Με 152 «Ναι» ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ στο Υπερταμείο – Ναι σε όλα από τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Μακεδονίας

Με 152 «Ναι» ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ στο Υπερταμείο – Ναι σε όλα από τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Μακεδονίας

Με ανταλλαγή οξύτατων φραστικών αντιπαραθέσεων ψηφίστηκε επί της αρχής κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ.

Ψήφισαν 293 βουλευτές. «Ναι» ψήφισαν 152 βουλευτές. Καταψήφισαν 141 βουλευτές.

Σύσσωμη η Αντιπολίτευση -ΝΔ, ΧΑ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΚΚΕ, Ποτάμι και Ενωση Κεντρώων) καταψήφισε με 141 ψήφους. Απουσίασε λόγω ασθένειας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ K. Σέλτσας.

Επίσης, με 152 ψήφους υπέρ και 141 κατά, ψηφίστηκαν τα άρθρα 1 και 2 (ασφαλιστικές ρυθμίσεις και ένταξη των ΔΕΚΟ στο υπερταμείο).

Παραλίγο «αντάρτικο»

Λίγο πριν την κρίσιμη ψηφοφορία, αποφεύχθηκε η μίνι κυβερνητική κρίση καθώς οι βουλευτές των Οικολόγων Πράσινων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, αποφάσισαν να ψηφίσουν το άρθρο για την ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.

Σε συνάντηση που είχαν με τον πρωθυπουργό, αλλά και τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Αλέκο Φλαμπουράρη, πήραν τις απαιτούμενες διαβεβαιώσεις για τις επιδιώξεις της κυβέρνησης.

«Είμαστε πλήρως καλυμμένοι ότι το νερό δεν πωλείται» δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης μετά συνάντηση.

Μιλώντας για νομοσχέδιο ο ίδιος υπογράμμισε ότι νερό είναι ένα κοινό αγαθό που η διανομή του δεν μπορεί να γίνει με όρους ελεύθερης αγοράς, κυρίως για λόγους ποιότητας.

Η κυβέρνηση κατέθεσε νομοτεχνική βελτίωση στο άρθρο 2 του νομοσχεδίου προσθέτοντας τη φράση «με την επιφύλαξη των περιορισμών που προκύπτουν από το Σύνταγμα και τον σεβασμό στις δικαστικές αποφάσεις».

Αντάλλαξαν «πυρά» Τσακαλώτος-Χατζηδάκης

Σε υψηλούς τόνους διεξήχθη η αντιπαράθεση, ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα διαρθρωτικά μέτρα.

Ο κ. Τσακαλώτος, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι δεν έχει το θάρρος να πει τις θέσεις της για τις ιδιωτικοποιήσεις, ενώ ο κ. Χατζηδάκης αντέτεινε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει ένα ελέφαντα στο ντουλάπι.

Την έντονη αντίδραση του κ. Τσακαλώτου, πυροδότησε η επίθεση που εξαπέλυσε στη κυβέρνηση ο κ. Χατζηδάκης λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Ο λόγος για τον οποίο είστε καλοί Μαρξιστές είναι γιατί τηρείτε στο ακέραιο τη ρήση του ηθοποιού Γκρούτσο Μάρξ, ‘αν δεν σας αρέσουν οι απόψεις μας έχω και άλλες’».

«Θέλετε διάλογο; Αν έχετε τα κότσια πέστε τις ιδέες σας για τις επιχειρήσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις. Η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΔΑΘ είναι ασφαλείς στα δικά σας τα χέρια; Περιμένουμε από ένα νεοδημοκράτη να πει ότι δεν θα τις ιδιωτικοποιήσει. Περιμένουμε μια μέρα και απάντηση δεν παίρνουμε», αντέτεινε ο υπουργός Οικονομικών.

«Κατέθεσα το νόμο για τις συμβάσεις και τις παραχωρήσεις. Αμφισβητείτε το νόμο που ψηφίσατε; Ξέρω ότι είναι δύσκολη η προσπάθεια σας να κρύψετε ένα ελέφαντα σε ένα ντουλάπι», σχολίασε ο κ. Χατζηδάκης και συμπλήρωσε:

«Ο κ. υπουργός υπερηφανεύεται ότι δεν θα ιδιωτικοποιήσει ΕΥΔΑΠ και ΕΥΔΑΘ, αν είναι αυτός υπουργός, γιατί δεν ξέρω πόσο θα είστε. Αλλά ποια αξία έχει η δήλωση του κ. Τσακαλώτου και του κ. Τσίπρα, όταν όλοι ξέρουμε ότι πρέπει να πιστεύουμε το αντίθετο από αυτά που λένε;».

«Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τον κ. Χατζηδάκη γιατί δεν έχει απαντήσει, ούτε τι μέσα θα χρησιμοποιήσει η ΝΔ ούτε αν θα συνεχίσει τις ιδιωτικοποιήσεις», ανταπάντησε ο κ. Τσακαλώτος.

Γεωγιάδης-Λοβέρδος και Βενιζέλος

Στη σφοδρή κριτική της αντιπολίτευσης, που πρόταξε φυσικά στο επίκεντρο τις τηλεοπτικές άδειες, πρωταγωνίστησαν ο Αδ. Γεωργιάδης και ο Ανδρ. Λοβέρδος, με τον πρώτο να μιλά για «αξιοθρήνητους» και «ανθρωπάκια» και τον δεύτερο να χαρακτηρίζει τον Αλ. Τσίπρα ως «μέντορα του ψέματος» και «καλύτερο μαθητή του Θ. Δηλιγιάννη». Αλλά και ο Ευάγγ. Βενιζέλος δήλωσε ότι δεν μπορεί να ακούει άλλο για « οργανωμένη δολοφονία χαρακτήρων από ανθρώπους που επένδυσαν στην ηθική εξόντωση των αντιπάλων τους…»

Κόντρα ΣΥΡΙΖΑ – Ν.Δ. για τη «διαπλοκή»

Στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ριζούλης κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία πως «όποια πέτρα και αν σηκώσει κανείς σε όλο το φάσμα του δημόσιου βίου, θα βρει και ένα στέλεχός της από κάτω».

Τόνισε ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε σε αντίθεση με τη Ν.Δ «που ταυτίζεστε με τις πιο ακραίες φωνές του ΔΝΤ. Δεν πετυχαίνουμε πάντα τους στόχους μας, όμως, είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε αξίες απέναντι σ’ ένα σύστημα διαπλοκής, που ταλάνισε τη χώρα για δεκαετίες και προσπαθεί με νύχια και δόντια να διατηρήσει το καθεστώς ανομίας, που επέβαλε στη δημόσια ζωή για χρόνια».

«Πρέπει να πω για τις υβριστικές τοποθετήσεις του κ. Γεωργιάδη, ότι τις ίδιες τις έχει εξαπολύσει ενάντια στη ΝΔ. Τα βιντεάκια στο you tube έχουν ανέβει! Κατηγορήσατε τον ΣΥΡΙΖΑ για διαπλοκή όταν σε όλο το φάσμα του δημόσιου βίου στελέχη σας έχουν σχέση με τη διαπλοκή», ανέφερε.

Σκληρή ήταν η απάντηση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη που είπε ότι το τελευταίο διάστημα αποκαλύπτονται σκάνδαλα στα οποία εμπλέκονται υπουργοί της κυβέρνησης το ένα πίσω από το άλλο.

«Ξέρετε στο ΣΥΡΙΖΑ δεν είστε χωρίς σκάνδαλα. Το τελευταίο διάστημα, μέσα σε λίγο διάστημα που είστε στην εξουσία, έχουμε ανακαλύψει υπουργούς ξεχασιάρηδες εκατομμυρίων, που ξεχνούν να τα δηλώσουν στο πόθεν έσχες. Υπουργούς που μεταβιβάζουν εταιρείες εκ των υστέρων ως μη όφειλαν», είπε.

Ο εισηγητής της Ν.Δ. συνέχισε την επίθεση λέγοντας: «Είχαμε μέχρι χθες υποψήφιο καναλάρχη ο οποίος είχε αγοράσει την κατασκευαστική εταιρεία του πατέρα του πρωθυπουργού και κουμπάρο πολλών υπουργών. Είχαμε τις καταγγελίες του κ. Βουδούρη, δικού σας στελέχους, για την αδιαφανή διαχείριση στα κονδύλια στο μεταναστευτικό και βεβαίως υπάρχει υπό εξέταση το στήσιμο του νέου εθνικού εργολάβου του κ. Καλογρίτσα, του νέου εθνικού εργολάβου από την τράπεζα Αττικής».

Αντιπαράθεση Σκουρλέτη – Βαρβιτσιώτη – Κακλαμάνη

Η ομιλία του Πάνου Σκουρλέτη πυροδότησε κι άλλη αντιπαράθεση για τις αποκρατικοποιήσεις στη συζήτηση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα διαρθρωτικά μέτρα.

«Είχατε δύο χρόνια την ίδια διοίκηση στο ΤΑΙΠΕΔ. Το μόνο που κάνατε ήταν η διαπραγμάτευση. Γιατί δεν εξαιρέσατε την ΕΥΔΑΠ, την ΕΥΑΘ και τα ΕΛΠΕ, παρά είναι στη λίστα των αποκρατικοποιήσεων και τα νερά και το 30% των ΕΛΠΕ;» έθεσε το ερώτημα προς τον κ. Σκουρλέτη ο κ. Βαρβιτσιώτης.

«Αυτά που συμφωνήσατε για τη ΔΕΗ στο μνημόνιο – να μειωθεί έως το 50% η παραγωγή της και οι πελάτης της, αντιστοίχως, χωρίς να πάρετε ούτε ένα ευρώ – δείχνει πόσο λάθος επιλογή ήταν. Γιατί αν είχατε συνεχίσει την επιλογή της μικρής ΔΕΗ θα είχαν εισρρεύσει κοντά στα 4 εκατ. της μικρής ΔΕΗ, δεν θα ήταν μία εταιρεία με τόσο σοβαρά οικονομικά προβλήματα, που απέκτησε στη δική σας διοίκηση (2 δισ. ανεξόφλητους λογαριασμούς) και σήμερα η ΔΕΗ να κινδυνεύει», ανέφερε.

Από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατηγόρησε τον εισηγητή της Ν.Δ. λέγοντας «είχατε την ευκαιρία να μας πείτε για την πώληση του 17% της ΔΕΗ αλλά κρυφτήκατε», κατηγόρησε, με τη σειρά του, τον κ. Βαρβιτσιώτη

Παρότι παραλάβαμε το αποτύπωμα των πολιτικών λιτότητας που οδήγησαν σε αυτά τα ληξιπρόθεσμα, με τις κινήσεις που κάναμε πάνω από 1 εκατ. πολίτες βρίσκονται σε ρύθμιση και για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια το απόλυτο νούμερο των χρεών προς τη ΔΕΗ μειώνεται. Ταυτόχρονα, πρώτη φορά έχουμε την έκπτωση συνέπειας του 15% και πληρώνουν μικρότερους λογαριασμούς οι μεροκαματιάρηδες και οι επιχειρήσεις.

Η κόντρα συνεχίστηκε με τον προεδρεύοντα της Βουλής, Νικήτα Κακλαμάνη, που είπε «Θα ζητάτε την άδεια από τον προεδρεύοντα».

Όταν ο κ. Σκουρλέτης συνέχισε να ζητάει το λόγο για να απαντήσει στον Κ. Βαρβιτσιώτη, ο κ. Κακλαμάνης απάντησε: «Τολμάτε να με διακόπτετε; Μην ξανατολμήσετε να διακόψετε τον προεδρεύοντα όσο μιλάει».

«Θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω την πρακτική του προσωπικού για να πάρω το λόγο», του απάντησε ο Πάνος Σκουρλέτης.

«Είμαι παλιά καραβάνα στη Βουλή και ξέρω να αντιμετωπίζω όλες τις πρακτικές και αυτή του προσωπικού και αν το ζητούσατε θα το αντιμετώπιζα αναλόγως», είπε ο κ. Κακλαμάνης.

Leave a Reply

Your email address will not be published.