σε έκθεσή της θεωρεί τις μειώσεις των συντάξεων και των ειδικών μισθολογίων που προβλέπονται στο πολυνομοσχέδιο, ώς μή συμβατές με τις προβλέψεις του Συντάγματος αν οι προτεινόμενες μειώσεις οδηγούν σε πτώση του βιοτικού επιπέδου σε κατηγορίες συνταξιούχων τέτοια, που θα συνιστούσε προσβολή της αξιοπρέπειάς τους.

Σε ό,τι αφορά τα ειδικά μισθολόγια, επισημαίνεται στην έκθεση ότι οι περικοπές αυτές δεν μπορούν να δικαιολογηθούν ούτε εκ του λόγου, ότι αποτελούν τμήμα ενός ευρύτερου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής που περιέχει δέσμη μέτρων για την ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας .

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Leave a Reply

Your email address will not be published.