Με το βραβείο «Φαρινέλα» τιμήθηκε ο αστροφυσικός Κλεομένης Τσιγάνης

Με το βραβείο «Φαρινέλα» τιμήθηκε ο αστροφυσικός Κλεομένης Τσιγάνης

Ο δρ Κλεομένης Τσιγάνης, επίκουρος καθηγητής του Τομέα Αστροφυσικής και Αστρονομίας του Τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τιμήθηκε με το βραβείο «Πάολο Φαρινέλα» για το 2016.

Ο Τσιγάνης βραβεύτηκε για τις μελέτες του πάνω στη δυναμική του ηλιακού συστήματος και άλλων πλανητικών συστημάτων και ιδιαίτερα για την συμβολή του στην εξέλιξη του «Μοντέλου της Νίκαιας», που αφορά στην ανάπτυξη του πρωίμου ηλιακού συστήματος. Η εν λόγω μελέτη του πραγματοποιήθηκε την περίοδο που ο ίδιος ήταν ακόμα μεταδιδακτορικός ερευνητής.

Το συγκεκριμένο μοντέλο περιγράφει την «μετανάστευση» των μεγάλων πλανητών (Δία, Κρόνου, Ουρανού, Ποσειδώνα) στις τωρινές τροχιές τους κατά τις πρώτες φάσεις δημιουργίας του ηλιακού μας συστήματος. Ενώ δίνει ακόμα και εξηγήσεις για τις κινήσεις των κομητών και των αστεροειδών στο ηλιακό μας σύστημα.

Η απονομή του βραβείου πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας και του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Πλανητικής Επιστήμης, που λαμβάνουν χώρα από κοινού στην Καλιφόρνια. Κατά τη διάρκεια της τιμητικής εκδήλωσης, ο Έλληνας επιστήμονας εκφώνησε ομιλία με θέμα το «Χάος στη Ζώνη των Αστεροειδών».

Το ετήσιο βραβείο καθιερώθηκε το 2010 σε ανάμνηση του Ιταλού επιστήμονα Πάολο Φαρινέλα (1953-2000) και κάθε χρόνο τιμά έναν εξέχοντα ερευνητή έως 47 ετών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Leave a Reply

Your email address will not be published.