Μαντίλα τέλος στον χώρο εργασίας σύμφωνα με το Ευρωδικαστήριο

Μαντίλα τέλος στον χώρο εργασίας σύμφωνα με το Ευρωδικαστήριο

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκρινε ότι οι εργοδότες μπορούν να απαγορεύουν στους υπαλλήλους τους να φορούν εμφανή θρησκευτικά σύμβολα, στην πρώτη του απόφαση για το θέμα της ισλαμικής μαντίλας στον χώρο εργασίας.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε εξετάζοντας τις προσφυγές δύο γυναικών, μίας από τη Γαλλία και μίας από το Βέλγιο, οι οποίες απολύθηκαν διότι αρνήθηκαν να βγάλουν τις μαντίλες τους.

«Ένας εσωτερικός κανόνας μία επιχείρησης που απαγορεύει στους εργαζόμενους να φορούν εμφανή πολιτικά, φιλοσοφικά και θρησκευτικά σύμβολα δεν συνιστά ευθεία διακριτική μεταχείριση», αναφέρεται στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

«Ωστόσο, απουσία τέτοιου κανόνα, η βούληση ενός εργοδότη να λάβει υπ΄όψιν τις επιθυμίες ενός πελάτη σύμφωνα με τις οποίες αυτός δεν θέλει πλέον να του παρέχονται υπηρεσίες από εργαζόμενη που φορά ισλαμική μαντίλα δεν μπορεί να θεωρηθεί επαγγελματική προϋπόθεση δυνάμενη να αποκλείσει την ύπαρξη δυσμενούς διάκρισης», αναφέρεται στην απόφαση.

 

Οι πρώτες τουρκικές αντιδράσεις 

Η αντίδραση των τουρκικών μέσων ενημέρωσης στην κοινοποίηση της απόφασης ήταν άμεση. Λίγα μόλις λεπτά μετά την απόφαση ξεκίνησαν να μιλούν για «απόφαση σκάνδαλο».

Πρέπει,όμως, να τονιστεί πως η απόφαση του ΔΕΕ αναφέρεται στην απαγόρευση  από των εσωτερικό κανονισμό μιας εταιρείας όλων των θρησκευτικών συμβόλων και όχι μόνο στην περίπτωση της μαντίλας.

Πηγή: topontiki.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.