Τα πράγματα φαίνεται να δυσκολεύουν για την Αθήνα, στην οποία κατά κανόνα στρέφεται το μεγαλύτερο μέρος της πίεσης (αν όχι εξ ολοκλήρου) όσο τα χρονικά περιθώρια στενεύουν κι ενώ αρχίζει να θερμαίνεται το προεκλογικό κλίμα στην Ολλανδία. Την Τρίτη ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι η αξιολόγηση δεν θα προλάβει να ολοκληρωθεί ώς την ερχόμενη Δευτέρα. Ταυτόχρονα σημείωσε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα παραμένει ζωτικής σημασίας. Και χθες κλιμάκωσε λέγοντας στο ολλανδικό κοινοβούλιο όπου ρωτήθηκε σχετικώς πως χωρίς τη στήριξη του ΔΝΤ η Ελλάδα χρεοκοπεί.
Το μήνυμα ότι «συμφωνία δεν κλείνει χωρίς το ΔΝΤ» φαίνεται να μετέφερε στην κυβέρνηση εκ του σύνεγγυς ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στην Αθήνα με αφορμή την αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ο Ευρωπαίος επίτροπος σημείωσε ότι οι αποφάσεις παίρνονται από όλους τους θεσμούς, «συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ», ενώ εξερχόμενος από το Μαξίμου συμπλήρωσε: «Θέλουμε συμφωνία με το ΔΝΤ», διότι αποτελεί «δικλίδα ασφαλείας και για την Ελλάδα».
Στην κυβέρνηση φαίνεται να παίρνουν το μήνυμα – αν και λίγες μέρες πριν ο πρωθυπουργός εκτιμούσε ότι το ταμείο θα αποχωρήσει – κι ελπίζουν ότι η πρόταση που θα διαμορφωθεί θα βασίζεται στα αναθεωρημένα (και βελτιωμένα) στοιχεία και τις προβλέψεις της Κομισιόν για το 2016 που δημοσιοποιήθηκαν τη Δευτέρα.
Σε αυτά άλλωστε επέμεινε, σε πρώτο πλάνο, και ο Μοσκοβισί στις δηλώσεις του μπροστά στις κάμερες στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως ευελπιστούσε η κυβέρνηση, η οποία έδινε αναμενόμενα θετικό πρόσημο στην επίσκεψή του.
«Το 2016 υποθέταμε ότι θα ήταν μία χρονιά ύφεσης. Αντίθετα, είχαμε 0,3% του ΑΕΠ ανάπτυξη και είχαμε πολύ καλά τελευταία τρίμηνα. Οι δικές μας προβλέψεις για το 2017 και το 2018 είναι εκείνες που καταδεικνύουν ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει μία εντυπωσιακή ανάπτυξη στην Ευρώπη, 3% για το 2018. Σε σχέση με τα δημοσιονομικά αποτελέσματα, όπου και πάλι είχατε υπεραπόδοση όπως και το 2015 και το 2016, τα πράγματα πήγαν καλά. Το ίδιο θα συμβεί, πιστεύω, και για το 2017-2018», σημείωσε. Και συνέχισε αφήνοντας αιχμή για το ΔΝΤ και τα στοιχεία που αυτό επικαλείται πως «όποιες κι αν είναι οι αποφάσεις τώρα, αυτές θα πρέπει να βασίζονται στα πραγματικά νούμερα, στους πραγματικούς αριθμούς και οι πραγματικοί αριθμοί, όπως είδα εγώ τη Δευτέρα, είναι εκείνοι οι αριθμοί που εντάσσονται στις δικές μας προβλέψεις». Τώρα πώς θα συμβιβαστούν η παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και τα στοιχεία της Κομισιόν που αυτό απορρίπτει μένει να φανεί. Αυτή είναι η φόρμουλα που αναζητείται, σύμφωνα με πηγές που παρακολουθούν από κοντά τη διαπραγμάτευση.
Σε ό,τι αφορά το επικείμενο Eurogroup, ο Πιέρ Μοσκοβισί έκανε λόγο για τη δυνατότητα «να θέσει τις παραμέτρους μίας συμφωνίας για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης».
Παραδοχές και μετατοπίσεις
Η κυβέρνηση ήδη από το Σαββατοκύριακο, αμέσως μετά τις επαφές που είχε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στις Βρυξέλλες την περασμένη Παρασκευή με τους εκπροσώπους των θεσμών, άρχισε να εκπέμπει σήματα ότι δεν μπορεί να κάνει υποχωρήσεις αν δεν λάβει υπολογίσιμα αντισταθμίσματα, δη λαδή τα μεσοπρόθεσμα για το χρέος, ώστε να καταστεί εφικτή η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση τον Μάρτιο, και κάποια μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και η (μερική) προληπτική νομοθέτηση φαίνεται να τελεί υπό συζήτηση, έστω κι αν δεν υπάρχει κατάληξη στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής τακτικής τού «δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα αν δεν συμφωνηθούν όλα». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέμεινε ότι «συζητείται» το σενάριο βάσης («baseline»), χωρίς να έχει διαμορφωθεί κάποια επίσημη τελική πρόταση των δανειστών προς την Αθήνα.
Πάντως, πλέον υπάρχει η παραδοχή – διά στόματος Τσακαλώτου – ότι η διαβεβαίωση του πρωθυπουργού «δεν νομοθετούμε ούτε ένα ευρώ μέτρα» ήταν μια διαπραγματευτική θέση, προκειμένου η ελληνική πλευρά να πάει με το μάξιμουμ στο τραπέζι για να κάνει μικρότερη υποχώρηση. Η κυβέρνηση «δεν υποχωρεί από τη διαπραγματευτική της θέση», επιχείρησε να διορθώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, συμπληρώνοντας «δεν πάμε για να τη χαρίσουμε, πάμε για να την κερδίσουμε».
Τις προηγούμενες μέρες η δημόσια ρητορική μετατοπίστηκε από το «ούτε ευρώ μέτρα» σε «ούτε ευρώ μέτρα λιτότητας» ή «ούτε ευρώ λιτότητα». Στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών – η οποία σημειωτέον ανακοινώθηκε τελευταία στιγμή το πρωί της Τρίτης – ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέμεινε σε αυτή τη διατύπωση χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις, το ίδιο βράδυ όμως στην τηλεοπτική του συνέντευξη διευκρίνισε πως «στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η συμφωνία που θα πετύχουμε να έχει μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο». Με άλλα λόγια, αυτό που λέει πλέον η κυβέρνηση είναι πως όποια μέτρα αναγκαστεί να λάβει θα πρέπει να εξισορροπούνται από τα όποια αντισταθμιστικά μέτρα συμφωνηθούν και την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας.
Κοινώς, η κυβέρνηση έχει ανοίξει παράθυρο για υποχωρήσεις, εφόσον όμως λάβει τη συνολική συμφωνία που διεκδικεί, αν και με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οι δανειστές δείχνουν να «κλείνουν το μάτι» στο σενάριο της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης τώρα (με τα πρόσθετα μέτρα για μετά το 2018) και για τα υπόλοιπα (μεσοπρόθεσμα, πρωτογενή πλεονάσματα) βλέπουμε…
Πηγή: topontiki.gr