Βρετανία: Κρέμασαν λέμβο μεταναστών στο ταβάνι εκκλησίας [εικόνες]

Βρετανία: Κρέμασαν λέμβο μεταναστών στο ταβάνι εκκλησίας [εικόνες]

Εικαστικός από το Λονδίνο πήρε στα χέρια της μια φουσκωτή βάρκα, με την οποία πέρασαν πρόσφυγες στη Λέσβο και πορτοκαλί σωσίβια και παρουσίασε μία εικαστική εγκατάσταση, φόρο τιμής στους χιλιάδες πρόσφυγες.
Η εικαστική εγκατάσταση έχει τίτλο «Μάχη» και είναι δημιούργημα της Βρετανίδας καλλιτέχνιδας Αραμπέλα Ντόρμαν.
Το εργο της κρεμεται απο χθες πάνω από το κλίτος της εκκλησίας Σεντ Τζέιμς στο Πικαντίλι, σε μία από τις πλέον τουριστικές συνοικίες του Λονδίνου.
Με μια πρώτη ματιά βλέπουμε τρία πορτοκαλί σωσίβια διάσωσης, τα δύο για ενήλικες κι ένα σε παιδικό, να κρέμονται από τη λέμβο, η οποία είναι αναποδογυρισμένη καθώς έχει ανατραπεί. «Θέλω να συνδέσω αυτό το έργο με την ιστορία της Αγίας Οικογένειας των Χριστουγέννων και την διαφυγή από την Αίγυπτο» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Αραμπέλα Ντόρμαν. «Πρόκειται για την ιστορία μιας ολιγομελούς οικογένειας που έφυγε για να γλιτώσει από τον πόλεμο και τους διωγμούς. Είδα την ιστορία των Χριστουγέννων να διαδραματίζεται στις παραλίες» τόνισε η καλλιτέχνιδα που επισκέφτηκε το νησί της Λέσβου τον περασμένο Σεπτέμβριο.
«Είδα μια βάρκα φτιαγμένη για 15 άτομα να μεταφέρει 65 ανθρώπους, να βάζει νερά και τελικά να ξεφουσκώνει», δηλώνει. Τη βάρκα και τα σωσίβια τα μετέφερε η ίδια με το ταχυδρομείο στο Λονδίνο, συγκέντρωσε δωρεές για να μπορέσει να τα φιλοτεχνήσει και το έργο θα εκτίθεται στο Πικαντίλι έως την 8η Φεβρουαρίου.
Το συγκινητικό είναι οτι οι κληρικοί του ναού αλλά και οι πιστοί θα προσευχηθούν στις λειτουργίες των Χριστουγέννων παρούσης αυτής της βάρκας και θα ψάλουν χριστουγεννιάτικους ύμνους για τους πρόσφυγες.

pic_etanastes-londino
pic_londino-egine-ergo-i-lembos-me-prosfuges-pros-lesbo_10.w_l
pic_upl56795f8e2f8c7

Leave a Reply

Your email address will not be published.