Με το βλέμμα στραμμένο στο Μαξίμου αποφασίζουν σήμερα οι αγρότες τις επόμενες κινήσεις τους

Κρίσιμη πανελλαδική συνάντηση στη Νίκαια

Με το βλέμμα στραμμένο στο Μαξίμου αποφασίζουν σήμερα οι αγρότες τις επόμενες κινήσεις τους

Περιμένουν πρόσκληση από τον πρωθυπουργό – Στόχος ο συντονισμός ενός κοινού μετώπου αγώνα – Αναλυτικά τα μπλόκα

Στις συναντήσεις στον Λευκώνα Σερρών (13.00) και τη Νίκαια Λάρισας (12.00), είναι σήμερα στραμμένο το βλέμμα αγροτών και κτηνοτρόφων, καθώς μέσω αυτών αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τη δυναμική του κάθε «στρατοπέδου» κι επιπλέον να οριστικοποιηθούν οι επόμενες κινήσεις, που στοχεύουν στην κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Πάντως, οι σημερινές δύο συναντήσεις, για τις οποίες αμφότερες οι πλευρές έχουν απευθύνει ευρύ κάλεσμα προς όλους τους αγρότες της χώρας, καταδεικνύουν ξεκάθαρα πλέον ότι η συγκρότηση κοινού μετώπου αγώνα των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα, είναι ένα… φρούτο που δεν έχει ωριμάσει ακόμη. Ωστόσο, πολλοί είναι αυτοί ανά την Ελλάδα, που αφού δεν έχουν ακόμη ξεκαθαρίσει προς τα πού… γέρνουν, θα στείλουν αντιπροσωπεία τους και στις δύο συναντήσεις κι εφόσον ενημερωθούν για τα τεκταινόμενα, θα αποφασίσουν τι στάση θα κρατήσουν σε βραδινή γενική τους συνέλευση.

Μέσα σ΄ αυτό το σκηνικό και εν αναμονή της πρόσκλησης, εκ μέρους της κυβέρνησης, στον διάλογο που ζήτησαν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας, σήμερα γίνεται νέα συνάντησή τους στο Λευκώνα Σερρών και αναμένεται να ανακοινωθούν επίσημα πλέον οι συντασσόμενοι με τις κινητοποιήσεις. Σύμφωνα με ασφαλείς πληφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, με τη συντονιστική επιτροπή Κεντρικής Μακεδονίας συμπλέουν, μεταξύ άλλων, άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα από Λάρισα, Καρδίτσα, Φθοιώτιδα, Μαγνησία, Βοιωτία και ορισμένοι από τη Δυτική Μακεδονία.

Υπενθυμίζεται ότι οι συντασσόμενοι με την συντονιστική επιτροπή Κεντρικής Μακεδονίας, κατέθεσαν χθες νέα επιστολή στο γραφείο της γενικής γραμματείας του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, ζητώντας άμεσα συνάντηση με την κυβέρνηση για τη διεξαγωγή επικοδομητικού διαλόγου. Το αίτημα των αγροτών και κτηνοτρόφων, αφορά συνάντησή τους με με στελέχη της κυβέρνησης από τα υπουργεία των Οικονομικών, Εργασίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Ενέργειας, υπό την εποπτεία ή και φυσική παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού. Στο επίκεντρο της συζήτησης, οι διαμαρτυρόμενοι επιθυμούν να τεθούν το κόστος παραγωγής και το ασφαλιστικό-φορολογικό.


Σκληραίνουν τη στάση τους

Πάντως, όπως δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μέλη της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας, οι ίδιοι είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, με τη μορφή αιφνιδιαστικών κινήσεων, αλλά και πραγματοποίηση δράσεων που θα αναδείξουν ακόμη πιο έντονα τα προβλήματά τους.

Αιφνιδιαστικές κινήσεις, όπως κλείσιμο της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη ή και μετάβαση δύναμής τους στο τελωνείο της Δοϊράνης, είναι μερικές από τις σκέψεις που κάνουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι, οι οποίοι από τις 30/1 κρατούν κλειστό το τελωνείο στα σύνορα της Ελλάδας με την πΓΔΜ. «Αν δεν μας αντιμετωπίσουν με σοβαρότητα, θα σκληρύνουμε τη στάση μας» επισημαίνουν. Κλειστή, πάντως, εξακολουθεί να είναι η εθνική οδός Θεσσαλονίκης – Ευζώνων, στο 548 χλμ της ΠΑΘΕ κοντά στο τελωνείο, στη διασταύρωση Ειδομένης, με την κυκλοφορία να διεξάγεται από την παλαιά εθνική οδό Πολυκάστρου – Ευζώνων και από την επαρχιακή Αξιούπολης – Ειδομένης. Η πρόσβαση στην πΓΔΜ γίνεται από τον Συνοριακό Σταθμό Δοϊράνης.

Πορεία διαμαρτυρίας στην πόλη των Σερρών προγραμματίζουν αγρότες και κτηνοτρόφοι στο μπλόκο που έχει στηθεί στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου, επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Σερρών, έξω από τον Λευκώνα. «Στο πλευρό μας έχουμε και τους ιδιοκτήτες φορτηγών που θα συμμετέχουν στην πορεία διαμαρτυρίας που πρόκειται να κάνουμε» τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου Προμαχώνα, Στέργιος Λίτος, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βισαλτίας. Πρόσθεσε: «Δεν έχουμε πρόθεση να ταλαιπωρήσουμε τον κόσμο, απλώς θέλουμε να κάνουμε αισθητή την παρουσιά μας και να ενημερώσουμε τους αστούς για τους λόγους για τους οποίους και φέτος βρισκόμαστε στον δρόμο. Στις 13.00 έχουμε και την κρίσιμη συνάντηση του οργάνου της Κεντρικής Μακεδονίας, όπου θα ληφθούν και αποφάσεις για κλιμάκωση». Υπενθυμίζεται ότι στο σημείο βρίσκονται αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Σερρών και παρά τις προσπάθειές τους δεν έχουν κατορθώσει να φτάσουν στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα στο τελωνείο του Προμαχώνα.

Από τις 30/1 ο επ΄αόριστον αποκλεισμός της λεωφόρου Γεωργικής Σχολής στα «πράσινα φανάρια» (διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο «Μακεδονία»), με το μέλος της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας, Δημήτρη Παπαδάκη, κτηνοτρόφο από τα Σύλλατα Χαλκιδικής, να επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Δεν αποκλείεται να επιχειρήσουμε εκ νέου μετάβασή μας στη διασταύρωση του αεροδρομίου Μακεδονία, για συμβολικό αποκλεισμό».
Εξάλλου, παρατεταγμένοι με τα τρακτέρ τους είναι αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Χαλκιδικής στον κόμβο της Τρίγλιας, στον δρόμο Θεσσαλονίκης – Μουδανίων, στον Άγιο Μάμα, δηλαδή στον δρόμο Μουδανίων – Κασσάνδρας και στα Βραστά επί της επαρχιακής οδού Πολυγύρου – Αγίου Όρους. Όπως επισήμαναν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μέλη των μπλόκων, δεν γίνονται αποκλεισμοί δρόμων, ώστε να δημιουργούνται προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων, αλλά η παρουσία τους είναι σαφής ένδειξη στήριξης στις φετινές αγροτικές κινητοποιήσεις των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα σε όλη τη χώρα.

Στα διόδια των Μαλγάρων παραμένουν αγρότες της ευρύτερης περιοχής και στο χρονικό διάαστημα 19.00-20.00 πρόκειται να προχωρήσουν σε αποκλεισμό. Συνήθως, αφήνουν μια λωρίδα ελεύθερη και στις δύο πλευρές, αφού σημειώνου: «Στόχος μας δεν είναι να δημιουργήσουμε προβλήματα στους πολίτες, αλλά να αναδείξουμε τα προβλήματά μας».
Στον κόμβο Δερβενίου, επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Καβάλας, βρίσκονται αγρότες και κτηνοτρόφοι από τις περιοχές Λιτή, Δρυμός, Μελισσοχώρι, Άσσηρος και Λαγκαδάς και όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Μεσλισσοχωρίου, Θόδωρος Χατζητομάρης δεν θα προχωρήσουν σε κάποιον αποκλεισμό ενώ θα συμμετάσχουν στις δύο συναντήσεις σε Νίκαια και Λευκώνα.

Στο μεταξύ, στην αεροφέγυρα Κατερίνης βρίσκονται από το βράδυ της 28ης/1 αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής και στα σχέδιά τους είναι οι συμβολικοί αποκλεισμοί της εφορίας και τραπεζών, ενώ θα δώσουν το «παρών» στη σημερινή συνάντηση στην Νίκαια.
Τα τρακτέρ τους έχουν παρατάξει από τις 23/1 στον κόμβο της Κουλούρας Ημαθίας άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα της ευρύτερης περιοχής -που βρίσκεται στην Εγνατία οδό, στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Βέροιας.

Κατά τα λοιπά, μεθαύριο, Πέμπτη, από τις 12 το πρωί, αναμένεται να ξεκινήσει ο 24ωρος συμβολικός αποκλεισμός του τελωνείου Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία, όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Καστοριάς των δημητριακών και κτηνοτροφικών προϊόντων του νομού, Δημήτρης Μόσχος, μέλος της συντονιστικής επιτροπής μπλόκων Δυτικής Μακεδονίας.

Στην κινητοποίηση αυτή, σύμφωνα με τον κ. Μόσχο, θα συμμετέχουν αγρότες και κτηνοτρόφοι -μεταξύ άλλων- από Πρέσπες, Καστοριά και Αμύνταιο, ενώ ο προγραμματισμός αφορά τη μετάβασή τους στο σημείο με αγροτικά οχήματα και λίγα τρακτέρ, καθώς -όπως υπογραμμίζεται- η κινητοποίηση θα είναι συμβολική.

Πορεία 37 χιλιομέτρων, από τον κόμβο Μανιακίου, επί της εθνικής οδού Φλώρινας – Έδεσσας, μέσω χωριών και με τελικό προορισμό την κεντρική πλατεία της Πτολεμαϊδας, όπου θα μοιράσουν φυλλάδια με τα αιτήματά τους, έχουν προγραμματίσει για σήμερα, αγρότες και κτηνοτρόφοι των περιοχών Αμυνταίου, Φλώρινας και Πύργων Εορδαίας νομού Κοζάνης, σύμφωνα με ενημέρωση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ του μέλους της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου, Στέλιου Δεμερτζίδη. Στην κινητοποίηση, θα συμμετάσχουν περί τα «35-40 τρακτέρ, ενώ άλλοι θα ακολουθούν με αγροτικά οχήματα». Επίσης, στις 12:00 θα ξεκινήσει η διέλευση αγροτικών μηχανημάτων της Ανεξάρτητης Κίνησης Αγροτών του μπλόκου Μανιακίου, με στάθμευση στον χώρο της κεντρικής πλατείας στην Πτολεμαϊδα, διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων και ακολούθως πορεία προς το δημαρχείο του δήμου Εορδαίας.

Τα υπόλοιπα μπλόκα στη Δυτική Μακεδονία

Αγρότες και κτηνοτρόφοι της Καστοριάς παραμένουν από τις 30/1 στο μπλόκο τους στο Άργος Ορεστικό, δηλαδή στον κάθετο αξονα επί της Εγνατίας οδού, στον δρόμο που οδηγεί στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία.

Από τις 2/2 παραμένει το αγροτικό μπλόκο στα Γρεβενά και ειδικότερα στην πρώτη έξοδο προς την Εγνατία Οδό με κατεύθυνση τα Ιωάννινα.

Στο Καλονέρι Βοείου, αγρότες και κτηνοτρόφοι έστησαν το μπλόκο της Αγίας Κυριακής, στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού, από τη διασταύρωση Σιάτιστας, ενώ θέση έχουν ήδη πάρει και εκείνοι του Αμυνταίου, στον κόμβο Αντιγόνου, στην εθνική οδό Φλώρινας – Έδεσσας.
Αύριο στήνεται αγροτικό μπλόκο στη γέφυρα Ρυμνίου, που βρίσκεται επί της εθνικής οδού Λάρισας – Κοζάνης, ενώ στην τελικη ευθεία βρίσκεται και η προσπάθεια για μπλόκο στα Κοίλα Κοζάνης, αλλά σε κάθε περίπτωση το τι μέλλει γενέσθαι στην περιοχή θα ανακοινωθεί επίσημα τις προσεχείς ημέρες.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Leave a Reply

Your email address will not be published.