Ειδομένη: Κολλημένοι στη λάσπη 13.000 άνθρωποι (Photos)

Ειδομένη: Κολλημένοι στη λάσπη 13.000 άνθρωποι (Photos)

Κολλημένοι στη λάσπη και «κολλημένοι» εδώ και καιρό στην Ειδομένη, εξακολουθούν να παραμένουν περίπου 13.000 άνθρωποι, οι οποίοι βλέπουν μέρα με τη μέρα τις ελπίδες τους να συνεχίσουν το ταξίδι της προσφυγιάς, να εξανεμίζονται. Μάλιστα, η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – ΠΓΔΜ παραμένει από χθες το πρωί κλειστή και κανείς δεν γνωρίζει πότε και υπό ποιες συνθήκες θα αρχίσει ξανά η ροή των προσφύγων.

Η χθεσινή νεροποντή μετέτρεψε τον καταυλισμό σε έναν απέραντο λασπότοπο και μούσκεψε όλες τις κουβέρτες και τα πράγματα των προσφύγων, οι οποίοι πέρασαν ένα ολόκληρο βράδυ, προσπαθώντας να προστατέψουν τα παιδιά τους από την καταιγίδα.

 

2485332 2485341 2485351 2485354 2485355 2485356

Με το πρώτο φως της ημέρας, κουβέρτες και ρούχα απλώθηκαν στον ήλιο και πρόχειρα αναχώματα για να συγκρατήσουν τα νερά σε μια επερχόμενη βροχή, άρχισαν να σκάβονται περιμετρικά των σκηνών. Ταλαιπωρημένοι και με εμφανή τα σημάδια της κούρασης, οι πρόσφυγες ξεκίνησαν την μέρα τους φτιάχνοντας το αγαπημένο τους τσάι σε αυτοσχέδιες εστίες, χρησιμοποιώντας τενεκέδες από κονσέρβες για να βράσουν το νερό.

Ουρές σχηματίστηκαν και πάλι με την «πρωτοκαθεδρία» να έχει αυτή μπροστά στην Praksis, όπου θα διανέμονταν 18.000 σάντουιτς, δύο για τους ενήλικες και ένα για τα παιδιά, με κασέρι, μαρούλι και αυγό. Ο καταυλισμός, πάλι, «απλώνει» όλο και περισσότερο, με δεκάδες σκηνές να έχουν στηθεί σε παρακείμενα χωράφια, ενώ παρά τις εκκλήσεις των ανθρώπων στις ΜΚΟ, κανείς δεν θέλει να αποχωρήσει και να μείνει προσωρινά, σε καλύτερες συνθήκες, σε κάποιο κέντρο μετεγκατάστασης. Μόνο κάποιοι δηλώνουν αποφασισμένοι να κάνουν αιτήσεις για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης, το οποίο όμως απαιτεί προηγουμένως να έχουν κάνει αίτηση για άσυλο.

Παράλληλα, αισθητή την παρουσία τους, από την αρχή δημιουργίας του καταυλισμού, κάνουν εθελοντές απ’ όλο τον κόσμο που βρίσκονται στην Ειδομένη για να βοηθήσουν όπως μπορούν τους πρόσφυγες. Όπως μια ομάδα νεαρών από τη Δανία, τη Γερμανία, την Αγγλία και τις ΗΠΑ που συναντήθηκε αρχικά στη Λέσβο και στη συνέχεια μετέβη στην Ειδομένη, όπου έστησε μια τέντα δίπλα σε ένα τροχόσπιτο και φτιάχνει και μοιράζει καθημερινά ένα ποτήρι ζεστό τσάι…

topontiki.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.