Μετά τις εκλογές, νέο μισθολόγιο και αξιολόγηση στο Δημόσιο

Νέο μισθολόγιο, αξιολόγηση δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και νέο σύστημα επιλογής στελεχών στη δημόσια διοίκηση μέσω της δημιουργίας μητρώου δημοσίων υπαλλήλων με αυξημένα τυπικά προσόντα, θα αφορούν τα πρώτα νομοσχέδια που θα καταθέσει στη Βουλή η νέα ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αμέσως μετά τις εκλογές.

Τα χρονοδιαγράμματα, όπως έχουν τεθεί στο μνημόνιο, είναι ασφυκτικά, και δεδομένης της καθυστέρησης στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων λόγω εκλογών, η νέα ηγεσία του υπουργείου θα πρέπει να αποδυθεί σε αγώνα δρόμου προκειμένου να προλάβει τις προθεσμίες.

Μισθολόγιο

Μέχρι τον Οκτώβριο θα πρέπει να έχει καταρτιστεί το νομικό πλαίσιο και μέχρι τον Νοέμβριο θα πρέπει να έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο για το νέο μισθολόγιο που θα εφαρμοστεί από 1.1.2016. Οι αλλαγές θα πρέπει να είναι δημοσιονομικά ουδέτερες, ενώ προβλέπεται διεύρυνση της «ψαλίδας» μεταξύ κατώτατου και ανώτατου μισθού. Οι μισθολογικές απολαβές θα συνδέονται με την αξιολόγηση των υπαλλήλων και συγκεκριμένα «θα είναι σε συνάρτηση με τις δεξιότητες, τις επιδόσεις, τις αρμοδιότητες και τη θέση του προσωπικού». Ως προς τα ειδικά μισθολόγια, μέχρι τον Ιούνιο του 2016 θα πρέπει να ψηφιστεί νομοθεσία για τον εξορθολογισμό τους, η οποία θα ισχύσει από το 2017.

Επιλογή στελεχών

Μέχρι τον Οκτώβριο θα πρέπει να ξεκινήσει η εφαρμογή του νέου συστήματος επιλογής στελεχών στο Δημόσιο η οποία θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2016. Η πρόσληψή τους θα βασίζεται στις ικανότητες και, όπως επισημαίνεται στο μνημόνιο, «θα είναι αποσυνδεδεμένη από πολιτικές αποφάσεις». Παράλληλα, αναμένονται και αλλαγές στο καθεστώς των γενικών γραμματέων στους δημόσιους οργανισμούς και στα υπουργεία «με σκοπό την αποπολιτικοποίηση» αλλά και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του Δημοσίου.

«Καμβά» για τις αλλαγές θα αποτελέσει το «νομοσχέδιο Κατρούγκαλου», ωστόσο, όπως προανήγγειλε ο τέως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορος Βερναρδάκης, θα συγκροτηθεί μητρώο δημοσίων υπαλλήλων με αυξημένα τυπικά προσόντα. Διά αυτού θα προκύψει η στελέχωση όλου του Δημοσίου και των κενών θέσεων που υπάρχουν σε οργανισμούς και εταιρείες καθώς και η ανάδειξη μόνιμων γενικών γραμματέων στα υπουργεία.

Αξιολόγηση

Παράλληλα με τα νομοθετήματα του νέου μισθολογίου, αλλά και της επιλογής προϊσταμένων, θα πρέπει να «τρέξει» και αυτό που αφορά την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Βάσει του Μνημονίου, το νέο σύστημα θα πρέπει να έχει θεσμοθετηθεί μέχρι τον Νοέμβριο του 2015. Η απελθούσα ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχε εκφράσει την πρόθεσή της να υιοθετήσει εν πολλοίς το «σχέδιο Κατρούγκαλου» με επιμέρους αλλαγές. Ζητούμενο είναι η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των υπαλλήλων αλλά και η καλύτερη αξιοποίηση του προσωπικού, ενώ «εργαλεία» για τη διαδικασία θα είναι η στοχοθέτηση κάθε υπηρεσίας και η περιγραφή καθηκόντων.

Ο κ. Βερναρδάκης προγραμμάτιζε να καταθέσει το σχετικό νομοσχέδιο εντός του Σεπτεμβρίου αλλά για άλλη μία φορά αυτό αναβλήθηκε λόγω πολιτικών εξελίξεων.

 

kathimerini.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.