Μέρκελ μαζί με Ρέντσι: Αφήνουμε ανοιχτές τις πόρτες για την Ελλάδα

Συνάντηση με τον Ματέο Ρέντσι είχε νωρίτερα η Άνκελα Μέρκελ η οποία στην κοινή συνέντευξη Τύπου επανέλαβε ότι οι πόρτες της διαπραγμάτευσης παραμένουν ανοικτές για την Ελλάδα.

«Θα επαναλάβω ότι είπαμε στο κοινοβούλιο, Συμφωνούμε να αφήσουμε ανοιχτές τις θύρες για διαπραγματεύσεις. Χρειαζόμαστε μια κατάσταση για ευρείες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα για ανάπτυξη όπως και σε άλλες χώρες της Ευρώπης που πέρασαν παρόμοια προγράμματα», τόνισε η καγκελάριος της Γερμανίας.

Σε ερώτηση στην Α. Μέρκελ για το αν μιλά καθόλου με τον Τσίπρα πριν το δημοψήφισμα, αν υπάρχει αυτή η συχνή επικοινωνία που είχαν προς το δημοψήφισμα η καγκελάριος είπε:

« Ειχα πολλές φορές επαφές τις τελευταίες ημέρες με τον Αλέξη, η σχέση μας δεν έχει υποστεί βλάβη, δεν θέτω εν αμφιβόλω το δημοψήφισμα, έχουν όμως  δικαιώματα και τα υπόλοιπα κράτη. Τις τελευταίες ημέρες μιλήσαμε επανειλημμένα μαζί”.

Από την πλευρά του ο Ιταλός Πρωθυπουργός είπε μεταξύ άλλων για το ελληνικό ζήτημα: «Νομίζω ότι καθένας από εμάς έχει διαφορετικές απόψεις και ευαισθησίες και διαμορφώνει θέσεις σε διάφορα θέματα. Είναι σημαντικό σε ένα κοινό σπίτι να τηρούμε τους κανόνες. Έχουμε ένα Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και μια φωτογραφία που αγκαλιάζω τον Αλέξη και την Ανκέλα. Το ότι δεν λειτουργεί αυτό που δεν λειτουργεί δεν σημαίνει ότι θίγεται η προσωπική μας σχέση. Τις επόμενες ημέρες μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα. Όταν έχουμε διαφορετικές θέσεις συζητάμε και φτάνουμε σε μια κοινή θέση. Το ίδιο κάνουμε με την Ανκέλα και αυτό είναι το ωραίο, Αν κάνει ο καθένας ό,τι θέλει δεν θα φτάσουμε πουθενά.

Ο Ρέντσι είπε ακόμη ότι «θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα, συμφωνώ ότι με ανησυχεί λίγο περισσότερο η τρομοκρατία από ότι η Ελλάδα, για τα δημόσια χρέη της υπάρχει μια απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου. Πρέπει να μας οδηγήσει σε ανάπτυξη, να δούμε και το ΦΠΑ στα νησιά αλλά δεν είναι θέμα-κλειδί. Το δημοψήφισμα μας κατέπληξε και δεν είναι δική κου αποστολή ούτε της Άνκελα να αποφασίσουμε για τα θέματα αυτά. Μετά το δημοψήφισμα θα ξεκινήσουμε πάλι. Αν δεν υπάρξει θα δούμε τι θα κάνουμε…»

Σε ερώτηση για την απαίτηση από το Παρίσι να βρεθεί συμφωνία με την Ελλάδα αμέσως, η καγκελάριος είπε ότι δεν υπάρχει διαφωνία για το ότι θα πρέπει κάποια χρονική στιγμή να αρχίσουμε και πάλι τις διαβουλεύσεις, «αυτό για μένα είναι σε πρώτο πλάνο και το πιο σημαντικό», τόνισε.

 

Πηγή:www.lifo.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.