Πώς θα γίνονται τα μαθήματα στα προσφυγόπουλα που μένουν προσωρινά στην Δυτική Μακεδονία;

Πώς θα γίνονται τα μαθήματα στα προσφυγόπουλα που μένουν προσωρινά στην Δυτική Μακεδονία;

Μαθήματα για τα προσφθγόπουλα που μένουν στην Δυτική Μακεδονία σχεδιάζει η περιφερειάκη διεύθυνση εκπαίδευσης σε συνεργασεία με το Υπουργείου Παιδείας για το διάστημα που θα παραμένουν στην περιοχή (υπολογίζεται  σε κάποιους μήνες).  Εκτος απο τους 500 πρόσφυγες που μένουν σε Γρεβενά και Καστοριά σήμερα, υπάρχουν και κάποιες οικογένειες προσφύγων που φιλοξενούνται εθελοντικά στην Κοζάνη και συγκεκριμένα μέσα στην πόλη αλλά κυρίως στην Λευκόβρυση.  Σχεδιάζεται, λοιπόν, να γίνουν τμήματα υποδοχής και γι αυτά τα προσφυγόπουλα!

Πιο συγκεκριμένα, όπως είπε χαρακτηρηστικά μιλώντας στον Π.Λ. ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος σχεδειάζεται το πρόγραμμα ώστε να γίνουν μαθήματα, αγγλικών,γαλλικών, ηλεκτρονικών υπολογιστών ,ενώ σαν υπουργείο είναι υποχρεωμένοι να εντάξουν και το μάθημα των ελληνικών , αν και σε συσκέψεις με αρμόδιους φορείς δεν φαίνεται να υπάρχει ενδιαφέρον για την ελληνική γλώσσα.

Όπως λέει ο αρχικός σχεδιασμός , σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ.Κωνσταντόπουλος:’’Στη Δυτική Μακεδονία υπάρχουν σήμερα 500 πρόσφυγες που ήρθαν με βάση το σχέδιο μετεγκατάστασης . Οι συγκεκριμένοι πρόσφυγες έχουν συγγενείς σε χώρες της Ευρωπαικης Ένωσης και δεν σκοπεύουν να μείνουν πάνω απο 2 μέχρι 4 μήνες.Σχεδιάζουμε για κάνουμε παρτήματα νηπιαγωγελιων στα κέντρα υποδοχής για νήπια ηλικίας 4-7 ετών ενω στα προσφυγόπουλα ηλικίας 7-15 ετών θα ενταχθούν σε τάξεις υποδοχής σε σχολεία,για το μικρό διάστημα που θα είναι εδω’’.

Ουσιαστικά  για τα νήπια θα γίνουν τμήματα ένταξης στα καταλύματα σε Καστοριά και Γρεβενά ,ενώ για τα μεγαλύτερα παιδιά θα γίνουν τμήματα υποδοχής.Όσο για τις ηλικίες 14-18 θα επεμβεί η ΓΣΕΕ, ενδεχομένως και σε συνεργασία με άλλους φορείς,για να υλοποιηθούν προγράμματα ένταξεις στην τεχνική εκπαίδευση.

Σε αυτήν την φάση θα δημιουργηθούν τμήματα ένταξης σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία , ενώ το υπουργείο Παιδείας  θα έχει την εκπαίδευτικ ευθύνη .Επίσης,οι περιφερειακή διεύθυνση εκπαίδευσης έχει την υποχρέωση να καταγράψει τα παιδιά προσφύγων ηλικίας 6-18 ετών,ενώ μάλιστα θα το εν λόγω θέμα θα γίνουν και συσκέψεις σε Γρεβενά και Καστοριά με φορείς.

Τα τμήματα υποδοχής θα λειτουργήσουν απο 15 Σεπτεμβρίου και μετά ,μέσα  δε διάρκεια ενός μήνα  ενώ θα γίνουν ειδικά τεστ στους μαθητές αο το Ινστιτούτο Εκπαίδευσης πολιτικής του υποργείου. Ανάλογα με μαθητικό πλαθυσμό που θα καταγραφεί θα δημιουργήσουν τα τμήματα και ειδικά σε ό,τι αφορά τα παιδιά νηπιαγωγείου θα καλυφθούν εκπαιδευτικά απο αναπληρωτές, που μετά θα απορροφηθούν στα σχολεία.

Leave a Reply

Your email address will not be published.