Η Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας ζητάει από τους δήμους να βρουν hot –spot

Η Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας ζητάει από τους δήμους να βρουν hot –spot

Έγγραφο στους δήμαρχους για να καταγράψουν τους χώρους που θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν πρόσφυγες απέστειλαν οι τέσσερις αντιπεριφέρειες ζητώντας μάλιστα και πληροφορίες για επιπλέον παροχές.

Το έγγραφο στάλθηκε χθες από την Περιφέρεια   σε όλους τους δήμους της Δυτικής Μακεδονίας και τιτλοφορείται “σχεδιασμός αντιμετώπισης προβλημάτων προσφύγων” , ενώ από τους δημάρχους ζητούν να καταγράψουν τους χώρους πιθανής ολιγοήμερης φιλοξενίας προσφύγων και τη δυναμικότητά τους , αν διαθέτουν ντουζιέρες , νερό και τουαλέτες αλλά και τον αριθμό των κρεβατιών, ράντζων και κουβερτών που μπορούν να βρεθούν! Επίσης, αν είναι δυνατή η λειτουργία ιατρείου και φαρμακείου στο χώρο και αν οι δήμοι θα έχουν τη δυνατότητα να παρασκευάζουν φαγητό στους χώρους προσωρινής ολιγοήμερης φιλοξενίας. Επίσης, στο έγγραφο γίνεται λόγος για δυνατότητα εξεύρεσης παιχνιδιών για τα παιδιά, wi-fi , ενώ αναζητάτε και η δυνατότητα μίσθωσης λεωφορείων. Τέλος, γίνεται λόγος για καταγραφή των πιθανών εθελοντικών οργανώσεων που μπορούν να βοηθήσουν σε μια τέτοια κατάσταση. Ήδη οι δήμαρχοι αντιδρούν λέγοντας πως στις περιοχές τους δε υπάρχουν τέτοιοι χώροι.

Τόσο ο δήμος Πρεσπών όσο κ ο δήμος Φλώρινας, αλλά και ο δήμος Βόιου  και  Εορδαίας δηλώνουν πως  δεν υπάρχουν τέτοιοι χώροι στις περιοχές αυτές, ενώ η Δυτική Μακεδονία φαίνεται να πετάει το “μπαλάκι” στην Κοζάνη που έκανε την αρχή και ανταποκρίθηκε στο τεράστιο αυτό πρόβλημα. Χαρακτηριστικά, ο δήμαρχος Πρεσπών απάντησε προς τους δημοσιογράφους όταν ρωτήθηκε σχετικά πως “ο δήμος μας είναι ο μικρότερος δήμος στη Δυτική Μακεδονία. Δεν έχει δομές και υποδομές να εξυπηρετήσει το κύμα των προσφύγων, ενώ στο κομμάτι του εθελοντισμού θα μας βρουν έκθετους. Ο εθελοντισμός μόνο, δεν φτάνει”.
Δεν υπάρχουν περιοχές (κλειστοί χώροι ή στρατόπεδα) που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν τους πρόσφυγες στην περιοχή του Βοΐου, τόνισε ο δήμαρχος, λέγοντας  πως υπάρχει έλλειψη δομών για τους πολιτικούς πρόσφυγες που δεν μπορούν να “μαντρωθούν” σε ένα χώρο όπως είπε χαρακτηριστικά, λέγοντας πως πρέπει να υποδεχτούμε τους χώρους με ανοιχτές τις αγκαλιές σε χώρους με ξενοδοχειακές υποδομές.
Ούτε και η Εορδαία έχει τέτοιους χώρους, απάντησε σχετικά ο δήμαρχος Σάββας Ζαμανίδης, λέγοντας πως για χώρους όπως η πρώην ΑΕΒΑΛ ή η πρώην σχολή Δημοτικής Αστυνομίας οι υποδομές δεν επαρκούν ή φιλοξενούν άλλες υπηρεσίες του Δήμου, ενώ το κτήριο του νέου διοικητηρίου της περιφέρειας δεν ανήκει στον Δήμο. “Δεν υπάρχει ελεύθερος χώρος αλλά υπάρχει χώρος που φιλοξενεί υπηρεσίες. Για να βρεθεί λύση πρέπει να μετεγκατασταθούν υπηρεσίες”, τόνισε χαρακτηριστικά. λέγοντας πάντως πως υπάρχει ετοιμότητα για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο δήμαρχος Φλώρινας Γιάννης Βοσκόπουλος, απαντώντας πως τέτοιοι χώροι δεν υπάρχουν στην περιοχή του.

prlogos.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.