Καζάνι που βράζει η Μυτιλήνη

Δεκάδες μετανάστες και πρόσφυγες διασώθηκαν το πρωί ανοιχτά της Μυτιλήνης από το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Blue star 1 και  ένα πλωτό του λιμενικού.

Σύμφωνα με τον πλοίαρχο του Blue Star 1, Σπύρο Πεφάνη, ο αξιωματικός της βάρδιας του πλοίου, το οποίο πραγματοποιούσε προγραμματισμένο δρομολόγιο, εντόπισε το μισοβυθισμένο σκάφος στο οποίο επέβαιναν οι μετανάστες και αμέσως ειδοποίησε το πλήρωμα και τις αρχές.

Όπως ανέφερε ο κ. Πεφάνης σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, πολλοί μετανάστες, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά, είχαν πέσει στη θάλασσα και στη φουσκωτή λέμβο, η οποία εντοπίστηκε τέσσερα ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Μυτιλήνης, υπήρχε εισροή υδάτων.

Η πλειοψηφία των μεταναστών που βρίσκονταν στη θάλασσα είχαν σωσίβια, ωστόσο, σύμφωνα με το πλοίαρχο, ένα μωράκι επτά περίπου μηνών καθώς και ένας ενήλικος που ήταν μαζί του, δεν φορούσαν. Μάλιστα, υπάρχουν πληροφορίες, πως οι μετανάστες βρίσκονταν στη θάλασσα για τουλάχιστον οκτώ ώρες!

Συνολικά 26 μετανάστες περισυνελέγησαν από πλωτό του λιμενικού και 35 από το πλοίο Βlue Star, ενώ αυτή την ώρα μεταφέρονται στο λιμάνι της Μυτιλήνης, αν και μέχρι στιγμή δεν έχει γίνει γνωστό αν υπάρχουν κάποιοι αγνοούμενοι.

Την ίδια ώρα, στο λιμάνι του Πειραιά στην πύλη Ε-1 κατέπλευσε στις 7 το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με 2492 μετανάστες από τη Μυτιλήνη. Στο λιμάνι είχαν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή αποβίβαση των μεταναστών.

Εν τω μεταξύ, τα επεισόδια από μετανάστες που έχουν χάσει την υπομονή τους και έχουν γίνει πια καθημερινότητα στην Μυτιλήνη, αλλά και ο τρομακτικός αριθμός των 17.000 ανθρώπων που στοιβάζονται σε χώρους που απουσιάζουν έστω και οι βασικές υποδομές για να τους φιλοξενούν, έχουν δημιουργήσει μια κατάσταση στο νησί, που αρκεί μια σπίθα για να ξεφύγει εντελώς από τον έλεγχο των αρχών και να προκαλέσει μια εξέγερση με άγνωστες συνέπειες τόσο για τους ίδιους όσο και για τους κατοίκους.

Αυτό διαπίστωσε ιδίοις όμμασι ο αναπληρωτής Υπουργός αρμόδιος σε θέματα μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας κατά την επίσκεψή του στη Λέσο και έσπευσε να ανακοινώσει σειρά μέτρων για να αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικά το πρόβλημα.  κ. Μουζάλας επισκέφθηκε τους καταυλισμούς στον Καρά Τεπέ και στη Μόρια και το λιμάνι της Μυτιλήνης και χαρακτήρισε την κατάσταση ναι μεν «διαχειρίσιμη αλλά που λίγο απέχει από το να ξεφύγει».

Leave a Reply

Your email address will not be published.