Λέσβος: Πρόσφυγας βγαίνει από το νερό, στην πλάτη έχει την τυφλή γυναίκα του και στην αγκαλιά το μωρό τους (Photos)

Η φωτογραφία συγκλονίζει. Είναι τραβηγμένη πριν από λίγες ώρες στην παραλία της Κάγιας, κοντά στη Σκάλα Συκαμνιάς.

Το ταξίδι τους επάνω στην κατάμεστη βάρκα είχε αίσιο τέλος. Ξεκίνησαν από τα απέναντι παράλια για να βρουν την Ιθάκη τους. Ήταν στριμωγμένοι. Εκείνος, η τυφλή γυναίκα του και το μωρό παιδί τους.irak3

Δεν κινδύνεψαν ιδιαίτερα όπως χιλιάδες άλλοι πρόσφυγες, κατά το πέρασμα τους προς τα Ελληνικά νησιά. Ο καιρός έχει φτιάξει και οι βάρκες δεν ανατρέπονται με την ίδια ευκολία από τα κύματα.

Και αν οι «καραβιές», από απέναντι έχουν μειωθεί σε μεγάλο βαθμό, η εικόνα που αντίκρισαν οι άνθρωποι του ΟΗΕ που ήταν στην παραλία τους συγκλόνισε. Μόλις το φουσκωτό έπιασε στα ρηχά. Ένας άνδρας πήδηξε στη θάλασσα. Στο χέρι του βαστούσε το μωρό παιδί του. Με το άλλο του χέρι βοήθησε μια νεαρή τυφλή γυναίκα, τη γυναίκα του, να ανέβει στην πλάτη του.

irak1

Κουβάλησε την οικογένεια του για να μην βραχούν. Πέρασαν δεκάδες κακουχίες από το Ιράκ όπου ξεκίνησαν. Δεν ήθελε να περάσουν άλλη μια. Την πιο απλή την πιο εύκολη, το να βραχούν ακόμη μια φορά.

Η προσφυγική οικογένεια μεταφέρθηκε στο hot spot της Μόριας, ενώ μετά την καταγραφή τους, θα μεταφερθούν στο Καρά Τεπέ. Ο πατέρας Χριστόφορος, ένας ορθόδοξος ιερέας που υπηρετεί στον καταυλισμό πρώτης στάσης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ο οποίος είχε σπεύσει να βοηθήσει, είπε:

«Η εικόνα του μας συγκλόνισε όλους. Στην πλάτη του κουβαλούσε τη νεαρή τυφλή γυναίκα του ενώ στην αγκαλιά του είχε το λίγων μηνών μωρό τους.»

irak2

«Είχε αυτός ο άνθρωπος ένα απίστευτο μεγαλείο ψυχής, μια μοναδική δύναμη» λέει ο Στρατής Τσουλέλλης, πρόεδρος της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης που κολυμπούσε εκεί και απαθανάτισε τη στιγμή.

Πηγή: topontiki.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.