Μέρκελ: Καμία συζήτηση για νέο πρόγραμμα πριν το δημοψήφισμα

Χωρίς αμφιβολία έχουμε δύσκολες μέρες μπροστά μας, αλλά κυρίως έχουν δύσκολες μέρες μπροστά τους οι άνθρωποι στην Ελλάδα, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας ‘Αγγελα Μέρκελ και επισήμανε ότι «η πόρτα για συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση ήταν και παραμένει ανοιχτή».

Διευκρίνισε ωστόσο ότι «πριν από το δημοψήφισμα δεν μπορεί να γίνει διαπραγμάτευση για νέο πρόγραμμα βοήθειας».

Η κυρία Μέρκελ επέρριψε την ευθύνη για την «μονομερή», όπως είπε, διακοπή των διαπραγματεύσεων στην Αθήνα, αλλά, αναφερόμενη στο δημοψήφισμα, επανέλαβε ότι αποτελεί θεμιτό δικαίωμα της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και ότι είναι δικαίωμα των εταίρων να έχουν την δική τους θέση για αυτό.

«Ένας συμβιβασμός είναι δυνατός μόνον όταν τα πλεονεκτήματα υπερισχύουν των μειονεκτημάτων», δήλωσε η κυρία Μέρκελ και σημείωσε ότι δεν θα γίνει συμβιβασμός μόνο και μόνο για να υπάρξει ένα αποτέλεσμα. «Καλός Ευρωπαίος δεν είναι εκείνος ο οποίος επιδιώκει μια συμφωνία με οποιοδήποτε κόστος», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι το εάν θα υπάρξει συμβιβασμός, θα αποφασιστεί αργότερα. Επανέλαβε δε παλαιότερη δήλωσή της, ότι «η Γερμανία πηγαίνει μακροπρόθεσμα καλά, όταν πηγαίνει καλά και η Ευρώπη».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία της, η Καγκελάριος επισήμανε ότι το διακύβευμα είναι υψηλό – «ο κόσμος μας παρακολουθεί», τόνισε – , αλλά δεν αφορά το μέλλον της Ευρώπης, το οποίο, όπως είπε, θα ετίθετο σε κίνδυνο αν ξεχνούσαμε τις αξίες της. «Τότε θα καταστρεφόταν το ευρώ και μαζί του και η Ευρώπη», δήλωσε.

 

amna.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.