Μείωση μισθών και πάγωμα προσλήψεων στο Δημόσιο ζητούν οι δανειστές

Στα τραπέζι των διαπραγματεύσεων φαίνεται ότι επανέρχεται το Δημόσιο καθώς οι δανειστές καταγράφουν αύξηση της μισθολογικής δαπάνης το τελευταίο δωδεκάμηνο και επαναφέρουν το αίτημα για μειώσεις σε αποδοχές του δημοσίου ακόμα και για πάγωμα προσλήψεων την επόμενη διετία.

Tα τεχνικά κλιμάκια έχουν ξεκινήσει αργά αλλά σταθερά την συζήτηση για μείωση της μισθολογικής δαπάνης καθώς διαπιστώνουν μία εκτίναξη των προσλήψεων τακτικού και έκτακτου προσωπικού.

Συγκεκριμένα οι δανειστές φαίνεται να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη την αθρόα μονιμοποίηση έκτακτου προσωπικού μέσω της δικαιοσύνης καθώς η διοίκηση δεν έχει πλέον την υποχρέωση να ασκήσει ένσταση στις δικαστικές αποφάσεις όπως ίσχυε στο παρελθόν.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μονιμοποιούνται εκατοντάδες συμβασιούχοι με δικαστικές αποφάσεις και να μην ασκείται έφεση από τους εκπροσώπους του ελληνικού κράτους. Παράλληλα οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν θέσει βέτο στην πρόσληψη έκτακτου προσωπικού καθώς και στην παράταση συμβάσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι διατάξεις της τροπολογίας του υπουργείου Εσωτερικών για την παράταση των συμβάσεων για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα των ΟΤΑ και σε άλλους δημόσιους φορείς αποσύρθηκε μετά από αίτημα των δανειστών καθώς περιελάμβανε την παράταση συμβάσεων που θα υπογράφονταν στο… μέλλον με αποτέλεσμα να προδιαγράφουν μεγαλύτερη διάρκεια εργασίας λόγω επιμήκυνσης!

Οι εκπρόσωποι των δανειστών φαίνεται να έχουν εκφράσει την δυσαρέσκεια τους και για τις υποσχέσεις της κυβέρνησης για δεκάδες χιλιάδες προσλήψεις στο Δημόσιο με αιχμή την παιδεία και την Υγεία.

Η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί αρχικά για 5.000 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην Παιδεία και κατόπιν ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην Θεσσαλονίκη για 10.000 προσλήψεις στην Υγεία προκειμένου να καλυφθούν όλα τα κενά μέχρι το 2018.

Οι εταίροι έθεσαν βέτο για την πρόσληψη 5.000 εκπαιδευτικών και τα κενά καλύφθηκαν με αναπληρωτές ενώ οι υποσχέσεις Τσίπρα για 10.000 προσλήψεις στην Υγεία φαίνεται ότι θα μείνουν στα χαρτιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του TheTOC.gr από τις Βρυξέλλες οι εταίροι συζητούν εκ νέου την αύξηση της αναλογίας προσλήψεων -αποχωρήσεων στο 1 προς 10 από 1 προς πέντε όπως ισχύει σήμερα, καθώς και την αισθητή μείωση των συμβασιούχων ενώ δεν αποκλείεται και το πάγωμα των προσλήψεων για δυο χρόνια σε όλο το Δημόσιο με εξαίρεση την Υγεία.

Παράλληλα συζητούνται σενάρια νέων περικοπών σε κατηγορίες υψηλόμισθων δημοσίων υπαλλήλων οι οποίες σε συνδυασμό με την παρέμβαση στα ειδικά μισθολόγια στα οποία θα επιβληθούν νέες περικοπές, θα οδηγήσουν σε εξοικονόμηση πόρων.

Οι δανειστές έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για την αύξηση των δαπανών στο Δημόσιο αφού μετά από έξι χρόνια μνημονίου οι κρατικές δαπάνες φτάνουν το 55% του ΑΕΠ φέρνοντας την Ελλάδα στην τρίτη θέση στην Ε.Ε. μετά τη Γαλλία και την Φινλανδία σε δημόσιες δαπάνες.

Ο αρμόδιος αν. υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης φαίνεται ότι θα ξαναζήσει τον εφιάλτη των προκατόχων του το 2010 μέχρι και το 2012 όπου η μισθολογική δαπάνη στο Δημόσιο ήταν στην κορυφή της ατζέντας μεταξύ δανειστών και Αθήνας.

Πηγή: topontiki.gr

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.