Κίνδυνος-θάνατος το λίπος στην κοιλιά για τους αδύνατους

Μπορεί το λίπος στην κοιλιά να αποτελεί πρόβλημα για τους ανθρώπους δίχως περιττά κιλά; Ναι, σύμφωνα με μία νέα μελέτη, η οποία έδειξε πως ακόμα και οι «κοκαλιάρηδες» διατρέχουν κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Μάλιστα ο κίνδυνος αυτός είναι μεγαλύτερος από εκείνον που παρατηρείται στους υπέρβαρους και τους παχύσαρκους ανθρώπους, γράφουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ στο σημερινό τεύχος της επιθεωρήσεως «Annals of Internal Medicine».

Στη μελέτη, ομάδα επιστημόνων υπό τον δρα Φρανσίσκο Λόπεζ-Χιμένεθ, καθηγητή Ιατρικής στην Κλινική Μάγιο, στο Ρότσεστερ της Μινεσότα, ανέλυσαν στοιχεία από περισσότερους από 15.000 εθελοντές, τους οποίους παρακολούθησαν επί 14 χρόνια.

Οι γιατροί εξέτασαν τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) και την αναλογία μέσης-ισχίων των εθελοντών, συγκρίνοντάς τα στη συνέχεια με τους πρόωρους θανάτους.

Όπως διαπίστωσαν, οι εθελοντές φυσιολογικού βάρους που διέθεταν το περισσότερο έξτρα περικοιλιακό λίπος είχαν την χειρότερη επιβίωση, ανεξάρτητα από το αν ο ΔΜΣ τους βρισκόταν στα κατώτερα, τα μέσα ή τα ανώτατα όρια του φυσιολογικού (το εύρος του κυμαίνεται από 18,5 έως 25).

Και εκείνοι που κινδύνευαν περισσότερο ήταν οι αδύνατοι άντρες με μεγάλη κοιλιά.

Στην πραγματικότητα, οι άνδρες αυτοί είχαν κατά 87% περισσότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους στη διάρκεια της περιόδου παρακολουθήσεως, σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους δίχως έξτρα λίπος στην κοιλιά.

Σε σύγκριση, δε, με τους υπέρβαρους και τους παχύσαρκους συνομηλίκους τους, οι αδύνατοι άνδρες είχαν διπλάσιο κίνδυνο πρόωρου θανάτου όταν διέθεταν περίσσεια λίπους στην κοιλιά.

Αντίστοιχα στις γυναίκες, η συσσώρευση περιττού λίπους στην κοιλιά αύξανε κατά σχεδόν 50% τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου στις αδύνατες, έναντι όσων είχαν πιο ομοιογενή κατανομή του σωματικού λίπους στο σώμα τους.

Ο κίνδυνος ήταν κατά 32% αυξημένος όταν οι αδύνατες γυναίκες με αυξημένο περικοιλιακό λίπος συγκρίνονταν με τις υπέρβαρες και τις παχύσαρκες συνομήλικές τους.

«Το περικοιλιακό λίπος είναι κακό λίπος», δήλωσε ο δρ Πωλ Πουάριερ από το Ίδρυμα Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Λαβάλ, στο Κεμπέκ, ο οποίος υπογράφει ένα σχόλιο που συνοδεύει τη νέα μελέτη.

«Έχει σχετισθεί, μεταξύ άλλων, με την αυξημένη χοληστερόλη, τη φλεγμονή, την καρδιοπάθεια, το εγκεφαλικό και τον διαβήτη. Όταν, λοιπόν, κάποιος έχει λίπος στην περιοχή της κοιλιάς, είναι πολύ χειρότερο απ’ ό,τι αν το είχε γύρω από τους γοφούς του.

»Αν το σωματικό βάρος ενός ατόμου είναι φυσιολογικό αλλά η περίμετρος της μέσης του ξεπερνάει τα 100 εκατοστά αν είναι άντρας ή τα 85 εκατοστά αν είναι γυναίκα, πάσχει από παχυσαρκία.

»Με άλλα λόγια, μπορεί ένας άνθρωπος από πλευράς βάρους να είναι φυσιολογικός και από πλευράς περιμέτρου μέσης παχύσαρκος – και σε τέτοια περίπτωση η υγεία του κινδυνεύει πάρα πολύ».

Leave a Reply

Your email address will not be published.