Με βραχιολάκι για έναν χρόνο ο Σαρκοζί – Καταδικάστηκε από εφετείο σε 3ετή φυλάκιση για διαφθορά

Με βραχιολάκι για έναν χρόνο ο Σαρκοζί – Καταδικάστηκε από εφετείο σε 3ετή φυλάκιση για διαφθορά

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί καταδικάσθηκε σήμερα σε δεύτερο βαθμό στο Παρίσι σε φυλάκιση τριών ετών για διαφθορά και αθέμιτη άσκηση επιρροής, το ένα από τα οποία είναι χωρίς αναστολή και θα το εκτίσει με ηλεκτρονικό βραχιόλι, μια τιμωρία που είναι πρωτοφανής για πρώην πρόεδρο της χώρας.

Το Εφετείο του Παρισιού επιβεβαίωσε την ποινή που είχε επιβληθεί πρωτοδίκως, την 1η Μαρτίου 2021, σε βάρος του πρώην ισχυρού άνδρα της γαλλικής Δεξιάς, ο οποίος άκουσε την απόφαση καθισμένος στο εδώλιο του κατηγορουμένου και με σφιγμένο στόμα.

Η συνήγορός του δήλωσε αμέσως μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας πως ο πρώην πρόεδρος θα προσφύγει σε τρίτο βαθμό. «Ο Νικολά Σαρκοζί είναι αθώος των κατηγοριών που του αποδίδονται», δήλωσε η δικηγόρος Ζακλίν Λαφόν. «Θα πάμε μέχρι το τέλος της δικαστικής οδού, είμαστε μόλις στην αρχή της διαδικασίας», πρόσθεσε κάνοντας λόγο για «απίθανη» απόφαση.

Ο πρώην αρχηγός του κράτους βγήκε από την αίθουσα του δικαστηρίου χωρίς να κάνει δήλωση.

Ο 68χρονος Σαρκοζί είναι ο πρώτος πρώην πρόεδρος που καταδικάζεται σε φυλάκιση χωρίς αναστολή. Ο πρώην μέντοράς του, ο Ζακ Σιράκ, είχε καταδικαστεί το 2011 σε φυλάκιση δύο ετών με αναστολή σε μια υπόθεση εικονικών θέσεων απασχόλησης στο Δημαρχείο του Παρισιού.

Ο ιστορικός δικηγόρος του Σαρκοζί, ο Τιερί Ερζόγκ, 67 ετών, και ο πρώην υψηλόβαθμος δικαστής Ζιλμπέρ Αζιμπέρ, 76 ετών, κρίθηκαν επίσης ένοχοι ότι συνήψαν ένα «σύμφωνο διαφθοράς» το 2014 με τον Νικολά Σαρκοζί και καταδικάσθηκαν στην ίδια ποινή.

Το Εφετείο στέρησε επίσης από τον Σαρκοζί τα πολιτικά του δικαιώματα για τρία χρόνια, πράγμα που σημαίνει πως δεν μπορεί να θέσει υποψηφιότητα για αιρετό αξίωμα. Επέβαλε επίσης στον Ερζόγκ απαγόρευση να δικηγορεί για τρία χρόνια.

Στις 13 Δεκεμβρίου, η εισαγγελία είχε ζητήσει να επιβληθούν ποινές φυλάκισης τριών ετών με αναστολή σε βάρος των τριών κατηγορουμένων, οι οποίοι εξακολουθούν να αρνούνται όλες τις κατηγορίες για διαφθορά.

Ο πρώην ένοικος του προεδρικού μεγάρου των Ηλυσίων (2007-2012) αμφισβήτησε «όσο πιο κατηγορηματικά γίνεται» στη διάρκεια της δίκης του σε δεύτερο βαθμό αυτές τις κατηγορίες, επαναλαμβάνοντας στην κατάθεσή του ότι «ουδέποτε διέφθειρε οποιονδήποτε».

Η απόφαση αυτή ήταν αναμενόμενη, ενώ ο Νικολά Σαρκοζί θα δικαστεί εκ νέου σε δεύτερο βαθμό το φθινόπωρο σε μια υπόθεση παράνομης χρηματοδότησης της προεδρικής εκστρατείας του το 2012, ενώ απειλείται και με μια τρίτη δίκη: η οικονομική εισαγγελία ζήτησε την Πέμπτη την παραπομπή του σχετικά με υποψίες για λιβυκή χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του για την προεδρία το 2007.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Leave a Reply

Your email address will not be published.