Λευκάδα: Καταγραφή ζημιών μετά το φονικό χτύπημα του εγκέλαδου

Λευκάδα: Καταγραφή ζημιών μετά το φονικό χτύπημα του εγκέλαδου

Αυτοψίες στη Λευκάδα πραγματοποιούν κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών και του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας (ΟΑΣΠ) μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση που άφησε πίσω της δύο γυναίκες νεκρές και ζημιές σε κτήρια και οδικό δίκτυο.
Στόχος των τεχνικών κλιμακίων είναι να εκτιμήσουν όσο το δυνατόν ταχύτερα το εύρος και το είδος των βλαβών.
Παράλληλα, το τεχνικό κλιμάκιο του ΟΑΣΠ τοποθετεί όργανα στο νησί, προκειμένου να παρακολουθηθεί εντατικά την εξέλιξη της σεισμικότητας στην περιοχή.
Ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Σπίρτζης δήλωσε ότι προτεραιότητα της κυβένρησης είναι η λήψη άμεσων μέτρων προστασίας για τους κατοίκους και η άμεση καταγραφή των ζημιών με στόχο την ταχύτατη αποκατάσταση των πληγέντων.
Βάσει αυτοψίας κλιμακίου επιστημόνων από την Περιφερειακή Μονάδα Πρεβέζης του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), προκύπτει ότι οι κυριότερες επιπτώσεις εντοπίζονται στο οδικό δίκτυο του νότιου και δυτικού τμήματος του νησιού και προέρχονται από καταπτώσεις βράχων και υποχωρήσεις εδαφικών μαζών.

Δύο γυναίκες νεκρές – πέντε τραυματίες

Από τη δόνηση των 6,1 Ρίχτερ έχασαν τη ζωή τους δύο γυναίκες, μία 64χρονη στην Πόντη Βασιλικής και μία 74χρονη στο Αθάνι.
Και οι δύο καταπλακώθηκαν από συντρίμμια. Η 64χρονη βρισκόταν στο σπίτι της όταν αποκολλήθηκε βράχος από το βουνό και με δύναμη προσέκρουσε σε τοίχιο, τον διαπέρασε και την τραυμάτισε θανάσιμα στο κεφάλι.
Στο νοσοκομείο Λευκάδας έχουν μεταφερθεί πέντε τραυματίες, έναν άνδρας που είχε εγκλωβιστεί σε συντρίμμια αλλά διασώθηκε, μια γυναίκα 88 ετών από το Πινακοχώρι, ένα αγόρι 10 ετών από την περιοχή της Λυγιάς, ένας άνδρας 45 ετών από τη Λευκάδα και ένα αγόρι 12 ετών από τη Βασιλική. Όλοι τους είναι ελαφρά τραυματισμένοι.

Leave a Reply

Your email address will not be published.