Μείωση των «φεσιών» του Δημοσίου κατά 1,2 δισ. ευρώ έως το τέλος Αυγούστου

Μείωση των «φεσιών» του Δημοσίου κατά 1,2 δισ. ευρώ έως το τέλος Αυγούστου

Τη μείωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους ιδιώτες στην περιοχή των 4 δισ. ευρώ έως το τέλος Αυγούστου έχουν θέσει ως στόχο στην ελληνική κυβέρνηση οι θεσμοί.

Στο τέλος Ιουνίου τα «φέσια» του δημοσίου στην αγορά διαμορφώθηκαν σε 5,134 δισ. ευρώ. Εξ αυτών τα ληξιπρόθεσμα χρέη της γενικής κυβέρνησης, ήτοι υπουργείων , ασφαλιστικών ταμείων, ΟΤΑ και νοσοκομείων ήταν 3,881 δισ. ευρώ, ενώ οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων ήταν 1,252 δισ. ευρώ.

Να σημειωθεί πως από τη δόση των 7,7 δισ. ευρώ που έλαβε η Ελλάδα τον Ιούλιο τα 6,9 δισ. ευρώ δόθηκαν για την εξυπηρέτηση του χρέους και 800 εκατ. ευρώ τοποθετήθηκαν σε ξεχωριστό λογαριασμό με σκοπό την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες.

Η εκταμίευση αυτών των 800 εκατ. ευρώ, που προορίζονται αποκλειστικά για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, θα γίνει αφενός υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα έχει απορροφήσει κατά 80% τη δόση που προοριζόταν για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών πέρυσι το φθινόπωρο (ύψους 1,8 δισ. ευρώ), αφετέρου υπό την προϋπόθεση πως η ελληνική κυβέρνηση θα συμβάλει στην εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών με 400 εκατ. ευρώ.

Πιο απλά, για κάθε δύο ευρώ που βάζουν οι Ευρωπαίοι εταίροι για την αποπληρωμή οφειλών η Ελλάδα θα βάλει άλλο ένα. Έτσι το σύνολο των ληξιπρόθεσμων που θα αποπληρωθούν θα είναι ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

Να σημειωθεί πως από τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση μειώσει τις οφειλές του Δημοσίου προς του ιδιώτες κατά 1,2 δισ. ευρώ μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2017 θα λάβει, άλλα 800 εκατ. ευρώ επίσης για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσει να μειώσει τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου στην περιοχή των 2,8 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2017.

Πηγή: cnn.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.