Ιστορική δίκη κατά της μαφίας στη Ρώμη

Ιστορική δίκη κατά της μαφίας στη Ρώμη

Η μεγαλύτερη δίκη εδώ και 20 χρόνια ξεκίνησε στη Ρώμη κατά της Cosa Nostra. 46 κατηγορούμενοι λογοδοτούν για τις διασυνδέσεις της μαφίας με πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες της χώρας.

Δεκάδες πολιτικοί, υπάλληλοι της τοπικής αυτοδιοίκησης και φερόμενα μέλη της ιταλικής μαφίας κάθονται από σήμερα στο εδώλιο στη μεγαλύτερη δίκη κατά της Cosa Nostra εδώ και πολλά χρόνια. Κατηγορούνται ότι ανέθεσαν στο οργανωμένο έγκλημα πλήθος έργα υποδομής: από την αποκομιδή σκουπιδιών, τη λειτουργία κέντρων υποδοχής προσφύγων, τους χώρους στάθμευσης, μέχρι την κατασκευή οδικών αρτηριών.

Ο ειδικός σε ζητήματα οργανωμένου εγκλήματος Λίριο Αμπάτε χαρακτηρίζει σε άρθρο του στην εβδομαδιαία εφημερίδα L´ Espresse τη δίκη κατά της μαφίας ιστορική. Όπως σημειώνει, στο εδώλιο κάθεται μια ομάδα πολιτικών και επιχειρηματιών, η οποία είχε στα χέρια της όλες τις αναθέσεις έργων του δήμου της ιταλικής πρωτεύουσας.

Ένας δήμαρχος που δεν λύγιζε μπροστά στη Μαφία

Ο δήμαρχος της Ρώμης Ιγκνάτσιο Μαρίνο, ο οποίος παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδαΟ δήμαρχος της Ρώμης Ιγκνάτσιο Μαρίνο, ο οποίος παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα

Ο δήμαρχος της Ρώμης Ιγκνάτσιο Μαρίνο εξελέγη πριν από δύο χρόνια με την υπόσχεση ότι θα καθαρίσει την «κόπρο του Αυγεία». Αμέσως μετά την εκλογή του παρέδωσε όλα τα διαθέσιμα στοιχεία στην εισαγγελία, η οποία προχώρησε σε συλλήψεις δεκάδων υπόπτων. Τέσσερις εξ αυτών καταδικάστηκαν στις αρχές της εβδομάδας σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών. Οι υπόλοιποι κάθονται από σήμερα στο εδώλιο του ποινικού δικαστηρίου.

Ας σημειωθεί ότι ο δήμαρχος της Ρώμης δεν κατάφερε να ολοκληρώσει την θητεία του. Αναγκάστηκε να παραιτηθεί την περασμένη εβδομάδα με αφορμή ορισμένους αμφιλεγόμενους λογαριασμούς εστιατορίων. Ο δημοσιογράφος Μάρκο Λίλο, που ασχολείται εδώ και χρόνια με τη μαφία, εκτιμά ότι διαφθαρμένοι πολιτικοί που επί χρόνια, αν όχι δεκαετίες, ήλεγχαν την ιταλική πρωτεύουσα είχαν ρόλο στην παραίτηση του δημάρχου. Σε τηλεφωνική συνομιλία που έχει υποκλαπεί ο καταδικασμένος δολοφόνος Σαλβατόρε Μπούτσι λέει λίγο πριν από την επικείμενη παραίτηση του δημάρχου Μαρίνο «τώρα θα φάμε τη Ρώμη». Στις ηχογραφήσεις ο Σαλβατόρε Μπούτσι λέει επίσης ότι οι αναθέσεις έργων για την στέγαση και περίθαλψη προσφύγων και μεταναστών είναι πιο επικερδής ακόμα και από το εμπόριο ναρκωτικών.

Δίκη με σημαντικό συμβολικό χαρακτήρα

Ο κύριος κατηγορούμενος είναι ο Μάσιμο Καρμινάτι, ο επονομαζόμενος “Il Nero“ ή «Μονόφθαλμος»Ο κύριος κατηγορούμενος είναι ο Μάσιμο Καρμινάτι, ο επονομαζόμενος “Il Nero“ ή «Μονόφθαλμος»

Για πολλούς ιταλούς η δίκη των μαφιόζων της πρωτεύουσας (Mafia-Capitale) έχει σημαντικό συμβολικό χαρακτήρα, μιας και είναι η πρώτη φορά εδώ και χρόνια που αποκαλύπτονται οι διαστάσεις της διαφθοράς στην «αιώνια πόλη» και κάθονται στο εδώλιο οι κύριοι υπεύθυνοι. Ο πιο σημαντικός κατηγορούμενος στη δίκη είναι ο Μάσιμο Καρμινάτι, ο επονομαζόμενος “Il Nero“ ή «Μονόφθαλμος», ο οποίος εκτίει ποινή σε κρατηρήριο ασφαλείας στην Πάρμα και ως εκ τούτου δικάζεται μέσω κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης. Η υπεράσπισή του δηλώνει ότι ο πελάτης τους θα μιλήσει και θα «ξεκαθαρίσει πολλά».

Οι ιταλικές δικαστικές αρχές έχουν ορίσει μέχρι το τέλος Ιουλίου 2016 συνολικά 135 δικάσιμες. Η δικαστής Ροζάνα Ιανιέλο έχει προβλέψει τέσσερεις ακροαματικές διαδικασίας την εβδομάδα με στόχο την όσο το δυνατόν ταχύτερη ολοκλήρωση της δίκης. Η υπεράσπιση όμως αντιδρά στους υψηλούς ρυθμούς και απειλεί ακόμα και με απεργία αν δεν μειωθούν οι ακροάσεις.

πηγή

Leave a Reply

Your email address will not be published.