Με επίκεντρο τη Συρία η συνάντηση των ΥΠΕΞ της ΕΕ

Με επίκεντρο τη Συρία η συνάντηση των ΥΠΕΞ της ΕΕ

Η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία σκοπεύουν να πείσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα να καταδικάσει τις καταστροφικές αεροπορικές επιθέσεις στη Συρία και να επιβάλουν περισσότερες κυρώσεις εναντίον του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει να συνεχίσει να ασκεί πίεση ώστε να παραδοθεί ανθρωπιστικό υλικό στο Χαλέπι, που τελεί υπό κατάληψη.

Στην προσπάθειά της να βοηθήσει στον τερματισμό του πολέμου στη Συρία, η ΕΕ έχει εντείνει τις προσπάθειές της να υποστηρίξει τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν τον βομβαρδισμό του ανατολικού Χαλεπιού, όπου έχουν εγκλωβιστεί 275.000 άτομα. Ωστόσο, βρίσκεται σε ασυμφωνία για την στρατηγική έναντι της Ρωσίας, του μεγαλύτερου προμηθευτή ενέργειάς της.

Οι υπουργοί εξωτερικών της ΕΕ που συναντώνται στο Λουξεμβούργο, μετά τις συνομιλίες που είχαν οι ΗΠΑ το Σαββατοκύριακο στη Λωζάνη και το Λονδίνο και αναμένεται να ασκήσουν την εντονότερη έως τώρα κριτική τους εναντίον των ρωσικών αεροπορικών επιθέσεων στο ανατολικό Χαλέπι. Την Πέμπτη αναμένεται να συζητηθούν περαιτέρω δράσεις από τους ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ.

«Είναι ζωτικής σημασίας να συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση», είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι, προτού αναχωρήσει για τη συνάντηση της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

«Υπάρχουν αρκετά μέτρα που προτείνουμε, που αφορούν περαιτέρω κυρώσεις στο συριακό καθεστώς και τους υποστηρικτές του, μέτρα που θα φέρουν όσους ευθύνονται για εγκλήματα πολέμου ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου», είπε ο Τζόνσον. Οι ΗΠΑ επίσης εξετάζουν την προέκταση των κυρώσεων.

Το σχέδιο μιας διπλωματικής ανακοίνωσης που θα παρουσιαστεί για διαβούλευση αναφέρει ότι οι υπουργοί της ΕΕ θα καταδικάσουν την «καταστροφική κλιμάκωση» της επιχείρησης της συριακής κυβέρνησης για να καταλάβει την ανατολική ζώνη του Χαλεπιού, όπου 8.000 αντάρτες αντιστέκονται σε δυνάμεις που υποστηρίζονται από τη Συρία, τη Ρωσία και το Ιράν.

Θα αναφέρουν ότι οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί των νοσοκομείων και των αμάχων «μπορούν να εκληφθούν ως εγκλήματα πολέμου», και θα καλέσουν «τη Συρία και τους συμμάχους της» να εμφανιστούν ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, σύμφωνα με σχέδιο κειμένου που είδε το πρακτορείο Reuters και το οποίο βρίσκεται υπό συζήτηση ακόμα.

Σύμφωνα με διπλωμάτες, η ΕΕ θα ζητήσει επίσης και την κατάπαυση του πυρός με αποστολή επιτήρησης, ως μια ανανεωμένη προσπάθεια για ειρηνευτικές συνομιλίες που θα συμπεριλαμβάνουν την επικεφαλής των εξωτερικής πολιτικής και άμυνας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι και άμεση πρόσβαση σε χρηματοδότηση της ΕΕ, η οποία στις 2 Οκτωβρίου.

Ωστόσο, η Βρετανία και η Γαλλία, με την υποστήριξη της Γερμανίας, θέλουν να προχωρήσουν πιο πέρα, προωθώντας οικονομικές κυρώσεις σε περίπου 20 Σύρους για τους οποίους υπάρχουν υποψίες ότι κατευθύνουν τις επιθέσεις εναντίον των αμάχων.

Ενώ οι συνομιλίες έχουν αποκτήσει τον χαρακτήρα του επείγοντος μετά από διπλωματικές προσπάθειες στα Ηνωμένα Έθνη που απέτυχαν να θέσουν τέλος στις αεροπορικές επιθέσεις στο ανατολικό Χαλέπι, αυτό που προβληματίζει την ΕΕ περισσότερο είναι πώς να παραδώσει πόσιμο νερό, ιατρική βοήθεια και τρόφιμα στην περιοχή.

Η ΕΕ, που αποτελεί και τον μεγαλύτερο εταίρο ανθρωπιστικής βοήθειας στη σύρραξη, ανακοίνωσε νέο σχέδιο στις 2 Οκτωβρίου για ανθρωπιστική βοήθεια σε συνεννόηση με τον ΟΗΕ. Κρατά σχεδόν καθημερινή επαφή, επιπλέον, με σχετικές οργανώσεις, για να ξεκινήσουν την παράδοση των απαραίτητων, αλλά σύμφωνα με διπλωμάτες τα φορτηγά δεν μπορούν να περάσουν από τα σημεία κυβερνητικού ελέγχου στο ανατολικό Χαλέπι από το δυτικό τμήμα της πόλης.

Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Leave a Reply

Your email address will not be published.