Δράσεις 8 εκατ. ευρώ για την προστασία και ανάδειξη της λίμνης Καστοριάς

Δράσεις 8 εκατ. ευρώ για την προστασία και ανάδειξη της λίμνης Καστοριάς

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημερίδα  για την «Άσκηση των Αρμοδιοτήτων του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης της Καστοριάς», που διοργάνωσε η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας – Π.Ε. Καστοριάς σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού και το αντίστοιχο τμήμα Περιβάλλοντος της ΠΕ Καστοριάς.

Η ημερίδα έγινε την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015 στην αίθουσα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστοριάς, παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρου Καρυπίδη, του Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς Σωτήρη Αδαμόπουλου, του Θεμ. Αντιπεριφεριάρχη Ηπείρου Κωνσταντίνου Σιαράβα, της Θεμ. Αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας, Περιβάλλοντος & Μεταφορων Ελισάβετ Παναγιωτίδου, της Θεμ. Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας Ανάπτυξης & Εμπορίου Αμαλίας Κούσκουρα, του Δημάρχου Καστοριάς Ανέστη Αγγελή, Περιφερειακών Συμβούλων και πλήθος φορέων, συλλόγων, οργανισμών και υπηρεσιακών παραγόντων.

Κατά τον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θ. Καρυπίδης σημείωσε χαρακτηριστικά:  «Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική μέρα για την Καστοριά. Καθώς για πρώτη φορά η κοινωνία των πολιτών, οι υπηρεσίες,                  η αυτοδιοίκηση και το οργανωμένο κράτος θα σκύψει στη λογική της συν-αντίληψης για το μεγάλο θέμα της λίμνης της Καστοριάς. Με τη συγκρότηση           και τις αρμοδιότητες που θα δοθούν στον Φορέα Διαχείρισης θα μπορούμε πλέον να παρεμβαίνουμε στη λίμνη, στη λογική της νομιμότητας, αλλά και να έχουμε και ένα σχέδιο για να αντιμετωπίσουμε ότι χρειαστεί.

Υπάρχει ένας συγκεκριμένος προϋπολογισμός και από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, κάποια ποσά θα μεταφερθούν στη νέα προγραμματική περίοδο. Δεν μπαίνουμε στη λογική των ποσών, είναι δέσμευση ότι όσοι πόροι και να χρειαστούν θα τους διαθέσουμε».

            Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Σωτήρης Αδαμόπουλος τόνισε πως: «Προτεραιότητα της Περιφερειακής μας Ενότητας στον τομέα της περιβαλλοντικής πολιτικής αποτελεί η  προστασία της βιοποικιλότητας, η μείωση των επιπτώσεων της ρύπανσης στη δημόσια υγεία και τα οικοσυστήματα, καθώς και η ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων μέσω της υιοθέτησης ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου. Τους τελευταίους μήνες επιχειρούμε με συστηματικό και οργανωμένο τρόπο, σε συνέχεια των προσπαθειών και της προηγούμενης περιφερειακής διοίκησης, να ξεπεράσουμε τις ολιγωρίες του παρελθόντος, να υλοποιήσουμε δράσεις που ήταν εδώ και χρόνια τελματωμένες και να βρούμε σημαντικές πηγές χρηματοδότησης για το περιβάλλον συνολικά και δη για τις προστατευόμενες περιοχές που έχουμε τη τύχη να φιλοξενούμε στα γεωγραφικά μας όρια. Για την υπέρβαση αυτή χρειάζεται συνθετική αξιοποίηση όλων των δημιουργικών δυνάμεων που με όραμα, φαντασία και προπάντων εποικοδομητικό πνεύμα συνεννόησης αλλά και κριτικής μπορούν να συνεισφέρουν.»

            Στην ειδική ημερίδα που συντονίστηκε από τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργο Κωτσίδη, όλοι οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις είκοσι μία δράσεις, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 8,2 εκατομμυρίων ευρώ  που προτείνονται με το διαχειριστικό σχέδιο που έχει αποσταλεί προς αξιολόγηση στο ΥΠΕΚΑ (Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας), να υλοποιηθούν  για την λίμνη της Καστοριάς στην επόμενη πενταετία, στις οποίες περιλαμβάνονται  μεταξύ άλλων ένα έργο εμπλουτισμού της λίμνης, η αγορά του πολυμηχανήματος και έργα ανάπλασης γύρω από την λίμνη. Στόχος των δράσεων είναι η προστασία και διατήρηση της βιολογικής ποικιλότητα και της βιώσιμης ανάπτυξης, τόσο του υγροβιοτόπου της λίμνης Καστοριάς όσο και της περιφερειακής ζώνης προστασίας της.

Παράλληλα, παρουσιάστηκαν τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής Στήριξης της Περιφέρειας για την προστασία της λίμνης, τα οποία αποτελούνται  από οχτώ φορείς. Συγκεκριμένα: από τη Δ/νση Προστασίας Βιοποικιλότητας, Εδάφους και Διαχείρισης  Αποβλήτων του ΥΠΑΠΕΝ, από την Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού Περ/κών Δράσεων του ΥΠΑΠΕΝ, από το Δήμος Καστοριάς, από την Περιφερειακή Μονάδα Δυτικής Μακεδονίας του ΕΚΒΑΑ-ΙΓΜΕΜ, από το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων και Υγροτόπων, από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστοριάς, από το Κέντρο Γεωργικής Έρευνας Βορείου Ελλάδος και το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών – Τομέας Εσωτερικών Υδάτων

Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι στην ημερίδα ο Περιφερειάρχης  Δυτικής Μακεδονίας Θ. Καρυπίδης  τίμησε τον εκλιπόντα Λάζαρο Κλετσίδη,  που ήταν ο εμπνευστής ίδρυσης και πρόεδρος της Εθελοντικής Επιστημονικής Ομάδας Καστοριάς για τη διάσωση της λίμνης και την προστασία του περιβάλλοντος,   με την απονομή τιμητικής πλακέτας στη σύζυγό του Μαίρη Κλετσίδη, ως ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης  για το πολύτιμο υλικό που άφησε ως παρακαταθήκη έρευνας στους νέους επιστήμονες.

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

IMG_0048[1] IMG_0056

Leave a Reply

Your email address will not be published.