Με «πλαστικό χρήμα» πληρώνουν οι Έλληνες τους φόρους τους

Με «πλαστικό χρήμα» πληρώνουν οι Έλληνες τους φόρους τους

Μάννα εξ ουρανού αποτελούν για εκατομμύρια φορολογούμενους τα προγράμματα των τραπεζών για εξόφληση φορολογικών οφειλών με έως 12 άτοκες δόσεις μέσω πιστωτικών καρτών. Πρόκειται για μια “χρυσή” επιλογή που επιτρέπει στους φορολογούμενους να εξοφλήσουν με πιο ομαλό τρόπο τις φορολογικές τους οφειλές μοιράζοντάς τις σε βάθος χρόνου.

Με αυτόν τον τρόπο καταφέρνουν να παραμείνουν οικονομικά όρθιοι και να γλιτώσουν τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης που επιβάλει η εφορία στους οφειλέτες, όπως είναι οι κατασχέσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το Capital.gr, από τα 1,3 δισ. ευρώ που έπρεπε να πληρώσουν οι φορολογούμενοι μέχρι και τη Δευτέρα 31 Ιουλίου, πληρώθηκαν εμπρόθεσμα περίπου 900 εκατομμύρια, δηλαδή η εισπραξιμότητα διατηρήθηκε στα επίπεδα του 70%.

Από αυτά τα 900 εκατομμύρια υπολογίζεται ότι τα 170 εκατομμύρια εξοφλήθηκαν μέσω πιστωτικών καρτών. Μάλιστα  μέχρι το τέλος του έτους εκτιμάται ότι θα πληρωθούν μέσω πιστωτικών καρτών συνολικοί φόροι τουλάχιστον 500 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι τράπεζες επιτρέπουν σε όσους έχουν επαρκές πιστωτικό όριο να πληρώσουν τους φόρους τους σε έως και 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις. Αυτό είναι πολύ πιο δελεαστικό για τους φορολογούμενους σε σχέση με το πρόγραμμα της πάγιας ρύθμισης της εφορίας με τις 12 μηνιαίες δόσεις αφού το ρυθμιζόμενο ποσό τοκίζεται με ετήσιο επιτόκιο 8,76%.

Παράλληλα, ενώ με την πάγια ρύθμισης της εφορίας το σύνολο του ποσού της οφειλής ρθμίζεται σε 12 μηνιαίες δόσεις, με τα προγράμματα των πιστωτικών καρτών δίνεται η δυνατότητα ρύθμισης κάθε δόσης και έτσι η φορολογική οφειλή μοιράζεται σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επίσης, στα θετικά συγκαταλέγεται ότι η πρώτη δόση του ρυθμιζόμενου ποσού εξοφλείται μέσω των καρτών με περίοδο χάριτος έως 40 ημερών ενώ με την πάγια ρύθμιση της εφορίας πρέπει να εξοφληθεί μέσα σε τρεις εργάσιμες ημέρες.

Οι φορολογούμενοι έχουν μπροστά τους πολλαπλές φορολογικές υποχρεώσεις. Συγκεκριμένα θα πρέπει να πληρώσουν:
-τον Σεπτέμβριο τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος και την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ
-τον Οκτώβριο τη δεύτερη δόση του ΕΝΦΙΑ
-τον Νοέμβριο την τρίτη και τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος και την τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ
-τον Δεκέμβριο την τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ και τα τέλη κυκλοφορίας
-τον Ιανουάριο 2018 την πέμπτη και τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος.

Πηγή: Capital

Leave a Reply

Your email address will not be published.