Με μεγάλη πλειοψηφία πέρασε το νέο ΕΣΡ – Πρόεδρος ο Αθ. Κουτρομάνος

Με μεγάλη πλειοψηφία πέρασε το νέο ΕΣΡ – Πρόεδρος ο Αθ. Κουτρομάνος

Με μεγάλη πλειοψηφία, 20 θετικών ψήφων, ψηφίστηκε πριν από λίγο το νέο ΕΣΡ, το οποίο αποτελείται από τους εξής: Πρόεδρος, Αθανάσιος Κουτρομάνος, αντιπρόεδρος, Ροδόλφος Μορώνης και μέλη, Πόπη Διαμαντάκου, Βασίλης Καραποστόλης, Νίκος Κιάος, Γιώργος Πλειός, Λίλιαν Μήτρου, Δήμητρα Παπαδοπούλου και Γιώργος Σαριδάκης.

Σε κλίμα συναίνεσης πραγματοποιήθηκε η 6η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Μέχρι και λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης γίνονταν πυρετώδεις διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων με κεντρικό πρόσωπο το Νίκο Βούτση, ώστε σήμερα να υπάρξει λύση. Η 6η Διάσκεψη  άρχισε στις 16.37, από τις 15.00 που είχε αρχικά προγραμματιστεί, με τον κ. Βούτση να λέει ότι έγιναν οι απαραίτητες προσπάθειες για να υπάρξει συναίνεση, προτείνοντας τον Αθ. Κουτρομάνο για πρόεδρο και τον Ροδόλφο Μορώνη για αντιπρόεδρο.

Η αρχική πρόταση του προέδρου της Βουλής για το ΕΣΡ είχε ως εξής: Πρόεδρος, Αθανάσιος Κουτρομάνος, αντιπρόεδρος, Ροδόλφος Μορώνης και μέλη, Πόπη Διαμαντάκου, Βασίλης Καραποστόλης, Νίκος Κιάος, Βασίλης Κουφόπουλος, Λίλιαν Μήτρου, Δήμητρα Παπαδοπούλου, Γιώργος Σαριδάκης. Στη συνέχεια και μετά την αρχική συζήτηση η οποία έγινε σε συναινετικό κλίμα, η τελική πρόταση του κ. Βούτση που, τελικά, πέρασε με 20 θετικές ψήφους, δεν περιελάμβανε τον δημοσιογράφο Βασίλη Κουφόπουλο, προτείνοντας ως μέλος των καθηγητή του ΕΚΠΑ Γιώργο Πλειό.

Την ικανοποίηση για την επιτυχή έκβαση της 6ης Διάσκεψης των Προέδρων για την συγκρότηση του ΕΣΡ, εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής, λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας. Ταυτόχρονα, υπογράμμισε την ανάγκη να ασκήσει άμεσα τον ρόλο του το ΕΣΡ, ώστε να υπάρξει ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου, ενοίκιο για την χρήση των συχνοτήτων και κανόνες.

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς τόνισε ότι «η επίτευξη συναίνεσης στη διάσκεψη των προέδρων είναι μια εξαιρετικά θετική στιγμή η οποία καθυστέρησε πάνω από 10 μήνες ή μάλλον πάνω από δέκα χρόνια». Και συνέχισε: ««Η χώρα αποκτά μετά από πολλά χρόνια ΕΣΡ με νόμιμη σύνθεση. Ο δρόμος πλέον για το διαγωνισμό και την αδειοδότηση είναι ανοιχτός. Κανείς πλέον δεν υποστηρίζει ότι δε πρέπει να γίνει αδειοδότηση».

«Η Κυβέρνηση υπέστη μεγάλη πολιτική ήττα και ετράπη σε άτακτη υποχώρηση», τονίζουν πηγές της ΝΔ για τη συγκρότηση ΕΣΡ. Σχολιάζοντας τη συμφωνία στη Διάσκεψη των Προέδρων, τονίζουν πως το κόμμα ήταν σταθερά υπέρ πραγματικά ανεξάρτητων και ισχυρών αρχών, που είναι σε θέση να υπηρετήσουν την αποστολή τους.

Το who is who των μελών του νέου ΕΣΡ

  • Πρόεδρος του Συμβουλίου ο κ. Αθανάσιος Κουτρομάνος, πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου.
  • Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου ο κ. Ροδόλφος Μορώνης, δημοσιογράφος, πρόεδρος του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων, πρώην διευθυντής και μέλος του Ε.Σ.Ρ. (1991-1993, 2002-2005), πρώην υφυπουργός στον πρωθυπουργό (κυβερνητικός εκπρόσωπος) στην υπηρεσιακή κυβέρνηση (Αύγουστος-Σεπτέμβριος 2015), πρώην Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΝΕΡΙΤ. Δίδαξε τηλεοπτική δημοσιογραφία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
  • Μέλος του Συμβουλίου η κ. Πόπη (Καλλιόπη) Διαμαντάκου, δημοσιογράφος (από το 1986), κάτοχος πτυχίου D.E.A. του Πανεπιστημίου της Σορβόνης (Paris I), Διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτισμού και Επικοινωνίας του Πάντειου Πανεπιστήμιου Αθηνών, όπου και δίδαξε στο μεταπτυχιακό τμήμα «ΜΜΕ και Ψυχολογία» (2002-2008), Δημοτική Σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων (2014).
  • Μέλος του Συμβουλίου ο κ. Βασίλης Καραποστόλης, καθηγητής Πολιτισμού και Επικοινωνίας στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών και συγγραφέας.
  • Μέλος του Συμβουλίου ο κ. Νίκος Κιάος, δημοσιογράφος (από το 1972), απόφοιτος Φυσικού του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ραδιοηλεκτρολογία, πρώην πρόεδρος του Δ.Σ. της Ε.Σ.Η.Ε.Α. (1999-2001), πρώην Γενικός Γραμματέας του Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.ΣΥ., πρώην μέλος του Δ.Σ. του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου (2000-2010), πρώην πρόεδρος του Δ.Σ. του Ο.Α.Κ.Α. (2015-2016).
  • Μέλος του Συμβουλίου η κ. Λίλιαν Μήτρου, δικηγόρος, καθηγήτρια στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών & Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Διδάσκει επίσης στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.
  • Μέλος του Συμβουλίου η κ. Δήμητρα Παπαδοπούλου, καθηγήτρια Αστικού Δικαίου του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΦΕΚ Υ.Ο.Δ.Δ. 783/12-12-2014) η οποία διανύει ήδη θητεία.
  • Μέλος του Συμβουλίου ο κ. Γεώργιος Πλειός, καθηγητής στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ελευθερία στον Τύπο και τα ΜΜΕ.
  • Μέλος του Συμβουλίου ο κ. Γεώργιος Σαριδάκης, οικονομολόγος.

Τι έγινε στη Διάσκεψη των Προέδρων

Νωρίτερα σήμερα, στενοί συνεργάτες του κ. Βούτση σε ερώτηση αν ισχύουν οι πληροφορίες ότι υπάρχει συναίνεση στο πρόσωπο του τέως προέδρου του Αρείου Πάγου Θανάση Κουτρομάνου, τον οποίο έχει προτείνει η ΝΔ για τη θέση του προέδρου, έλεγαν ότι η απάντηση του Προέδρου της Βουλής είναι «ουδέν σχόλιο». Σημείωναν, όμως, ότι το μήνυμα του Ν. Βούτση είναι πως η σημερινή Διάσκεψη θα είναι και η τελευταία.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και ΜΜΕ, Ν. Παππάς, σημείωνε ότι «το ΕΣΡ είναι αποκλειστικά αρμόδιο για τη διεξαγωγή διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες. Ο αριθμός των αδειών θα είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης και ευρύτερων συναινέσεων μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και κυρίως της Νέας Ανεξάρτητης Αρχής. Είμαστε αισιόδοξοι ότι σύντομα θα έχουμε λύση».

Σε ό,τι αφορά τη στάση της ΝΔ, σήμερα συνεδρίασε, υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη, το Άτυπο Συντονιστικό Όργανο Κοινοβουλευτικού Έργου, το οποίο για το ΕΣΡ επαναβεβαίωσε τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι είναι υπέρ της συγκρότησής του, καθώς και ότι απαιτείται γι’ αυτό όλα τα μέλη του να ανταποκρίνονται στην ανάγκη για αντικειμενική, αμερόληπτη, ανεξάρτητη λειτουργία, χωρίς κανενός είδους κομματικά «καπελώματα» και πλειοψηφίες.

Η δήλωση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκου Παππά, ότι το ΕΣΡ είναι αποκλειστικά αρμόδιο για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες και ο αριθμός των αδειών θα είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και της νέας ανεξάρτητης Αρχής, κινείται σε θετική κατεύθυνση, δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις με τον πρόεδρο της Βουλής για τη Διάσκεψη των Προέδρων. Ο κ. Δένδιας είπε ότι θα είναι θετική και η επιλογή του κ. Κουτρομάνου για τον θεσμό του ΕΣΡ.

19:10: Την τελική πρόταση για το ΕΣΡ παρουσίασε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, από την οποία απουσιάζει ο δημοσιογράφος Βασίλης Κουφόπουλος και στη θέση του μπαίνει ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Γιώργος Πλειός. Έτσι η πρόταση διαμορφώνεται ως εξής: Πρόεδρος, Αθανάσιος Κουτρομάνος, αντιπρόεδρος, Ροδόλφος Μορώνης και μέλη, Πόπη Διαμαντάκου, Βασίλης Καραποστόλης, Νίκος Κιάος, Γιώργος Πλειός, Λίλιαν Μήτρου, Δήμητρα Παπαδοπούλου, Γιώργος Σαριδάκης.

18:31: Ο Νικήτας Κακλαμάνης (ΝΔ) ζήτησε να ολοκληρωθεί απόψε η συγκρότηση του ΕΣΡ και τόνισε ότι αν η πλειοψηφία θέλει τον Μιχάλη Σταθόπουλο για πρόεδρο του ΕΣΡ, αντί για τον Αθ. Κουτρομάνο, η ΝΔ δεν θα θέσει βέτο.

18:14: «Πάμε να συμφωνήσουμε βασιζόμενοι σε προφορικές διαβεβαιώσεις», είπε ο Μάριος Γεωργιάδης από την Ένωση Κεντρώων και πρόσθεσε ότι «άλλο το θέμα της συναίνεσης και άλλο της συναλλαγής και διανομής λαφύρων» και ζήτησε να προσέξει αυτό το θέμα η Διάσκεψη, ώστε να μην δώσει τέτοια εικόνα. Για την τελική του στάση επιφυλάχθηκε, λέγοντας ότι θα αξιοποιήσει τη διακοπή που θα ακολουθήσει σε λίγο, για να συνεννοηθεί με το κόμμα του για τα νέα πρόσωπα που προτείνονται για το ΕΣΡ.

18:11: «Πρέπει να σας απονείμουμε τα εύσημα για τις προσπάθειες σας για συνεννόηση», είπε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, απευθυνόμενος στον Νίκο Βούτση και πρόσθεσε ότι κανονικά το θέμα του ΕΣΡ θα έπρεπε να έχει λυθεί πολύ νωρίτερα, γιατί η κοινωνία έχει πολύ σοβαρότερα θέματα να αντιμετωπίσει και έχει κουραστεί από την υπόθεση. «Εγώ συντάσσομαι με το κόμμα μου, αν και δεν συμμετέχω στην εσωκομματική πολιτική για τα πρόσωπα και για τα άλλα ζητήματα που αφορούν το θέμα», είπε ο κ. Μεϊμαράκης. Είπε ακόμη, ότι πρέπει να σταλεί ισχυρό μήνυμα, ότι το τηλεοπτικό τοπίο πρέπει να ρυθμιστεί και πρόσθεσε ότι δεν γίνεται, όταν προτείνεται ένα άτομο, να ξεκινούν συζητήσεις αν είναι του ενός ή του άλλου καναλάρχη, γιατί ζητούμενο είναι μόνο αν έχουν τα εχέγγυα ανεξαρτησίας την ώρα που επιλέγονται και αυτό, γιατί τα πρόσωπα που προτείνονται πρέπει να είναι σχετικά με το αντικείμενο. Είπε ότι συντάσσεται με την πρόταση της ΝΔ για τον κ. Κουτρομάνο. Ανέφερε ότι εφεξής πρέπει να δοθεί εικόνα και μήνυμα συνεννόησης και όχι εικόνα συναλλαγής, ώστε να μην κατηγορηθούν τα κόμματα για συναλλαγή.

17:51: Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, δήλωσε ότι στηρίζει την πρόταση του Νίκου Βούτση και υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει απόψε εκλογή ΕΣΡ. «Έγραψε ο πρόεδρος σήμερα», ανέφερε για τις προσπάθειες του Νίκου Βούτση.

17:49: Ο Σπύρος Λυκούδης (Ποτάμι) αναφέρθηκε στην ανάγκη να καταλήξει η Διάσκεψη σε απόφαση και πρόσθεσε ότι το ζήτημα έχει αρχίσει να κουράζει την κοινωνία. Ζήτησε από τη Διάσκεψη να δει θετικά την πρόταση του Ποταμιού, να είναι πρόεδρος του ΕΣΡ ο Μιχάλης Σταθόπουλος. Ανέφερε ωστόσο, ότι αυτό δεν έρχεται σε αντίθεση με τον κ. Κουτρομάνο, που είναι σεβαστός παράγοντας του δημόσιου βίου, αλλά όπως είπε, ο Μιχάλης Σταθόπουλος μπορεί να δώσει άλλη πνοή στις συναινετικές προσπάθειες. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι δεν θέτει βέτο το Ποτάμι.

17:46: «Είχαμε πει και ξαναλέμε ότι δώσαμε άμυνα υπέρ του Συντάγματος και της πολυφωνίας», ανέφερε, από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ο Ανδρέας Λοβέρδος. «Αυτή τη στάση κάναμε πολιτική μας από την πρώτη στιγμή, και αν μας ακούγατε και αποσύρατε το άρθρο 2Α που λέγαμε ότι είναι ασύμβατο με το Σύνταγμα και με την ενωσιακή νομοθεσία, δεν θα είχαμε φτάσει έως εδώ», πρόσθεσε ο κ. Λοβέρδος, σημειώνοντας ότι η στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι θεσμική. Αναφερόμενος στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκο Παππά, υποστήριξε ότι «πιάστηκε αγκαζέ με καναλάρχη» και πως «έχασε σε αξιοπιστία και επειδή δεν άκουσε τη Βουλή και επειδή ακολούθησε μεθοδεύσεις». Επίσης, τόνισε ότι η απόφαση του ΣτΕ είναι ήττα για τον κ. Παππά και αντί να τον οδηγήσει σε παραίτηση τον οδήγησε σε αναβάθμιση στην κυβέρνηση. Για τη σύνθεση του ΕΣΡ, είπε «λυπάμαι που δεν σκεφτήκαμε εμείς τον κ. Κουτρομάνο» και δήλωσε ότι συμφωνεί. Για τα υπόλοιπα μέλη που προτείνονται ζήτησε μικρή διακοπή για να συσκεφθεί. Απευθυνόμενος στη ΝΔ υπογράμμισε: «Χαιρόμαστε που αλλάξατε στάση και η αναδίπλωσή σας είναι ευπρόσδεκτη».

17:20: Ψηφίζουμε «παρών» και η θέση μας αυτή δεν έχει να κάνει με τα πρόσωπα αλλά με τις θέσεις μας για τις ανεξάρτητες αρχές, είπε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης.

17:18: Έχει ανοίξει ο δρόμος για να συγκροτήσουμε ΕΣΡ, δήλωσε ο Χρήστος Μαντάς (ΣΥΡΙΖΑ) μετά την τοποθέτηση του Νίκου Δένδια και υπογράμμισε ότι η συγκρότηση του ΕΣΡ είναι συνταγματική επιταγή και για τα μέλη της Διάσκεψης και για τα κόμματα. «Η πρόταση που καταθέτει ο πρόεδρος της Βουλής είναι μια συγκροτημένη πρόταση που ανταποκρίνεται και από άποψη κύρους και των δυνατοτήτων που πρέπει να έχουν τα μέλη του ΕΣΡ, ώστε η ανεξάρτητη αρχή να μπορέσει να εκπληρώσει το έργο της και να υπάρξει τοπίο νόμιμο», είπε.

17:15: «Παρών», ψηφίζει η Χρυσή Αυγή, όπως δήλωσε ο Χρήστος Παππάς και κατηγόρησε τα άλλα κόμματα ότι έχουν γίνει γρανάζια της διαπλοκής.

17:15: «Είναι σαφές ότι είναι απολύτως θεμιτό στη συζήτηση και απόφαση του ΕΣΡ -που θα έχει το βασικό λόγο- θα προχωρήσουμε στον αριθμό των αδειών που μπορεί να είναι αυξημένος από τον αριθμό 4 που είχε νομοθετηθεί. Μπορεί στο πλαίσιο του καλώς σκέπτεσθαι να είναι κατά τι αυξημένο», απάντησε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, όταν άκουσε ότι η ΝΔ προσβλέπει στη δική του καθαρή θέση, περισσότερο από τη δήλωση του κ. Νίκου Παππά. Ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι η ΝΔ απευθύνει παράκληση για μια δήλωση καθαρή και διαυγέστατη από τον πρόεδρο της Βουλής. «Δεχόμαστε τα δικά σας λεγόμενα ως ισχυρότερα του νόμου που ψήφισε και δεν ακύρωσε η ολομέλεια της Βουλής, άρα θα σας παρακαλέσω για αυτή την διατύπωση», είπε ο Νίκος Δένδιας. Ο αριθμός ήταν πρόταση της πλειοψηφίας και της κυβέρνησης και όχι προσωπική άποψη του υπουργού και ως τέτοια την έχουμε χρεωθεί, είπε ο πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε: «Με αυτή την έννοια, σε αυτή την ιδιαίτερη διαδικασία θέλετε τη δική μου δεσμευτική δήλωση. Είναι προφανές ότι το αρμόδιο ΕΣΡ θα κινηθεί σε μια αντίληψη και διερεύνηση σε έναν αυξημένο αριθμό και θα υπάρξει διάλογος στο ΕΣΡ αλλά και διαβούλευση από την πλευρά μας». «Θεωρώ επαρκή τη δήλωση του προέδρου της Βουλής για να προχωρήσουμε σε περαιτέρω συζήτηση. Μετά τη δήλωσή σας ανοίγει δρόμος συνεννόησης», είπε ο Νίκος Δένδιας.

17:06: «Σήμερα είμαστε απολύτως ώριμοι, έχουν απαντηθεί σειρά ζητημάτων που είχαν τεθεί και είμαστε ώριμοι να περάσουμε στη συγκρότηση του ΕΣΡ», ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και παρουσίασε συμβιβαστική πρόταση με την οποία προτείνεται για τη θέση του προέδρου ο Αθανάσιος Κουτρομάνος και αντιπρόεδρος ο Ροδόλφος Μορώνης. Ο πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε τα μέλη της Διάσκεψης για τη δήλωση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής και Ενημέρωσης Νίκου Παππά στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σύμφωνα με την οποία το ΕΣΡ είναι αποκλειστικά αρμόδιο για τη διεξαγωγή διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες. Ο αριθμός των αδειών θα είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης και ευρύτερων συναινέσεων μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και κυρίως της Νέας Ανεξάρτητης Αρχής. Νωρίτερα ο Νίκος Βούτσης ενημέρωσε ότι αυτή θα είναι η τελευταία διάσκεψη με αντικείμενο τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Και τη ρητή δέσμευση του προέδρου της Βουλής επί του ζητήματος ζήτησε ο Νίκος Δένδιας ως λυδία λίθος της κατάληξης της σημερινής διαδικασίας. Δηλαδή ρητή δέσμευση για την αύξηση των δυναμένων να ενημερώνουν τον ελληνικό λαό.

Πηγή: http://www.dikaiologitika.gr/

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.