Μέτρα για χαμηλοσυνταξιούχους και νησιά του Αιγαίου ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

Μέτρα για χαμηλοσυνταξιούχους και νησιά του Αιγαίου ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

Δέκατη τρίτη σύνταξη σε χαμηλοσυνταξιούχους και αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά που δέχονται το μεγαλύτερο βάρος της προσφυγικής κρίσης ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός σε διάγγελμά του, μόλις επέστρεψε από το Ισραήλ.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι «δέσμευση της κυβέρνησης είναι, κάθε ευρώ που πλεονάζει από τους διαθέσιμους πόρους να επιστρέφεται σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη», προσθέτοντας ότι «κάνουμε πράξη μια παλιότερη εξαγγελία μας για τη 13η σύνταξη σε όσους συνταξιούχους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Αποφασίσαμε την άμεση διοχέτευση 617 εκ. ευρώ, από το πλεόνασμα του 2016, για τη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων», που λαμβάνουν συντάξεις από 850 ευρώ και κάτω.

Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι η στήριξη αυτή θα δοθεί αντισυμμετρικά από κάτω προς τα πάνω, δηλαδή όσοι έχουν μικρότερες συντάξεις θα λάβουν μεγαλύτερη ενίσχυση, που για αρκετές χιλιάδες θα είναι ακόμη και πολλαπλάσια από τη σύνταξή τους, ενώ έθεσε ως κατώτατο ποσό τα 300 ευρώ.

Ο κ. Τσίπρας, σε δεύτερο επίπεδο ανακοίνωσε ότι «προχωρούμε επίσης στην αναστολή της προγραμματισμένης αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Βορείου και του Ανατολικού Αιγαίου, τα οποία σηκώνουν το βάρος της προσφυγικής κρίσης», στο πλαίσιο στήριξης των νησιών της «πρώτης γραμμής», όπως τα χαρακτήρισε.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «σε κάθε βήμα της Ελλάδας προς την κανονικότητα στο μυαλό μας θα είναι πάντα η αποκατάσταση των αδικιών και η στήριξη των αδύναμων», προσθέτοντας ότι «διανύουμε  τα τελευταία δύσκολα μέτρα ενός δύσκολου μαραθώνιου, […] με δικαιοσύνη και αλληλεγγύη θα τα καταφέρουμε».

Leave a Reply

Your email address will not be published.