Σοβαρά επεισόδια με πρόσφυγες στη Μυτιλήνη

Σοβαρά επεισόδια με πρόσφυγες στη Μυτιλήνη

Σοβαρά επεισόδια και μεγάλη ένταση επικρατεί στη Μυτιλήνη και την Κω λόγω του μεγάλου όγκου προσφύγων και μεταναστών στα νησιά. Με επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων αποτράπηκε η είσοδος μεταναστών στο πλοίο Blue Star 1 το πρωί της Παρασκευής, ενώ συμπλοκές μεταξύ «αγανακτισμένων» κατοίκων και μεταναστών σημειώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης έξω από το αστυνομικό τμήμα της Κω.

Εν τω μεταξύ, την Κω επισκέπτεται σήμερα, Παρασκευή, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς και ο Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, συνοδεία του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα.

Συγκεκριμένα, με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και συνεχείς επεμβάσεις ανδρών του Λιμενικού Σώματος και της αστυνομίας αντιμετωπίστηκε η εξέγερση χιλιάδων μεταναστών, ιδιαίτερα Αφγανών, που βρίσκονται εγκλωβισμένοι εδώ και μέρες στο λιμάνι της Μυτιλήνης.

Στις 8 το πρωί αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή η κατάληψη του Blue Star 1 από περίπου 1.000 Αφγανούς, που αποπειράθηκαν να εισβάλουν στο πλοίο φωνάζοντας «Αθήνα- Αθήνα».

Η κατάληψη αποφεύχθηκε όταν έκλεισαν οι καταπέλτες του πλοίου, αλλά την ίδια ώρα εκατοντάδες επιβάτες που επιβιβάζονταν σε αυτό έμειναν προσωρινά έξω από το πλοίο, μαζί με τους μετανάστες.

Όπως έγινε γνωστό, μετά τα επεισόδια οι περίπου 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες οδηγούνται από τον χώρο του λιμανιού της Μυτιλήνης σε ανοιχτό χώρο που βρίσκεται κοντά στην πλαζ “Τσαμάκια”. Άνδρες του Λιμενικού Σώματος και της αστυνομίας υποχρέωσαν τους πρόσφυγες και μετανάστες να εγκαταλείψουν τον χώρο του λιμανιού. Παράλληλα, συμπλοκές μεταξύ «αγανακτισμένων» κατοίκων, ανάμεσά τους αρκετοί νεαροί, και μεταναστών σημειώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης έξω από το αστυνομικό τμήμα της Κω.

Όπως μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης του νησιού τα επεισόδια ξεκίνησαν μετά από διαπληκτισμούς που υπήρξαν, μεταξύ κατοίκων του νησιού και μεταναστών και υπήρξε πετροπόλεμος αλλά και χρήση δακρυγόνων όταν οι μετανάστες θέλησαν να εισβάλουν στο αστυνομικό τμήμα.

Για περίπου ένα δίωρο και περισσότερο όλη η παραλιακή λεωφόρος της πόλης και τα εκεί καταστήματα έγιναν θέατρο αναταραχής και συμπλοκών τις οποίες παρακολουθούσαν κι άλλοι ανησυχούντες πολίτες.

Μάλιστα -σύμφωνα με αυτόπτες- μπροστά από την αστυνομία στο χώρο των επεισοδίων έφτασε και ο Πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου Ν. Μυλωνάς ο οποίος άρχισε να αντιδρά βλέποντας έναν χτυπημένο από αγανακτισμένους νεαρό μετανάστη με συνέπεια να προπηλακιστεί από τους εξαγριωμένους συγκεντρωμένους νεαρούς. Σε άρθρο του ο κ. Μυλωνάς κάνει λόγιο για« Νύχτα των Κρυστάλλων» στο νησί.

Επίσης, σημειώθηκαν διαπληκτισμοί και εντάσεις μεταξύ ευρωπαίων πολιτών που ζητούσαν το λόγο από τους αγανακτισμένους, όπως και νέο επεισόδιο μεταξύ αγανακτισμένων και εικονολήπτη ξένου τηλεοπτικού δικτύου (λέγεται ότι του έσπασαν την κάμερα).

Leave a Reply

Your email address will not be published.