1 ώρα 30 λεπτά
Χρόνος Εκτέλεσης
2
Βαθμός Δυσκολίας
Συστατικά
Υλικά για 2 κουλούρες ή μία μεγάλη
- 1 κιλό αλεύρι σκληρό
- 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
- 20 γρ. αλάτι
- 60 γρ. ζάχαρη
- 550-600 ml νερό, σε θερμοκρασία δωματίου
- 100 γρ. καρυδόψιχα
- 30 γρ. γλυκάνισο
- 50 ml ελαιόλαδο
- σουσάμι για πασπάλισμα
- λίγο ακόμα αλεύρι για το ζύμωμα
- 1-2 κόκκινα αυγά για το στόλισμα
Μέθοδος Εκτέλεσης
Photo credit: G. Drakopoulos – Food Styling: T. Webb
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C.
- Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ, το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη μαγιά και το νερό, ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα και ζυμώνουμε για 1-2 λεπτά με το γάντζο.
- Προσθέτουμε το λάδι, το αλάτι και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να γίνει μια ελαστική και λεία ζύμη για 8-10 λεπτά.
- Τέλος αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ και προσθέτουμε την καρυδόψυχα και το γλυκάνισο.
- Ανακατεύουμε τη ζύμη απαλά με λεία σπάτουλα μέχρι να πάνε παντού οι ξηροί καρποί και τα αρωματικά.
- Αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος να ξεκουραστεί και να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο σκεπασμένη με μία πετσέτα. Μπορεί να πάρει και μια ώρα.
- Ύστερα παίρνουμε τη ζύμη, την ξεφουσκώνουμε και την ζυμώνουμε ξανά για μερικά λεπτά.
- Την λαδώνουμε λίγο για να μην κολλάει και τη βάζουμε ξανά στο μπολ.
- Την σκεπάζουμε με πετσέτες και την αφήνουμε να φουσκώσει για δεύτερη φορά.
- Μοιράζουμε τη ζύμη στα δύο μιας και από τη συνταγή μας βγαίνουν 2 κουλούρες μικρές.
- Το κάθε μισό ζυμάρι το χωρίζουμε σε 3 μέρη. Τα δύο κομμάτια τα κάνουμε μακριά κορδόνια με τα οποία στρίβοντάς τα σχηματίζουμε μια κουλούρα.
- Το τρίτο κομμάτι ζύμης το χωρίζουμε σε 2 λωρίδες με τα οποία σχηματίζουμε ένα σταυρό. Τον σταυρό αυτόν τον βάζουμε μέσα στην κουλούρα με τις 4 άκρες του να ακουμπάνε πάνω στην περιφέρειά της.
- Στο κέντρο του σταυρού βάζουμε το αυγό.
- Τη διαδικασία αυτή την κάνουμε και για τη δεύτερη κουλούρα.
- Βάζουμε τις κουλούρες σε ταψί, στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα, πασπαλίζουμε με σουσάμι και τις αφήνουμε να φουσκώσουν για 30 λεπτά περίπου.
- Τις ψήνουμε για 45-50 λεπτά περίπου.
- Στο τέλος αφού ψηθούν, βάζουμε στο κέντρο ένα βραστό βαμμένο κόκκινο αυγό.
Πηγή: akispetretzikis.com