Ρατσιστική απόβαση Σουηδών στη Λέσβο

Ρατσιστική απόβαση Σουηδών στη Λέσβο

Μια μικρή ομάδα ακροδεξιών νέων από τη Σουηδία που ανήκουν σύμφωνα με καταγγελίες στο κόμμα Σουηδοί-Δημοκράτες (SD) έχει φτάσει τις τελευταίες μέρες στη Λέσβο, κάνοντας ρατσιστική καμπάνια στους χιλιάδες μετανάστες οι οποίοι καθημερινά φτάνουν.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες μιας επίσης Σουηδής εθελόντριας η οποία βρίσκεται στο νησί και βοηθά τους πρόσφυγες, οι ομάδες των Σουηδών φασιστών αρχικά μοιράζουν προπαγανδιστικά φυλλάδια στους μετανάστες με το τίτλο «Οχι λεφτά, όχι δουλειά, όχι σπίτια», υποστηρίζοντας ψευδώς πως το σουηδικό κράτος δεν προσφέρεται ως χώρα στην οποία οι πρόσφυγες θα μπορούσαν να καταφύγουν, διότι δεν υπάρχουν χρήματα, στέγη ή εργασία. Στην ανακοίνωση σημειώνεται χαρακτηριστικά: «Η Σουηδία προς το παρόν βοηθάει αυτούς που φεύγουν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο και τον τρόμο, αλλά μπορούμε να προσφέρουμε μόνο σκηνές και κρεβάτια σε καταυλισμούς. Και κατά πάσα πιθανότητα θα σας στείλουμε πίσω στη χώρα σας».

Στο χυδαίο κείμενο το οποίο μοιράζουν μεταξύ άλλων παρουσιάζουν μια στρεβλή πραγματικότητα της σουηδικής κοινωνίας, λέγοντας πως έχει απαγορευθεί στις γυναίκες να κυκλοφορούν με μαντίλα και η κατανάλωση κρεάτων που προμηθεύονται κυρίως οι μουσουλμάνοι, ενώ στη χώρα οι πρόσφυγες ζουν σε τεράστιες σκηνές, έχοντας μόνο τα απαραίτητα για τη διαβίωσή τους.

Να τους αποτρέψουν

Η δράση της ομάδας δεν περιορίστηκε μόνο σε αυτό ούτε είναι κρυφή. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, βγάζουν φωτογραφίες των αλληλέγγυων που συμμετέχουν εθελοντικά αλλά και των μεταναστών με άγνωστη μέχρι στιγμής χρήση. Με δηλώσεις του εκπροσώπου του κόμματος, ο Joakim Wallerstein υποστήριξε πως η συγκεκριμένη κίνηση εντάσσεται στο πλαίσιο της καμπάνιας που έχει ξεκινήσει, προκειμένου να αποτρέψει τους πρόσφυγες να ζητήσουν άσυλο στη Σουηδία, αποφεύγοντας ωστόσο να σχολιάσει το περιεχόμενο των φυλλαδίων.

Η Σλοβενία ετοιμάζεται να κατασκευάσει φράχτη για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών

Εν τω μεταξύ, φορτηγά που μετέφεραν συρματόπλεγμα έφθασαν σήμερα στο σλοβενικό χωριό Βελίκι Όμπρεζ, κοντά στα σύνορα με την Κροατία, μία ημέρα μετά τη δήλωση της κυβέρνησης ότι θα αρχίσει να υψώνει φράχτες για να βοηθήσουν στον έλεγχο του μεγάλου αριθμού μεταναστών. Φωτογράφος του Ρόιτερς στο χωριό είδε πολλούς στρατιώτες και αστυνομικούς και είπε πως αναμένουν πως θα αρχίσουν να κατασκευάζουν τους φράχτες τις επόμενες ώρες. Η κυβέρνηση της Σλοβενίας δεν έχει πει μέχρι τώρα πού και πότε θα αρχίσει η κατασκευή των φραχτών.

Leave a Reply

Your email address will not be published.