Λαγκάρντ: Η προθεσμία πληρωμής του ΔΝΤ είναι η 30ή Ιουνίου

Η Ελλάδα οφείλει να καταβάλει οπωσδήποτε τη δόση της 30ής Ιουνίου στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, διαφορετικά θα βρεθεί σε στάση πληρωμών, διότι δεν υπάρχει «περίοδος χάριτος» διεμήνυσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

«Εχω μία προθεσμία για τις 30 Ιουνίου. Δεν υπάρχει περίοδος χάριτος. Εάν την 1η Ιουλίου, δεν έχει γίνει η πληρωμή, δεν έχει γίνει η πληρωμή» δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Λουξεμβούργο, πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Μάλιστα κατέστησε σαφές ότι «θα βρεθεί σε στάση πληρωμών, θα βρεθεί με μια ληξιπρόθεσμη οφειλή προς το ΔΝΤ την 1η Ιουλίου» εξέφρασε ωστόσο την ελπίδα ότι δεν συμβεί αυτό, «πραγματικά το ελπίζω», δήλωσε.

Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις και το ζήτημα του συνταξιοδοτικού συστήματος, η Λαγκάρντ δήλωσε ανοικτή στο διάλογο. «Είμαστε πανέτοιμοι για συζήτηση», τόνισε σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ υπογράμμισε πως η μεταρρύθμιση του ελληνικού συνταξιοδοτικού συστήματος είναι ουσιώδους σημασίας για την επίτευξη συμφωνίας με την Αθήνα, αλλά θα πρέπει να προστατευθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι.

«Όλοι το γνωρίζουν αυτό. Και οι ελληνικές αρχές το γνωρίζουν. Πρέπει να αντιμετωπίσουν όλα τα είδη των θεμάτων», είπε.

«Το ζήτημα δεν έγκειται στην περικοπή των χαμηλών συντάξεων, όμως το πρόγραμμα χρηματοδότησης των συντάξεων πρέπει να αντέξει», είπε, προσθέτοντας ότι περισσότερο από το 16% του ελληνικού ΑΕΠ χρησιμοποιείται για την πληρωμή των συντάξεων, το οποίο «είναι πολύ πάνω από το μέσο όρο, σχεδόν οποιασδήποτε άλλης χώρας».

Παράλληλα υπεραμύνθηκε του προγράμματος του ΔΝΤ με την Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι είναι «αξιόπιστο και ευέλικτο».

nafteboriki.gr

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.