Μέρκελ: Ελλάδα και Ιταλία φταίνε για την καθυστέρηση στη μετεγκατάσταση προσφύγων

Στη σωστή κατεύθυνση χαρακτηρίζει η Άνκελα Μέρκελ τις προτάσεις της Κομισιόν για αυξημένη προστασία στα εξωτερικά σύνορα με ευρωπαϊκή δύναμη που θα επεμβαίνει χωρίς να ρωτάει τα κράτη. Η γερμανίδα καγκελάριος προέβλεψε ότι αύριο στη σύνοδο Κορυφής δεν θα υπάρξει λύση για το ζήτημα και απέδωσε ευθύνες σε Ελλάδα και Ιταλία για την καθυστέρηση στη μετεγκατάσταση των προσφύγων, λέγοντας ότι αυτό συμβαίνει επειδή «δεν είναι έτοιμα τα Hot spots».
Σημείωσε ότι θα επιμείνει για συνεπή εφαρμογή των ειλημμένων αποφάσεων και τόνισε ότι η απόφαση αυτή για κατανομή των 160 χιλιάδων προσφύγων από την Ιταλία και την Ελλάδα, «προχωρά πολύ αργά, διότι προϋπόθεση είναι βεβαίως τα “Hot spots”».
Η Μέρκελ, μιλώντας στο γερμανικό Κοινοβούλιο, τόνισε ότι ένα κέντρο καταγραφής είναι λειτουργικό, όταν γίνεται σε αυτό και η επαναπροώθηση και η κατανομή, εκτός από την καταγραφή.
Παραδέχτηκε δε ότι η φύλαξη των συνόρων αγγίζει πολύ σημαντικά θέματα εθνικής κυριαρχίας, τασσόμενη πάντως υπέρ της προώθησης μιας τέτοιας συζήτησης, ενώ χαρακτήρισε τις προτάσεις της Κομισιόν σημαντικές. Όπως είπε, το θέμα είναι να δοθούν στη Frontex περισσότερες αρμοδιότητες για να δρα, “στην ύστατη περίπτωση» αυτόνομα και να έχει μεγαλύτερο ρόλο στις επαναπροωθήσεις.
«Είναι προς το συμφέρον όλων να μειώσουμε τον αριθμό των προσφύγων. Είναι και προς το συμφέρον και των ίδιων των προσφύγων», είπε και αναφέρθηκε σε μακροπρόθεσμη συνεργασία με την Τουρκία, χαρακτηρίζοντάς την «εταίρο-κλειδί».   «Διότι όσο καλύτερη είναι η κατάσταση για τους πρόσφυγες στην Τουρκία, τόσο λιγότερο θα νιώθουν την ανάγκη να ξεκινήσουν το ταξίδι προς την Ευρώπη», δήλωσε. Όπως εξήγησε στη συνέχεια, περιμένει ως αντάλλαγμα για τα 3 δισεκ. που δίνει η Ε.Ε. στην Άγκυρα,  «καλύτερη φύλαξη των συνόρων της προς την ΕΕ, πιο συνεπή θαλάσσια διάσωση στο Αιγαίο και πιο αποτελεσματική καταπολέμηση της διακίνησης προσφύγων». Εξέφρασε δε την ευγνωμοσύνη της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που υπέβαλε τόσο γρήγορα τις προτάσεις της.

Leave a Reply

Your email address will not be published.