Μέρκελ: Το πρόγραμμα εκπνέει αύριο – Ανοιχτοί σε διαπραγματεύσεις μετά το δημοψήφισμα αν ζητηθεί

Μέρκελ: Το πρόγραμμα εκπνέει αύριο – Ανοιχτοί σε διαπραγματεύσεις μετά το δημοψήφισμα αν ζητηθεί

«Αν αποτύχει το ευρώ, θα αποτύχει και η Ευρώπη», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, προσθέτοντας όμως πως η Ευρώπη είναι πλέον σε θέση να ανταποκριθεί στην ενδεχόμενη κρίση με πολύ μεγαλύτερη άνεση και σιγουριά από ό,τι πριν από πέντε χρόνια. Τόνισε ακόμα πως δεν υπήρξε διάθεση συμβιβασμού από την Ελλάδα και αυτό οδήγησε στη διακοπή των διαπραγματεύσεων και την απόφαση για δημοψήφισμα.

Η καγκελάριος επισήμανε πως «το ελληνικό πρόγραμμα δεν θα επιμηκυνθεί, αλλά αύριο βράδυ θα διακοπεί. Καταστήσαμε σαφές ότι αν μετά το δημοψήφισμα ζητήσει διαπραγματεύσεις δεν θα έχουμε αντίρρηση να το σκεφτούμε». Χαρακτήρισε επίσης την πρόταση των θεσμών προς την Ελλάδα ως μεγαλεπίβολο και μεγαλόθυμο πρόγραμμα.
«Σεβόμαστε το δικαίωμα των Ελλήνων να κάνουν δημοψήφισμα. Εχουμε και εμείς οι υπόλοιποι 18 το δικαίωμα να δούμε τι θα κάνουμε, να σκεφτούμε την επόμενη ημέρα. Κάθε κράτος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του ώστε να υπάρχει αλληλεγγύη» σημείωσε.
«Ασχέτως του τι θα πει το δημοψήφισμα, η ελληνική πλευρά πρέπει να διατυπώσει αίτημα αύριο που λήγει το πρόγραμμα για συνέχιση των διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε. «Ο ελληνικός λαός θα διαμορφώσει την γνώμη του, εμείς έχουμε άποψη, αλλά δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι κατευθύνουμε την απόφαση, λέμε απλώς όλη την αλήθεια για τις συνέπειες» είπε.
Η καγκελάριος διευκρίνισε ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ δεν έχει ζητήσει σύγκληση έκτακτης συνόδου για την Ελλάδα. «Δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος, αυτή τη στιγμή, για να συγκληθεί σύνοδος. Αν υπάρξει, να το δούμε». «Δεν μπορούσαμε να δώσουμε κονδύλια στην Ελλάδα με λευκή επιταγή, χωρίς πρόγραμμα» υπογράμμισε από την πλευρά του ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Leave a Reply

Your email address will not be published.